Valkeakosken Haka lähtee viikonloppuna alkavaan Ykkösen kauteen yhtenä ennakkosuosikeista. Joukkue jäi viime kaudella noususta vain pisteen. Hakaa luotsaa nyt ensimmäistä kokonaista kauttaan kesken viime kesän ruoriin hypännyt Juho Rantala, joka silloin jätti HJK:n kakkosvalmentajuuden taaksensa.

– Valmistautuminen on sujunut aikataulussa, treenit menneet hyvin ja treenipelitkin ihan ok. Kausi viime kädessähän näyttää tasomme, mutta näillä tiedoilla kaikki on kunnossa, Rantala kertoi SuomiFutis-sivustolle.

– Meillä on hyvä jengi ja tavoite on nousta. Monta muutakin hyvää joukkuetta sarjassa näyttää olevan. Ilves ja KTP ovat vahvistuneet viime kaudesta, HIFK on ollut hyvä treenikaudella. Viikingit ovat uudistuneet paljon ja JJK:lla on erittäin hyvä avauskokoonpano ja PK-35 Vantaallakin tukku hyviä pelaajia. Voisin kuvitella, että kova sarja on tulossa. Nousu ei tule helpolla kenellekään.

Haka luottaa nopeaan pallolliseen peliin ja Rantala osaa odottaa muiden joukkueiden pyrkivän fyysisyydellään horjuttamaan heitä.

– Suurin haaste on siinä, pystytäänkö toteuttamaan pelitapaamme parhaalla mahdollisella tavalla. Emme aio lähteä painiin mukaan. Pyritään liikuttamaan palloa entistäkin nopeammin ja sitä kautta voittamaan pelejä.

Runsas uudistuminen tuo epävarmuustekijöitä

Haka uudistui talven aikana valmentajansa toiveita enemmän.

– Kokemusta lähti ainakin. Marco Matrone kapteenimme, maalitykki Jussi Aalto sekä kokenut Dema. Tilalle tuli ehkä nopeajalkaisempia pelaajia. Potentiaali on korkealla, mutta tasaisia rutiinisuorittajia lähti pois. Haaste on siinä, että kuinka uusilla jätkilläkin taso pysyy ylhäällä ottelusta toiseen.

– Kun tulee paljon uusia pelaajia, olisi aikamoinen yllätys, jos jokainen pelaisi nappikauden. Nyt prosessi uutta kautta varten lähti käyntiin vasta tammikuussa, mutta on tässä ollut riittävästi aikaa sopeutua, Rantala pyörittelee.

Nousun karkaaminen olisi pettymys, mutta ei katastrofi

Rantalan mukaan Hakan organisaation tavoitteena on luoda kestävä polku tulevaisuuteen, mikä ei horju yhden kauden tapahtumien seurauksena.

– Hakan täytyy seurana pitää huoli, että nousee seura tai ei, niin toiminta jatkuu laadukkaana ja juniorityö jatkuu hyvänä. Isossa mittakaavassa ajateltuna yhden tai kahden kauden tulokset eivät saa keikuttaa laivaa liikaa.

– Toivottavasti voin osaltani tuoda tätä jatkuvuuden kulttuuria seuraan. Samaan hengenvetoon todettakoon, että Hakassa on toki niin paljon voittamisen kulttuuria, että lähdemme voittamaan tätä sarjaa. Uskon, että ollaan valmiita nousuun niin pelillisesti kuin kentän ulkopuolellakin Valkeakoskella.

Kai Lintinen
Twitter: @kailintinen

Ykkönen starttaa tulevan viikonlopun ympärillä täydellä kierroksella. Haka kohtaa lauantaina kotikentällään liigasta pudonneen JJK:n.