Thomas Lam pääsee hyvistä lähtökohdista mukaan Huuhkajien Nations Leaguen otteluihin Viroa ja Kreikkaa vastaan. Puolustuksessa sekä keskikentällä pelaava Lam on saanut vastuuta Hollannin pääsarjan Zwollessa, johon hän siirtyi elokuun lopussa.

24-vuotias alankomaalais-suomalainen jäi statistin rooliin Mestaruussarjassa pelaavan Nottinghamin riveissä. Vähäinen vastuu Englannissa saattoi vaikuttaa siihen, että Lam ei saanut peliaikaa maajoukkueessakaan syyskuussa pelatuissa Nations Leaguen avausotteluissa Unkaria ja Viroa vastaan. Nyt hän janoaa uutta mahdollisuutta päävalmentaja Markku Kanervalta.

– Aina on kova pelihalu. Tiesin viimeksi kun tulin maajoukkueeseen, että en ollut pelannut paljoa seurajoukkueessani. Vain yhden matsin sitä ennen. Tiedän, että koutsi haluaa, että peliaikaa on tullut paljon seurajoukkueessa, jotta hän voi antaa vastuuta. Nyt olen pelannut kaikki pelit Hollannissa ja saanut näyttää mitä osaan. Toivottavasti saan nyt peliaikaa, mutta koutsi sen päättää, Lam aprikoi SuomiFutis-sivustolle.

Perjantain ja maanantain maaotteluihin Lamilla on kovat odotukset.

– Aina halutaan voittaa pelit, mutta luulen, että jos ei tule tappiota niin siitä on hyvä jatkaa. Joskus tasapelikin on hyvä, sillä silloin vastustaja ei saa yhtään kurottua piste-eroa ainakaan. Me johdamme nyt lohkoa, mutta emme saa hävitä pelejä tai kahden ensimmäisen pelin tuoma voittofiilis vähän lähtee. Uskon, että saamme Viroa vastaan hyvän tuloksen ja Kreikkaa vastaan voi tapahtua mitä vaan. Tiedämme, että
heillä on hyvä joukkue, mutta niin on meilläkin. Siinä pelissä on kaikki auki, Lam ennakoi.

Siirto tehtiin peliaika edellä

Lam on ollut mielissään paluusta tuttuun seuraan, jossa pelasi kausina 2014-2016.

– Olen tosi tyytyväinen, että valitsin Zwollen. Tiesin, mitä minulla on siellä, koska olen ollut siellä pari vuotta. Minulla oli mahdollisuuksia mennä muualle ulkomaille myös.

Lam tarkentaa kysyttäessä, missä päin maailmaa hänellä oli vaihtoehtoja.

– Espanjassa oli yksi vaihtoehto ja myös Saksassa sekä Belgiassa. Minun piti tehdä päätös aika nopeasti, kun siirtoikkuna oli auki vain pari päivää enää siinä kohtaa. Tiesin, että saan Zwollessa vastuuta ja pääsen pelaamaan joka pelin. Minulle se oli tärkein juttu, että tiesin pääseväni joka viikko pelaamaan.

– Yksi La Ligan joukkue oli. Mutta siellä on niin kova kilpailu, joten en tiedä olisinko saanut vastuuta siellä. Päätin itse, että haluan pelata koko kauden joka viikko. Tähtään ensi kesään. Joko siirto tai sitten jatkan Zwollessa vielä vuoden. Nyt haluan pelata yhden täyden kauden ja katsoa, mitä sen jälkeen tapahtuu, 19 A-maaottelua pelannut Lam kertoo.

Suomalainen pääsi viime ottelussa maalin makuun, kun Excelsior kaatui lukemin 2-0. Zwolle on noussut sarjataulukossa keskikastiin.

– Meillä on ollut aika huono startti. Joukkue oli hävinnyt ennen tuloani kaikki kolme matsia, mutta nyt homma on kääntynyt ja olemme voittaneet viimeisestä neljästä ottelusta kolme ja yksi on päättynyt tasan. Itseluottamus on nyt korkeammalla ja uskon, että saan hyvän kauden siellä.

Viasat Jalkapallo -kanava, Viafree ja Viaplay näyttävät Huuhkajien kummatkin Nations League -ottelut suorana lähetyksenä. Perjantain Viro-pelin studio-osuus alkaa klo 21.00. Ottelu potkaistaan käyntiin klo 21.45.