871 ottelua kestäneet karsinnat vuoden 2018 jalkapallon MM-kilpailuihin päättyivät tänä aamuna, ja kisoihin matkaavat 32 maata ovat selvillä. Kovia maita jäi kisoista rannalle Chileä, USA:ta ja Hollantia myöten, mutta karsintojen suurin paukku oli ehdottomasti silti nelinkertaisen maailmanmestarin Italian karsiutuminen kisoista.

Edellisen kerran Italiassa on seurattu MM-kisoja ilman oman maajoukkueen läsnäoloa vuonna 1958, eli tuosta tulee ensi vuonna 60 vuotta täyteen. Siinä ajassa niin maailma kuin jalkapallomaailmakin on ehtinyt muuttua melkoisesti. Katsotaanpa, miten…

Kun jalkapallon MM-kisat viimeksi pelattiin ilman Italiaa…

… oli Urho Kekkonen ollut Suomen presidenttinä reilut kaksi vuotta. Saman vuoden alkajaisiksi hän piti Suomen historian ensimmäisen televisioidun uudenvuodenpuheen.

… ei ihminen ollut vielä käynyt kuussa.

… USA ei ollut vielä liittynyt täysipainoisesti Vietnamin sotaan.

… ei Berliinin muuria oltu vielä rakennettu.

… seitsemän Manchester Unitedin pelaajan hengen vieneestä Münchenin lentoturmasta oli vasta muutama kuukausi. Turmasta hengissä selvinneen Sir Bobby Charltonin huikea pelaajaura oli alkamaisillaan.

Elvis Presley oli tuoreeltaan liittynyt USA:n asevoimiin.

… Suomessa noin 45 000 ihmistä sairasti tuberkuloosia.

… passien tarkastus Pohjoismaiden rajoilla lopetettiin (ja nyt sitä ehdotetaan aika ajoin uudelleen aloitettavaksi).

… MM-kisoissa pelasi neljä valtiota, joita ei enää ole olemassa: Jugoslavia, Neuvostoliitto, Länsi-Saksa ja Tshekkoslovakia.

Miten tilanteeseen päädyttiin ja kuinka kisoissa kävi?

Myös jalkapallomaailma oli vuonna 1958 hyvin toisenlainen kuin nyt. Tuolloin kisoissa pelasi vain 16 maata nykyisten 32 sijaan. Eurooppalaisten määrä oli kuitenkin lähes sama kuin nytkin: 60 vuotta sitten 11, nyt isäntämaa Venäjä mukaanluettuna 14.

Geopolitiikka ei ollut tuolloin vielä vallannut alaa kansainvälisessä jalkapallossa, sillä Aasiasta tai Afrikasta ei Ruotsin kisoihin osallistunut ainuttakaan maata. Maanosien yhteinen kiintiö oli yksi paikka, mutta sitäkään ei lopulta täytetty.

Israel sai tuolloin vapaalipun lähes kisoihin saakka, sillä poliittisista syistä vuorollaan Turkki, Indonesia ja Sudan kieltäytyivät pelaamasta Israelia vastaan. FIFA:n säännöissä kuitenkin luki, ettei yksikään maa pääsisi kisoihin pelaamatta ainuttakaan karsintapeliä, ja niinpä Euroopan paras kisoista ulos jäänyt maa Wales sai tilaisuutensa ja eteni turnaukseen voittamalla kaksiosaisessa otteluparissa Israelin.

Muuttuneita aikoja kuvastaa sekin, että vuoden 2026 MM-kisoissa Aasiasta ja Afrikasta on jo enemmän edustusta kuin Euroopasta.

Italian kohtaloksi koitui 60 vuoden takaisissa MM-karsinnoissa Pohjois-Irlanti, jolle Italia taipui lohkonsa ratkaisuottelussa 1-2. Tasapelikin olisi Azzurrille riittänyt kisapaikkaan.

Vuonna 1958 Yhdistyneellä Kuningaskunnalla sujui, sillä kyseessä on ainoa kerta, kun koko nelikko Englanti, Wales, Pohjois-Irlanti ja Skotlanti selvitti tiensä arvoturnaukseen.

Suomi puolestaan pelasi vaisut karsinnat, sillä se hävisi kaikki neljä peliään lohkossa, jossa pelasivat lisäksi Neuvostoliitto ja Puola. Pahin selkäsauna saatiin Helsingissä, josta itänaapuri haki pisteet maalein 0-10.

Itse kisoissa Brasilia voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa ja läpimurtonsa teki vasta 17-vuotias Pelé. Maalikuninkuuden sen sijaan voitti ranskalainen Just Fontaine, jonka 13 maalia yksissä kisoissa on monien mielestä rikkomattomaksi jäävä ennätys.

Voi olla, että vain hyvin harva tämän jutun lukija muistaa jotain noista kisoista, mutta eräällä tietyllä italialaisella herrasmiehellä voi muistikuvia Tukholma 1958:sta ollakin. Keskiviikkona Italian maajoukkueen päävalmentajan pestistä potkut saanut Giampiero Ventura oli nimittäin kisojen aikaan 10-vuotias pikkupoika.

Ja ehkä myöhemmin Huuhkajien valmentajaksi päätynyt Hans Backe päätyi MM-stadionille 6-vuotiaana pikkupoikana?