Suomen Cup pitäisi olla suomalaisen jalkapallon jalokivi. Sitä se ei valitettavasti viime vuosina ole ollut, vaan se on ollut enempi riippakivi. Suunta on nyt muuttumassa.

Suomen Cup ei ole ollut viime vuosina sellainen tuote, että se herättäisi laajasti tunteita ihmisissä.

Viime vuonna Seinäjoella nähtiin hieno cup-finaali, jossa kohtasivat SJK ja HJK. Mietin jo silloin, olisiko Seinäjoen uusi stadion täyttynyt samalla tavalla mikäli finaalissa olisivat kohdanneet vaikkapa HJK ja Ilves. Tuskin.

Suomen Cupia on rukattu viime vuosina ja edellisellä kaudella pelattiin ensimmäistä kertaa cupin lohkovaihe. Muistan ilolla, kun KuPS pelasi yli tuhannen ihmisen edessä hallissa FC Lahtea vastaan lohkovaiheen ottelua viime talvena. Se oli osoitus siitä, että futis kiinnostaa myös talvella. Toisaalta lohkovaihe on saanut myös paljon kritiikkiä. On sanottu, ettei cupissa pitäisi pelata lohkovaiheen pelejä sekä ihmetelty, miten voi cupissa jatkaa pelejä, vaikka häviää.

Lohkovaihe on herättänyt tunteita, ja se on itsessään tärkeää. Mutta ongelmaksi on silti muodostunut se, ettei Suomen Cup ole ollut viime vuosina sellainen tuote, että se herättäisi muuten laajasti tunteita ihmisissä.

Siksi Ruudun ja ISTV:n panostus Suomen Cupiin on loistava asia. Lähes kaikki cupin ottelut voi nyt seurata suorina lähetyksinä ja selostettuina, lue uutinen. Vaikka urheilulähetysten määrä televisiossa ja netin suoratoistopalveluissa on lisääntynyt kuin sienet sateella, on televisioinnilla yhä äärettömän suuri merkitys.

Kaikki nämä asiat yhdessä myös tarkoittavat sitä, että suomalainen futis saa mitä luultavimmin uusia seuraajia ja kannattajia.

Maailma muuttuu ja myös televisioinnin rooli siinä samassa. Silti esimerkiksi jalkapallolle ja tässä tapauksessa nimenomaan suomalaiselle jalkapallolle on erittäin tärkeää, että se saa lisää näkyvyyttä. Sponsorit saavat ruutuaikaa, joiden myötä seurat voivat saada lisää euroja kassaan. Kaikki nämä asiat yhdessä myös tarkoittavat sitä, että suomalainen futis saa mitä luultavimmin uusia seuraajia ja kannattajia.

Kaikki tämä johtaa väkisin myös siihen, että suomalainen jalkapallo menee eteenpäin ja kehittyy. Paljon on vielä tekemistä, mutta suunta on oikea.

Vuonna 2015 brittiläiset jättimediat Sky Sports ja BT Sports maksoivat Valioliigan tv-oikeuksista 6,9 miljardia euroa. Ja nämä mediajätit näkivät summan sijoituksena.

Ruutu tuskin maksoi ihan samanlaisia summia Suomen Cupin tv-oikeuksista, mutta joka tapauksessa he tekivät sijoituksen, joka voi pitkällä juoksulla hyödyttää suomalaista futista, Suomen Cupia ja myös heitä itseään.