Tänään se alkaa: nykymuotoisen Mestarien liigan 27. kausi. Käymme tässä jutussa läpi kaikki kauden tärkeimmät perustiedot, joiden avulla oma Mestarien liiga -taipaleesi helpottuu.

Mestaruutta puolustaa kilpailun jo kolme kertaa peräkkäin voittanut Real Madrid, joka kuuluu luonnollisesti tälläkin kertaa voittajasuosikkien joukkoon. Muita ennakkosuosikkeja ovat Barcelona, viime vuosina usein finaaliin selvinnyt Atlético Madrid, Cristiano Ronaldolla vahvistunut Juventus, Ranskan suurseura Paris Saint-Germain, kokemukseen luottava Bayern München sekä Valioliigan kärkiseurat Manchester City ja Liverpool.

Mr. Mestarien liiga Cristiano Ronaldo tekee tällä kaudella maaleja Juventuksen paidassa. Kuva: Getty Images

Mitä uutta tälle kaudelle?

Yksi merkittävimmistä muutoksista koskee Mestarien liigan lohkovaiheen paikkajakoa. Kaikki Top 4 -liigat saivat tälle kaudelle neljä suoraa lohkovaihepaikkaa, joten tasan puolet joukkueista tulee tällä kaudella Espanjasta, Englannista, Saksasta ja Italiasta. Kustakin maasta kaksi joukkuetta pelaa aina tiistaisin ja kaksi keskiviikkoisin.

Kun aiemmin karsintojen kautta jaettiin Mestarien liigaan kymmenen paikkaa, oli paikkoja tämänvuotisissa karsinnoissa jaettavissa vain kuusi.

Uutta on myös se, että kunakin pelipäivinä on käytössä kaksi otteluiden alkamisaikaa aiemman yhden, tutuksi tulleen klo 21.45:n sijaan. Nyt päivän ensimmäiset ottelut alkavat klo 19.55 ja loput klo 22.00. Näin jalkapallofaneille avautuu tilaisuus nähdä jokaisena pelipäivänä kaksi ottelua kokonaisuudessaan suorana.

Lohkovaiheen ensikertalaiset

Kolme seuraa tekee tällä kaudella ensiesiintymisensä nykymuotoisen Mestarien liigan lohkovaiheessa. Saksalainen Hoffenheim taipui viime kaudella karsintojen playoff-kierroksella tulevalle finalistille Liverpoolille, mutta tällä kaudella se pääsi suoraan lohkovaiheeseen.

Serbialainen Belgradin Punainen Tähti oli ollut lohkovaiheessa Euroopan Cupissa, mutta Mestarien liigassa kerta on sille ensimmäinen. Serbialaisjoukkue pelasi jo karsintavaiheessa peräti neljä otteluparia. Debyyttinsä lohkovaiheessa tekee myös sveitsiläinen Young Boys Bern.

Suomalaisedustus

Lohkovaiheen ainoa suomalaispelaaja on 32-vuotias Boris Rotenberg, joka on yksi kahdeksasta puolustajasta, jonka Venäjän mestarijoukkue Lokomotiv Moskova nimesi joukkueeseensa. Rotenberg on piipahtanut myös Suomen A-maajoukkueessa.

Mestarien liigan suomalaisedustus on yksin Boris Rotenbergin varassa. Kuva: Getty Images

Televisiointi

Mestarien liigan lähetysoikeudet Suomessa siirtyivät tästä kaudesta alkaen kolmen vuoden sopimuksella C Morelle. C More lähettää kaikki Mestarien liigan ottelut suorana ja suomeksi selostettuina. Vuodesta 1992 lähtien Mestarien liigaa näyttäneeltä Yleltä ei siis tällä kaudella otteluita enää nähdä.

Pelipäivät ja loppuottelu

Lohkovaiheen avauskierros pelataan siis tänään ja huomenna. Kaksi seuraavaa kierrosta pelataan lokakuussa (2.-3.10. ja 23.-24.10.), neljäs ja viides kierros marraskuussa (6.-7.11. ja 27.-28.11.) ja päätöskierros joulukuussa (11.-12.12.).

Pudotuspelien ensimmäisen kierroksen otteluparit arvotaan 17.12., ja ottelut käynnistyvät helmikuussa. Tämän kauden loppuottelu pelataan Atlético Madridin kotistadionilla Wanda Metropolitanolla 1. kesäkuuta.

Palkintorahat

Jokainen lohkovaiheessa pelaava seura kuittaa UEFA:lta jo pelkästä lohkovaiheeseen pääsystä muhkeat 15,25 miljoonaa euroa. Voitosta hyvitetään 2,7 miljoonaa euroa ja tasapelistä 900 000 euroa.

Pudotuspeleihin pääsevien seurojen tilille kolahtaa 9,5 miljoonaa euroa, ja sen jälkeen palkintosummat nousevat tasaisesti kilpailun loppua kohden. Mestarijoukkue saa palkinnokseen finaalin jälkeen 19 miljoonaa euroa ja häviäjääkin lohdutetaan 15 miljoonalla eurolla.

Merkittävimmät poissaolijat

On joukkuekattaus miten teräksinen tahansa – ja tänä vuonna se sitä totisesti on – jää lohkovaiheesta aina sivuun jokunen aito suurseura tai kilpailun vakiovieras. Real Madridin jälkeen toiseksi useimmin Euroopan Cupin tai Mestarien liigan voittanut AC Milan (yhteensä 7 mestaruutta) saa tyytyä tällä kaudella Eurooppa-liigan peleihin. Englannista rannalle jäivät puolestaan Arsenal (19 kertaa lohkovaiheessa) ja Chelsea (15).

Vakiokävijöistä ovat poissa myös 18 kertaa lohkovaiheessa pelannut kreikkalainen Olympiakos sekä 16 kertaa lohkovaiheessa nähty Kiovan Dynamo.

Avauskierroksen ottelut

Ti 18.9.
Klo 19.55:
Barcelona-PSV Eindhoven
Internazionale-Tottenham
Klo 22.00:
Club Brugge-Borussia Dortmund
AS Monaco-Atlético Madrid
Liverpool-Paris Saint-Germain
Belgradin Punainen Tähti-Napoli
Galatasaray-Lokomotiv Moskova
Schalke 04-FC Porto

Ke 19.9.
Klo 19.55:
Ajax-AEK Ateena
Shakhtar Donetsk-Hoffenheim
Klo 22.00:
Benfica-Bayern München
Manchester City-Lyon
Real Madrid-AS Roma
Viktoria Plzen-TsSKA Moskova
Young Boys Bern-Manchester United
Valencia-Juventus