Haastattelussa Perparim Hetemaj ja aiheena Veikkausliiga: Ymmärrystä SJK:n valmennusratkaisuille – kauden yllättäjästä ei epäselvyyttä

© Kuva: Juha Tamminen

Pitkän uran ulkomailla tehnyt Perparim Hetemaj seuraa aktiivisesti myös kotimaisen Veikkausliigan tapahtumia.

Maajoukkueuransa viime syksyn MM-karsintaotteluihin päättänyt Hetemaj lähti Veikkausliigan HJK:sta AEK Ateenaan 19-vuotiaana kesällä 2006. Viimeiset kahdeksan kautta hän on pelannut Italian Serie A:ssa ensin Brescian ja vuodesta 2011 lähtien Chievo Veronan riveissä. Nyt paneudutaan kuitenkin kotimaiseen Veikkausliigaan

Veikkausliigassa aletaan lähestyä kauden puoliväliä. Olen ymmärtänyt, että olet seurannut tämän kauden Veikkausliigaa varsin tiiviisti?

– Olen oikeastaan seurannut aina siitä lähtien, kun itse lähdin Veikkausliigasta pois. Minun mielestäni Veikkausliiga on tosi mielenkiintoinen sarja. On kiva katsoa, miten Suomessa tehdään asioita. Kun on suhteita paljon eri pelaajiin ja tuttuja pelaajia eri jengissä, niin kyllä sitä seuraa ja pidän paljon seuraamisesta.

SJK:ta olet varmaankin seurannut erityisen tarkasti, kun sinulla on perhesiteitä sinne?

– Totta kai, veli (Mehmet Hetemaj) on pelannut viime vuodet siellä ja on ollut kiva katsoa. Ensimmäiset vuodet menivät todella hyvin, tuli Suomen mestaruus 2015 ja Suomen cupin voitto 2016. Sitä on tullut seurattua paljon. Pohjanmaan derbyt VPS:n kanssa ovat totta kai erityisen mielenkiintoisia.

Simo Valakari teki pitkään hyvää ja menestyksekästä työtä SJK:ssa, mutta viimeiset puolitoista vuotta ovat olleet päävalmentajarintamalla melkoista turbulenssia. Mitä mieltä olet tästä?

– Edelliset valmentajat eivät ole tehneet hyvää työtä. Se on ihan normaalia futismaailmassa, että siinä tilanteessa valmentajalle annetaan potkut. Jos itse olisin seurajohtaja ja valmentajien tulos olisi ollut tuota luokkaa, niin olisin itse myös antanut potkut. Mutta nyt siellä on Alexei Eremenko sr., joka on hyvä valmentaja. Varmasti nyt on oikea suunta ja odotan mielenkiinnolla tulevaa.

SJK on tällä hetkellä sijalla yhdeksän ja 13 ottelusta on kasassa 12 pistettä. Kuinka korkealle SJK voi vielä tällä kaudella nousta?

– Todennäköisesti Klubi vie mestaruuden. Jos nyt katsoo pisteitä, niin aika ylivoimaistahan tuo on ollut. KuPS ja RoPS taistelevat mielestäni kakkossijasta. Sanotaan, että kolmanteen sijaan SJK voi minun mielestäni vielä yltää.

Kuten totesit, HJK näyttää jylläävän ylivoimaisesti tälläkin kaudella. Pystyykö kukaan enää oikeasti kilpailemaan Klubin kanssa Suomessa?

– Kyllä mä uskon, että pystyy. Heillä on viime vuodet ollut aika ylivoimainen materiaali ja tulokset ovat olleet sitä luokkaa. Mutta on myös monta muuta seuraa, jotka tekevät resursseihin nähden hyvää työtä.

– RoPS on tehnyt viime vuodet yleisesti todella hyvää työtä ja KuPS:n viime ja tämä vuosi ovat näyttäneet erittäin hyvältä. Muistetaan myös, että kaksi vuotta sitten IFK Mariehamn voitti mestaruuden. Kyllä minä näen, että tekemällä hyvin asioita voi haastaa ja voittaa HJK:n.

Mitä yllätyksiä nostaisit esiin Veikkausliigan alkukaudesta?

– RoPS on aikamoinen yllätys. (Juha) Malinen teki hyvää työtä siellä ja loi seuraan identiteetin. Nyt tuli Toni Koskela periaatteessa Klubi 04:stä. Hän oli oikein hyvä haku mielestäni. On osoittanut heti, että tuntemusta ja valmennusosaamista löytyy. RoPS:lla on mielestäni tällä hetkellä oikein hyvä flow. Todella isot aplodit heille.

– Vielä en ole itse nähnyt yhtään heidän peliään, pitäisi itse katsoa. Mutta kun katsoo sarjataulukkoa ja lukee ja kuulee mitä ihmiset puhuvat, niin on pakko uskoa, että siellä tehdään asiat hyvin.

Voit katsoa lisää Perparim Hetemajn mietteitä Viafreestä tästä linkistä.

Kimmo Mäkinen

Voita 4 hengen matka Mestarien liigan puolivälierään: näin pääset mukaan.