Mestarien liigan alkulohkojen viimeisiltä kierroksilta ei jännitys lopu. Tiistai-illan otteluissa ratkotaan jatkoon menijöitä vielä kolmessa lohkossa. A-lohkossa toisesta paikasta kamppailevat Juventus ja Olympiakos. B-lohkossa kakkossijan kohtalon ratkovat keskinäisessä ottelussaan Liverpool ja FC Basel, kun taas C-lohkossa samassa tilanteessa ovat Välimeren rannalla kohtaavat AS Monaco ja Zenit.

Lohkovoitto vai putoaminen?

Juventus tarvitsee vähintään pisteen kotiottelusta Atletico Madridilta tai sen, ettei Olympiakos voita Malmöä. ”Juve” nousee vähintään kahden maalin voitolla lohkovoittajaksi. Tappiolla ja Olympiakosin voitolla Juventus putoaa.

Juventuksen kuuden voiton putki katkesi viikonloppuna 0-0 –tasapeliin Fiorentinaa vastaan. Juventus ei pystynyt ottelussa kovinkaan vakuuttavaan hyökkäyspeliin. Andrea Pirlo, Arturo Vidal ja Paul Pogba eivät vakuuttaneet, eikä Fernando Llorentesta ollut uhkaa. Juventus lepuutti avainpelaajiaan siten, että Stephan Lichtsteiner ei pelannut ja Carlos Tevez tuli kentälle 61. minuutin ja Claudio Marchisio 79 minuutin kohdalla.

– On tärkeää muistaa, että Atletico on voittanut neljä peliä viidestä päästäen maalin vain Olympiakosia vastaan ensimmäisessä pelissään. Heitä vastaan on vaikeaa tehdä maalia. Vierasottelussamme heitä vastaan yksi kollektiivinen virhe maksoi meille tasapelin, joten emme voi antaa keskittymisen herpaantua hetkeksikään, sanoi Marchisio.

Atleticolle riittää lohkovoittoon tasapeli. Se otti lauantaina 2-0 –vierasvoiton Elcheä vastaan.

Liverpool hakee voimaa nostalgiasta

Liverpool on pelannut itsensä tilanteeseen, jossa se tarvitsee voiton kotiottelustaan FC Baselia vastaan. Se töpeksi viime viikonloppuna jälleen kotiottelunsa Sunderlandia vastaan 0-0:ksi. Steven Gerrard tuli ottelussa kentälle vasta toisen puoliajan puolivälissä.

Liverpool kärsii hyökkäyspelinsä tukkoisuudesta pahemman kerran. Sunderlandia vastaan sen ainoa uhka kärjessä oli maanantaina 20 vuotta täyttänyt Raheem Sterling. Philippe Coutinho pelasi 4-2-3-1 –ryhmityksessä kolmen linjan keskimmäisenä ollen paljon pallossa, mutta ei pysty nykyvireessään tarjoilemaan vaarallisia syöttöjä muille hyökkääjille, eikä pelannut Sunderlandia vastaan läheskään riittävästi tarpeeksi lähellä vastustajan maalia. Hän oli tosin ottelun eniten laukonut pelaaja, mutta sitä hänen ei pitäisi olla. Toki hän kärsii ehkä pahiten koko joukkueesta siitä, ettei kärjessä ruokittavana pelaa Luis Suarez tai Daniel Sturridge vaan Rickie Lambert tai Mario Balotelli.

– Olemme mielestäni alkaneet näyttää viime viikkoina, että joukkue tulee yhtenäisemmäksi pettymyksiä sisältäneen ajanjakson jälkeen. Emme ole olleet tasaisia tällä kaudella, mutta hitaasti peli peliltä näen eroja entiseen joukkueen keskittymisessä. Meillä on laatua joukkueessamme, vakuutteli manageri Brendan Rodgers.

Perinteistään elävä ”Pool” hakee inspiraatiota kymmenen vuoden takaa. Silloin joukkue oli alkulohkon päätöskierroksella tiukassa paikassa, kun se tarvitsi jatkopaikkaan Olympiakosia vastaan kahden maalin voiton, ja nousikin 0-1 –tappioasemasta 3-1 –voittoon. Voittomaalin teki ottelun 86. minuutilla kukas muukaan kuin Gerrard.

Paljon kertoo Gerrardista hyvää se, että hän on tänäänkin Liverpoolin tärkein pelaaja jatkopaikkaa haettaessa, mutta enemmän paljastaa negatiivista joukkueen alennustilasta se, ettei se vuosikymmeneen ole löytänyt Gerrardille korvaajaa tai pystynyt kollektiivina paikkaamaan ikääntyvän talismaaninsa panosta.

Sveitsin liigaa johtava Basel kurvaili lauantaina 3-0 –vierasvoittoon Luzernista. Se voitti Liverpoolin kotonaan lokakuun ensimmäisenä päivänä, eikä ole seurahistoriansa aikana koskaan hävinnyt Liverpoolille euro-ottelussa.

Monaco luottaa alakertaan ja Berbatoviin

C-lohkossa Leverkusen on jo jatkossa, vaikka Monaco ja Zenit ovat siitä pisteen ja kahden päässä. Ruhtinaskunnan ja Pietarin seurojen keskinäinen ottelu kuitenkin takaa Leverkusenin jatkopaikan. Se voi kuitenkin vielä menettää lohkon ykkössijan, joten silläkin riittää pelattavaa Benficaa vastaan.

Monacolle riittää Zenitiä vastaan tasapeli. Sekin varmasti tavoittelee vielä lohkovoittoa, ja sitä kautta mahdollisuutta helpompaan vastustajaan ensimmäisellä pudotuspelikierroksella.

Dimitar Berbatov on hyvässä kunnossa, ja hän auttaa meitä voittamaan. Elokuussa kukaan ei uskonut meidän menevän jatkoon. Nyt meillä on viimeisenä pelipäivänä mahdollisuus voittaa lohko. Zenit pelaa omaa peliään, ja he yrittävät hyökätä. He ovat laadukas joukkue, ja heillä on hyviä ja vahvoja yksilöitä, kommentoi Monacon päävalmentaja Leonardo Jardim.

Monaco on päästänyt tämän kauden Mestarien liigassa vähiten maaleja (1).

– Meidän on tiedettävä, koska hyökkäämme ja pääsemme löytämään välejä, että saamme maaleja. Monaco on hyvässä vireessä. He voittivat Leverkusenissa, mikä on vaikeaa, sanoi Zenit-käskijä André Villas-Boas.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen