FIFA on valvonut tunnetusti haukan lailla, ettei kattojärjestön jäsenmaiden poliittinen keskushallinto sekaannu liiaksi maan jalkapalloliiton asioihin. Joitain Afrikan ja Aasian maita on vuosien saatossa suljettu tilapäisesti kansainvälisen jalkapallotoiminnan ulkopuolelle, ja kuluvana talvena on spekuloitu sillä, että Peru tai Espanja suljettaisiin ulos ensi kesän MM-turnauksesta.

Ei kahta ilman kolmatta. Nyt vaaravyöhykkeessä on espanjalaisen AS:n mukaan Saudi-Arabia. FIFA tutkii Saudi-Arabian ja Yhdistyneiden Arabiemiraattien Qatariin kohdistamia pakotteita. FIFA:n edustajien odotetaan tapaavan kyseisten maiden silmäätekeviä lähipäivinä selitysten merkeissä.

Huoli painostuksen leviämisestä entistä laajemmin myös jalkapallokentille kasvoi joulukuussa pelatun Gulf Cupin yhteydessä. Persianlahden kahdeksan maan kesken pelatussa turnauksessa Saudi-Arabiasta tarjottiin Bahrainin joukkueen pelaajille tiettävästi merkittäviä taloudellisia kannustimia, jos he ”rökittäisivät terroristit”.

Tuoreempi näyte qatarilaisen jalkapallon syrjinnästä saatiin äskettäin, kun Saudi-Arabian ja Yhdistyneiden Arabiemiraattien joukkueet kieltäytyivät sekä pelaamasta Qatarissa että qatarilaisia joukkueita vastaan Aasian Mestarien liigassa. Aasian jalkapalloliitto AFC uhkasi molempia maita vakavilla sanktioilla, mikäli päätöstä ei pyörrettäisi.

Lopulta saudi- ja emiraattiseurat taipuivat AFC:n tahtoon, mutta kun Wesley Sneijderin nykyinen seura, qatarilainen Al Gharafa oli matkustamassa Yhdistyneiden Arabiemiraattien pääkaupunkiin Abu Dhabiin Mestarien liiga-otteluun Al Jaziraa vastaan, ei kaikki sujunutkaan kuin rasvattu.

Al Gharafa joutui alun perinkin lentämään Arabiemiraatteihin Omanin kautta Qatariin kohdistuvan blokin takia. Kuitenkin myös jatkolentokin myöhästyi yli kahdeksan tuntia, koska kone ei päässyt laskeutumaan sumun takia. Aasian jalkapalloliitto AFC:ssä selitystä ei kuitenkaan nielty, sillä muut lennot pääsivät laskeutumaan Abu Dhabiin ilman mitään viivästyksiä.

Nyt FIFA haluaa pitää huolen siitä, ettei vuoden 2022 MM-isäntää jatkossa sorsita. Muussa tapauksessa Saudi-Arabiaa ja Yhdistyneitä Arabiemiraatteja voivat uhata vakavat seuraukset – Saudi-Arabian osalta kenties jopa MM-kisoista sulkeminen.