Jalkapallokannattajille paikallisderbyssa on usein vertaansa vailla oleva tunnelma. Kohtaamisesta tulee erityisen kutkuttava silloin, jos kamppailua kaupungin herruudesta on käyty jo pitkään tai jos seurat ovat tasaväkisiä.

Useat kiihkeät taistelut ovat joko lähteneet, tai ovat sittemmin tulleet kuvaamaan myös urheilun ulkopuolisia jakolinjoja kaupungissa.

Monia otteluita kutsutaan derbyiksi, vaikka ne eivät olisikaan paikalliskamppailuja. Esimerkiksi FC Barcelonan ja Real Madridin välinen El Clasico on pitkäaikainen ja tunteita herättävä taisto, mutta seurat tulevat eri kaupungeista.

Jalkapallosivusto Footy Stats listasi Euroopan kuumimpia paikallisderbyja. Näistä kaupunkeja jakavista otteluista ei tunnelmaa puutu!

Old Firm: Celtic vs Rangers – Glasgow, Skotlanti

Old Firm -nimellä tunnettu paikalliskamppailu juontaa juurensa kaupungin uskontokuntiin. Rangers on protestanttinen ja Celtic katolinen.

Glasgown joukkueet ovat dominoineet skottijalkapalloa tämän vuosituhannen. Keskinäisissä kamppailuissa 408 pelatun ottelun jälkeen Rangers on voittanut 159 ja Celtic 151. Kaupungin herruus on jaettu 98 kertaa.

Derby della Madonnina: AC Milan vs Internazionale – Milano, Italia

Milanon taistelu ruumiillistuu San Siron stadioniin. Kumpikin seura nimittäin omistaa oikeuden kyseisen stadionin käyttöön.

1960 ja 1970-luvuilla kaupungin kumpikin seura oli varsin voitokas ja pokaaleja kannettiin Milanoon kaksin käsin. 1980-luvulla Milan nousi yhdeksi koko Euroopan kuumimmista seuroista voittaen Mestarien liigan kolmesti viiden vuoden sisällä. Sittemmin Milanin tähti on hiipunut ja Internazionale on menestynyt Serie A:ssa kilpakumppaniaan paremmin.

Galatasaray vs Fenerbahce – Istanbul, Turkki

Yksi jalkapalloilun ikonisimmista hetkistä nähtiin, kun Galatasarayn valmentaja Graeme Souness työnsi seuransa lipun vastustajien kenttäpuoliskolle Turkin Cupin finaalin jälkeen vuonna 1996.

Varsinainen vihamielisyys seurojen välillä kuitenkin alkoi ystävyysottelusta, jossa kannattajat ottivat verisesti yhteen rynnättyään ensin pelikentälle.

Seurojen keskinäinen kamppailu kuvaa myös laajempaa yhteiskunnallista tilannetta Turkissa. Fenerbache nimittäin liitetään yleensä työnväenluokkaan, kun Galatasaray taas nähdään helpommin yläluokan seurana.

AS Roma vs Lazio – Rooma, Italia

Vastaavasti kuin Milanon paikallisjoukkueet, myös Italian pääkaupungin suurseurat jakavat kotistadioninsa. Keskinäinen taistelu alkoi Italian fasistijohtaja Benito Mussolinin vallan aikana. Luodessaan kuvaa yhtenäisestä Roomasta Mussolini tahtoi yhdistää pääkaupungin joukkueet yhdeksi. Ainoa siirtoa vastustanut seura oli Lazio.

Näin ollen fuusiosta syntynyt Roma sai kohdatakseen sisukkaan paikallisvastustajan. Taistelu Rooman herruudesta äityi väkivaltaiseksi vuonna 2004, kun kannattajat hyökkäsivät toistensa kimppuun. Ottelu jouduttiin lopettamaan kahnauksien vuoksi.

F.C. Liverpool vs Everton – Liverpool, Englanti

Merseysiden derby on Englannin pitkäaikaisin suuren profiilin taisto. Seurojen stadionit ovat vain kivenheiton päässä toisistaan, sillä Goodison Parkia ja Anfieldiä erottaa vain Stanley Parkin puisto.

Yksikään keskinäinen ottelupari jalkapalloilun historiassa ei ole kerännyt yhtä montaa punaista korttia, kuin Liverpoolin paikalliskamppailu. Seurat ovat kuitenkin pitäneet myös yhtä. Liverpool ja Everton nimittäin lähtivät yhdessä The Sun -lehden boikottiin vuonna 1989 Hillsboroughn 96 kuolonuhria vaatineen onnettomuuden jälkimainigeissa.