Huuhkajien valmennustiimi julkistettiin tänään. Yllätyksiä nimilista ei sisällä kuin yhtä konkaria ja yhtä uutta tehtävänkuvaa lukuun ottamatta.

Jukka Ikäläinen, 58, on ollut monet vuodet parrasvaloista sivussa. Ikäläistä voidaan pitää jonkinlaisena valmentajajäähdyttelijänä, sillä konkarin edellinen suurempi pesti on vuodelta 2009. Viime vuodet ovat menneet juniorien parissa ja paikallispolitiikassa.

Kysymys siis kuuluu yksinkertaisesti, miksi. Miksi Ikäläinen, kun monia muitakin nimiä ja varmasti kehityskelpoisempia olisi ollut saatavilla?

Jos pitäisi veikata, toisesta apuvalmentajan paikasta ovat kisanneet erityisesti Ikäläinen ja Jonatan Johansson. Heillä on erityisosaamista, vankka ruotsin kielen taito, jota ei vastaavissa määrin muilla kandidaateilla välttämättä ole ollut. Toisen apuvalmentajan, eli tässä tapauksessa Ikäläisen, tehtävänä lienee toimia suomalaisten ja ruotsalaisten kollegojen välissä tietynlaisena viestinviejänä, luottomiehenä.

Varmaankin Ikäläinen oli vaihtoehdoista Backelle vähiten riskialttein. Onhan hän entuudestaan tuttu mies Ruotsin-vuosilta. Johanssonin eduksi taas ei lasketa myöskään osoitetta – sehän on Skotlannissa. Sieltä käsin on vaikeampi seurata suomalaista futista.

Ja ehkäpä Mixu Paatelaisen aikakauden jälkeen terveen työilmapiirin korostaminen nähdään myös Palloliiton asialistalla korkealla. Palloliiton johdossa on myös vielä hyvässä muistissa se, miten kivasti yhteistyö aikoinaan Richard Möller Nielsenin ja Ikäläisen välillä toimi.

Ei oikeastaan Ikäläisen valinta ole näistä nimitetyistä edes oleellisin. Suomalaiset valinnat ovat täysin luontevat, vaihtoehdoista sopivimmat. Niistä on turhaa tätä enempää jauhaa tässä vaiheessa.

John Wall, 34, puolestaan ei sano kenellekään vielä mitään, mutta eipä sanonut edellinenkään Huuhkajien videoanalytiikko. Sellaista kun ei koskaan varsinaisesti täysipäiväisesti Huuhkajilla ole ollut.

Wall voi tuoda juuri sen analyyttisen ulottuvuuden, jota Huuhkaja-lauma on viimeisimmissä karsinnoissa niin kovasti kaivannut. Jos nyt jostain siis jauhetaan, niin puhutaanpa vaikkapa siitä, miksi varsinaista videoanalyytikkoa ei Suomen lippulaivassa koskaan aiemmin ole ollut.

Jaakko Käyhkö
Twitter: @JaakkoKayhko