Suomalaistoppari koki Norjassa, miltä tuntuu olla seurajohdon pelinappula: ”Totta kai se ketuttaa”

© Kuva: Juha Tamminen

Kahdesti HJK:n paidassa aikanaan Suomen mestaruuden ja Cupin voittanut Tapio Heikkilä nauttii pelaamisesta Norjassa. Toppari siirtyi Norjan pääsarjassa pelanneen Startin paitaan tammikuussa 2016.

Joukkue putosi tuon kauden jälkeen divariin, mutta nousi kaudeksi 2018 taas takaisin korkeimmalle sarjatasolle. Hommat menivät suomalaisen kohdalla kuitenkin tämän myötä kokonaan uusiksi.

– Tuli uudet omistajat, urheilutoimenjohtaja ja valmentaja. Tulimme siihen tulokseen, että minun on aika jatkaa matkaa. Joukkueeseen tuli heti kymmenen uutta ulkomaalaista ja vain yhdeksän sai rekisteröidä, Heikkilä kertoo SuomiFutis-sivustolle.

Lähtöpassit seurasta oli Heikkilälle kova pettymys, sillä mies oli ollut yksi joukkueen avainpelaajista molemmat pelaamansa kaudet.

– Totta kai se ketuttaa. Etenkin kun alla oli tosi raskas pre-season ja TOSI raskas kausi. Joka peli ja viikonloppu olivat todella stressaavia, kun paineet olivat kovat. Maksoin siitä lopulta aika kovan hinnan.

Nyt Heikkilän elämä kuitenkin hymyilee ja pelit kulkevat uuden seuran Sandnes Ulfin riveissä, joka pelaa maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

– Kolmasosa kaudesta on pelattu ja olemme kolmantena. Yritämme nousta, puolustaja kertoo.

– Täällä on hyvä olla. Seura on kovimmilla sarjatasoilla aika tuore ja nousi vasta viime vuosikymmenen lopulla näihin sarjoihin. Seuralla on kuitenkin todella paljon kunnianhimoa. Ensi vuonna tänne tulee uusi stadion, jota on tyyliin nyt kymmenen vuotta suunnitelmissa työstetty. Ensi kuussa kuokka saadaan kuitenkin kuuleman mukaan maahan. Se on todella hyvä homma, sillä ilman stadionia organisaation on vaikea ottaa seuraavaa kehitysaskelta, Heikkilä valistaa innostuneena.

Espoolaisen puheesta kuuluu läpi, että jalkapalloilullinen koti on löytynyt.

– Täällä ollessa tuntuu koko ajan, että jotain isompaa on käynnissä. Seura on ollut lähellä nousta pääsarjaan viimeisen kolmen vuoden aikana, mutta se on aina jäänyt jostain parista pisteestä kiinni. Nyt tavoitteena on nousu ja stabilisoitua pääsarjaseuraksi.

– Se tässä myös houkutteli. Haluan olla osana yhteisöä, jolla on yhteinen päämäärä. Futiksessa se on yksi hienoimmista asioista, että pystyt päivittäisellä työlläsi auttamaan seuraa kohti päämääräänsä.

28-vuotias toppari on luutinut Sandnesin puolustuslinjassa lähes täydet peliminuutit.

– Se merkkaa minulle todella paljon, että saan pelata kaikki pelit. Haluan aina olla avauskokoonpanon äijä. Täällä minulla oli siihen mahdollisuudet.

– Olen pelannut sarjapeleistä valtaosan viimeisen kahdeksan vuoden ajan ja olen tavallaan jäänyt siihen koukkuun.

Heikkilä on pystynyt urallaan välttämään loukkaantumiset. Hän muistaa vain yhden mainitsemisen arvoisen. Tuo loukkaantuminen oli viiden viikon reisivamma, jonka ajankohta oli huono. Heikkilä oli puolikuntoinen juuri, kun HJK pääsi kaudella 2014 tarunhohtoisesti Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen. Peliaika jäi niissä otteluissa täten vähiin.

– Pääsin lähinnä otteluiden lopuissa kentälle turvaamaan johtoa, suojelemaan puolustuslinjaa sekä voittamaan palloja boksiin.

Pieneksi jäänyt peliaika ei harmita Heikkilää kuitenkaan tippaakaan.

– Muut topparit Mako (Markus Heikkinen), Moren (Valtteri) ja Baah (Gideon) pelasivat ne pelit ihan naurettavan hyvin. Heidän vireensä oli maaginen. Siinä ei ollut mitään selittämistä. Se oli selvä juttu.

187-senttinen toppari innostuu muistellessaan kyseistä kautta.

– 2014 oli ihan poikkeuksellinen vuosi. Voitimme tuplan ja pääsimme Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen. Se oli ihan uskomatonta. Se oli niin iso juttu, että toivottavasti se vielä joskus toteutuu suomalaisessa jalkapallossa uudelleen. Jengimme oli uskomattoman hyvin hitsaantunut yhteen.

Heikkilä paljastaa, miksi joukkue menestyi juuri silloin.

– Bana (Mika Lehkosuo) tuli silloin meille alkukauden jälkeen ja toi heti tiettyjä asioita peliimme. Olimme heti melkein tuhat minuuttia päästämättä maaliakaan ja rikoimme jonkun ennätyksen. Jotenkin se koko joukkueen puolustuspelaaminen tuli tosi hyvään kondikseen liigassa. Se puolustus loi meille pohjan siihen menestykseen europeleissä. Olimme niin pirun hyviä puolustamaan ja kestimme sillä juuri niitä tiukkoja hetkiä otteluissa, Huuhkajissakin pariin otteeseen esiintynyt puolustaja hekumoi.

Kolme kautta HJK:ta edustanut Heikkilä on ollut vakuuttunut vanhan joukkueensa otteista tämän kauden Veikkausliigassa.

– Sarjataulukko puhuu puolestaan. Heillä on reippaasti yli kahden pisteen keskiarvo ottelua kohden. En ymmärrä sitä, että joidenkin mielestä he pelaavat tylsästi ja kausi on alkanut keskinkertaisesti. Minun mielestäni heidän alkukausi on ollut loistava! Tämä on tulosurheilua.

Heikkilä tietää, että Lehkosuon joukkueella siintää varmasti mielessä jokapäiväisessä tekemisessä jo loppukesän isot pelit.

– He haluavat varmasti kehittää koko ajan peliään siihen suuntaan, että pystyvät voittamaan unelmapelillä paperilla kovempia joukkueita Euroopassa. Joukkue hakee sitä pelillistä piikkiä niihin europeleihin. On tärkeää, että tulosta tulee silti koko ajan.

HJK saa hyvää harjoitusta kovista peleistä perjantaina Veikkausliigassa, kun se matkaa Rovaniemelle sarjan kärkikamppailuun RoPS:n vieraaksi.

– Äärimmäisen mielenkiintoinen peli. Asetelma on vähän sama kuin Honka-ottelussa. Banalla oli vastassa tuttu mies Vesku (Vesa Vasara), ja nyt vastassa on Toni Koskela. Se on mielenkiintoista nähdä, mikä tulee olemaan RoPS:n taktinen lähestyminen otteluun. Heillä on otteluun tosi hyvät lähtökohdat, sillä heillä ei ole mitään pelättävää. He pääsevät rennosti hakemaan maksimisuoritustaan kotikentällään, Heikkilä arvioi.

Jesse Happonen