Pekka Lagerblom pukee tänä viikonloppuna alkavalla veikkausliigakaudella todella pitkästä aikaa FC Lahden paidan ylleen. Mies lähti ulkomaiden kierrokselleen tammikuussa 2004. Toissa kausi menikin jo IFK Mariehamnin riveissä, mutta nyt voidaan sanoa, että kotimaan lisäksi Lagerblom on todellakin kotona.

Lagerblomin paluu Lahteen vankistaa joukkueen asemia mitaliehdokkaiden joukossa. SuomiFutis-sivusto tapasi hyväntuulisen Saksan tuplamestarin vuosimallia 2004 kauden kynnyksellä.

Millä ajatuksilla palaat Lahteen?

Kiitos, oikein hyvillä. Pitkästä aikaa olen kotikonnuilla. Mikko Hauhia on ainoa tuttu pelaaja siitä joukkueesta, josta aikoinaan lähdin. Paluu on positiivinen. Joukkue tuntuu hyvältä ja on ottanut hyvin vastaan.

Millä tavalla joukkue tuntuu hyvältä?

Kun katsoo pelaajien kehitystä vuosien aikana, ja nähnyt heitä vastustajana vuosien aikana, niin siinä mielessä. Vaikka rinki ei ole laaja, on se laadultaan hyvä. Joka pelipaikalle on saatu kilpailua. Se vie meitä joukkueena eteenpäin.

Olette ennakkorankingeissa kärkipäässä. Mitä mietit siitä?

Lähdemme pelaamaan mitaleista. Sen takiahan tätä tehdään, että kauden jälkeen palkittaisiin metallisilla väreillä. Mikä sen väri on, se jää nähtäväksi.

Näet, että mitali on realismia?

Kyllä. Teen kaikkeni, että mitali olisi kaulassa, ja sitä tulen vaatimaan kentällä kaikilta. Minulla ei ole vielä Suomesta mitalia, ja se olisi kiva juttu.

”Kovat odotukset itseäni kohtaan”

Lagerblomille kertyi kokemusta Saksasta monista seuroista ja monilta sarjatasoilta. Vaikka tie vei Saksan-aikojen myöhempinä vuosina loukkaantumistenkin takia alempiin sarjoihin, on Lagerblom jo kokemuksensa turvin yksi liigan kovimmista hankinnoista.

Viime kaudella Lagerblom pelasi Norjassa HamKamin ja Ruotsissa Ånge IF:n riveissä.

Millaista roolia kaavailet ottavasi?

Jatkan sillä tavalla kuin ennenkin. Minulla on kovat odotukset itseäni kohtaan, mutta yritän myös auttaa nuoria ja joukkuetta. Muut pelaajat ja valmennusjohto odottavat minulta isoa roolia. Se sopii minulle hyvin. Saan siitä lisää ”kiksejä” omaan pelaamiseeni. Joukkueen pelaaminenhan tässä on isoimmassa osassa, että jokainen onnistuisi otteluissa.

Missä kunnossa olet nyt?

Alkukaudella oli pientä lihasvammaa, mutta nyt olen kunnossa. Odotan kautta kovasti ja innokkaana, että pääsen pelaamaan FC Lahden paidassa tuttujen edessä. Veikkausliigakin on mennyt eteenpäin, ja siinäkin mielessä on kiva palata.

”HJK on mittapuu muille”

FC Lahden kokenut ydin (Lagerblom, Petri Pasanen, Mikko Hauhia) ovat kaupungin omia poikia. Lahtelaisten pelaajien mukanaolo on ollut perinteisesti tärkeää ”Lahessa” muissakin lajeissa kuin jalkapallossa.

Miten tärkeänä pidät sitä, että FC Lahden joukkue on ns. lahtelainen?

Sitä yritetään vaalia, kuten joka joukkueessa. En näe sitä huonona asiana. Saamme kaupungilta tukea siinäkin mielessä, kun on oman seuran ja kaupungin kasvatteja joukkueessa.

(Tässä vaiheessa joukkueen kapteeni Hauhia puuttuu puheeseen)

– FC Lahti Akatemia sekä a- ja b-juniorit ovat FC Lahden nimen alla, eli tätä pelaajapolkua on rakennettu. Näitä asioita funtsitaan ja ne menevät eteenpäin, että nuorten olisi helpompaa nousta liigarinkiin. Ennen jos halusi a-junioreista miesten peleihin, niin niitä piti lähteä hakea kauempaa, Hauhia sanoo.

Yksi kovimmista haasteista on tietysti myös FC Lahdelle HJK. Miltä tuntuu, että yksi kovimmista verivihollisista on ykkössuosikki?

Se on hieno porkkana, kun kauteen lähdetään. Meillä on jätkiä, jotka pelasivat mahtavan kauden viime vuonna, ja meitä voi pitää taas yhtenä kovimmista haastajista. Totta kai kaikki matsit pitää hoitaa. Totta kai HJK on Suomessa mittapuu muille. On hienoa päästä haastamaan heitä jo toisella kierroksella.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen