Pariisissa kiiltävät illalla suuret egot, kun manageri Jose Mourinhon luotsaama Chelsea haastaa Mestarien liigan puolivälierissä Zlatan Ibrahimovicin tähdittämän PSG:n.

Toisessa otteluparissa vastakkain ovat loisto ja työnteko. Ovathan nokikkain Real Madrid ja Borussia Dortmund.

Ei pelkkä Zlatan

Zlatan Ibrahimovic on niin valovoimainen ja taitava pelaaja, että koko muu PSG unohtuu helposti. Toki Zlatan (kenestä muusta ei-latinopelaajasta muuten edes käytetään pelkkää etunimeä?) on ehdottomasti maailman viiden parhaan hyökkääjän joukossa, mutta pariisilaisryhmä on paljon muutakin kuin maailman kuuluisin ruotsalainen.

Uruguaylainen Edinson Cavani tarjoaa hänelle erinomaista tulitukea, ja jos kaksikko pelaisi jossain muussa sarjassa kuin Ranskan Ligue 1:ssä, kohistaisiin kaksikosta huimasti nykyistä enemmän. Cavanikin on tehnyt Mestarien liigassa tällä kaudella neljä maalia Zlatanin täyden kympin lisäksi.

Cavani ei toki ole ollut kovinkaan tyytyväinen päävalmentaja Laurent Blancin 4-3-3 –ryhmitykseen. Hänet on pakotettu kakkosviulun soittoon oikealle laidalle, kun Zlatan häärii keskellä haalien suuren osan sooloista eli tässä tapauksessa maalipaikoista ja maaleista omikseen.

Kiukutteli Cavani tai ei, on PSG:n eturivi Ibrahimovic-Cavani-Ezekiel Lavezzi koko Euroopan mittakaavassa aivan ehdotonta kärkeä.
Zlatania ei kuitenkaan missään tapauksessa voi eikä saa jättää käsittelemättä. Hän on hyökkääjänä samassa luokassa Lionel Messin, Cristiano Ronaldon ja Luis Suarezin kanssa.

Mikään paikka ei ole käytännössä niin paha, etteikö hän voisi ainakin ajatella tekevänsä siitä maalin. Tämän muistaa ainakin Englannin alakerta.

Jos Mourinho on managerien joukossa ”The Special One”, on Zlatan sitä pelaajien keskuudessa.

”Chelsea on super-suosikki!”

Malmön kasvatti ei kuitenkaan ole kohdannut tällä kaudella montaa kertaa seurajoukkueen paidassa niin hyvin ja taktisesti puolustavaa joukkuetta kuin Chelsea.

Lontoolaiset ovat myös näyttäneet olevansa maailman parhaita ja nopeimmin peliä kääntäviä vastahyökkäysjoukkueita, joten jos Zlatanin kikkakirja avautuu väärässä kohdassa väärän luvun kohdalta, voi se kostautua pahastikin.

Kokemuksen tuomaa selkänojaa ei pidä myöskään aliarvioida, sen on näyttänyt eurokentillä jopa alavireinen Manchester United. Chelseaa johtavat hyvin Mestarien liiga –kokeneet miehet.

– Olemme siinä tilanteessa, jossa Chelsea oli 8-9 vuotta sitten. Chelsea on super-suosikki. Olemme aloittelijoita, siinä missä Chelsealla on menossa kymmenen vuoden projekti, lausui Ibrahimovic Sky Sportsille.

Mourinho taas vastasi PSG:n olevan suosikki.

– Se on joukkue täynnä fantastisia hyökkääjiä ja maalintekijöitä. Se tekee eron tällä tasolla, Mourinho kommentoi lehdistötilaisuudessaan.

Kävi miten tahansa, on luvassa kipinöiden täyttämä ilta. Harmi, ettei Mourinhon kaltaista luonnetta ole Chelsealla kentällä. Silloin kentällä säkenöisi vielä hienommin.

– Me emme pelkää Mourinhoa. Heidän pelaajansa pelkäävät häntä meitä enemmän, liekittii Cavani ottelun alla.

Chelsealta ovat sivussa loukkaantuneet Ashley Cole ja Samuel Eto’o sekä edustuskelvoton Nemanja Matic. Cesar Azpilicueta sai lapsen maanantaina, ja hänet korvaa Colen sivussa ollessa Nathan Ake. PSG:n sairaslistalta löytynee yhä Thiago Silva.

Madrid kostaa julmasti

Borussia Dortmund pudotti Real Madridin viime vuoden Mestarien liigassa välierissä. Realilla on nyt erittäin hyvä mahdollisuus kuitata kalavelat kierrosta aiemmin.

Real hakee yhä valtavalla vimmalla myyttistä kymmenettä Euroopan cupiaan/Mestarien liigan voittoa. Ronaldon, Angel di Marian ja Karim Benzeman vire on ollut viime aikoina sitä luokkaa, että rajusti siipirikkoinen BVB ei ainakaan Madridissa heille vaikeuksia aiheuttane.

Madrid on toki purkanut jo El Clasicon häviämisestä ja Sevillalle kompastumisesta aiheutuneen raivonsa Rayo Vallecanoon, jonka se kaatoi viikonloppuna liigassa, mutta tähtisikermä janoaa varmasti myös eurooppalaista verta.

Madrid isännöi Dortmundia yhdeksän tappiottoman Mestarien liiga –ottelun jatkeeksi. Mielenkiintoista sinänsä, että Los Blancos kärsi edellisen eurotappionsa juuri Dortmundia vastaan viime vuoden välierien avausottelussa.

Dortmundhan pystyi voittamaan tuolloin 4-1 Robert Lewandowskin neljän osuman turvin, mutta tuosta päivästä Borussia on heikentynyt julmalla tavalla: Mario Götze on siirtynyt Müncheniin, Lewandowski on pelikiellossa ja Marcel Schmelzer, Neven Subotic, Lars Bender, Ilkay Gündokan ja Jakub Blaszczykowski ovat loukkaantuneina.

Päävalmentaja Jürgen Klopp saa hieroa silmälasiensa takaa kasvavan päänsäryn vallassa silmiään monta kertaa.

Madrid ei anna armoa.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen