Suomen Ykkönen huipentuu lauantaina jännittävään päätöskierrokseen ja erityisesti kamppailuun suorasta noususta Veikkausliigaan. Tästä palkinnosta taistelevat Espoossa FC Honka ja TPS Turusta.

Honka kuroi viimeisellä kahdella kierroksella Tepsiä paremman maalieron, joten joukkueelle riittää kotona pelkkä voitto turkulaisista. Vieraat nousevat tasapelistäkin.

Turussa muistetaan viime kauden pettymys. TPS jäi tuolloin sarjavoitosta vain yhden pisteen JJK:n taakse. Suoran nousun sijaan Inter murskasi paikalliskilpailijansa unelmat kaksiosaisessa nousukarsinnassa 2-0-erolla. Nyt kivulias karsintavaihe halutaan varmasti välttää.

Honka puolestaan voi nousta heti ensimmäisellä kaudellaan Ykkösessä takaisin korkeimmalle tasolle. Joukkue putosi kolme vuosi sitten talousvaikeuksien vuoksi suoraan Kakkoseen, josta kapuaminen vei kaksi kautta. Ensimmäinen yritys päättyi katkeraan tappioon nousukarsinnoissa KPV:ta vastaan.

Nuoruus vs kokemus

Espoossa uuden alun tukipilareina ovat näkyneet kokeneet luottopelaajat. Päälle kolmenkymmenen ehtineet vanhat ketut, kuten Ilari Äijälä ja Joel Perovuo ovat vieneet seuraa tyhjän päältä takaisin parrasvaloihin.

Myös tämän kauden hankinnat ovat tuoneet espoolaisille kaivattuja tehoja hyökkäyspäähän. Helsingin HIFK:sta saapunut Joni Korhonen ja PK-35:tta viime kaudella edustanut Masar Ömer ovat yhdessä takoneet 19 maalia Hongan hyväksi.

TPS:llä runko on espoolaisia nuorempi. Valtaosa joukkueesta on 90-luvun puolivälin tienoilla syntyneitä. Seurata kannattaa 18-vuotiaan hyökkäävän keskikenttäpelaajan Onni Valakarin otteita. Kuusi maalia 12 peliin takonut nuorukainen ratkoi elokuussa turkulaisille voiton edellisessä kohtaamisessa. Kokemustakin Tepsin nipusta löytyy. Mikko Hyyrynen ja Sami Rähmönen ovat kokeneet seuran viime vuosien vaiheet nousuista laskuihin.

Hongan ja TPS:n edelliset kohtaamiset ovat menneet turkulaisten eduksi. Ensimmäinen peli Espoossa päättyi 1-1-lukemin pistejakoon.

Vaikka molemmat joukkueet ovat viimeisissä peleissä mättäneet runsaasti maaleja, huomiselle voidaan odottaa varovaisempaa otetta. Marginaalit ovat pienet ja sarjavoitto tulee olemaan kiinni yhdestä maalista.

Joni Ahokas

Twitter: AhokasJoni