Uefan Nations Leaguen lohkovaihe tulee päätökseen marraskuussa. Euroopan jalkapalloliiton uusi kilpailu on ollut luonnollisesti suomalaisittain äärimmäisen mielenkiintoinen.

Lohkovaiheessa on nähty perinteisten eurooppalaisten huippujoukkueiden sukelluksia sekä piskuisten pikkumaiden urotekoja.

Suomi tarvitsee enää loppurutistuksen

Huuhkajat porskuttaa neljän pelin jälkeen C-liigan lohkonsa kärjessä puhtaalla pelillä. Suomi on tehnyt viisi maalia, eikä omissa ole soinut kertaakaan.

Kilpailussa on vain kolme muuta joukkuetta, jotka eivät ole noukkineet pelivälinettä omasta maalistaan kertaakaan: B-liigan Tanska sekä D-liigan Georgia ja Valko-Venäjä.

Marraskuussa vuorossa ovat enää vierasottelut Kreikkaa vastaan Ateenassa ja Unkaria vastaan Budapestissä.

Lähtökohtaisesti Suomelle riittää tasapeli jäljellä olevista kahdesta pelistä lohkovoiton varmistamiseksi. Huuhkajilla on mahdollisuus voittaa oma lohkonsa jopa kahdella tappiolla, kunhan Kreikka ei voita Suomea marraskuussa yli yhden maalin erolla.

Kahden joukkueen päätyessä tasapisteisiin niiden paremmus ratkaistaan ensisijaisesti keskinäisiä otteluita vertaamalla.

Jos Suomi voittaa oman lohkonsa, se kamppailee varsinaisten EM-karsintojen jälkeen C-liigan yhdestä paikasta vuoden 2020 EM-kisoihin, ellei kisapaikka varmistu jo karsinnoissa. Nations Leaguen jatkopeleissä pelataan yksiosainen välierä ja finaali.

Huipulla tuulee

Nations Leaguen mestaruudesta kamppaillaan A-liigassa. 12 joukkuetta lähti tavoittelemaan paikkaa Final Four -nimellä kulkevaan lopputurnaukseen, mutta osan haaveet on jo haudattu.

Varmuudella A-liigasta ovat jo tippuneet Islanti ja Puola, joilla ei ole yhtään voittoa nimissään. Sama kohtalo uhkaa tällä hetkellä myös nelinkertaista maailmanmestaria Saksaa ja Venäjän kisoissa finaalissa ollutta Kroatiaa, jotka ovat omissa lohkoissaan viimeisinä.

Kehno menestys Nations Leaguessa ei tietysti muuta sitä faktaa, että useat A-liigaan osallistuvat joukkueet ovat suuria suosikkeja ensi vuonna alkavissa EM-karsinnoissa. Kehno menestys saattaa tietää kuitenkin huonoa arpaonnea karsintoihin.

EM-kisoihin ei jaeta yhtäkään ilmaista pääsylippua, sillä kisat pelataan 12 eri maassa, ja myös isäntämailla on mahdollisuus jäädä leikistä sivuun.

B-liigasta varmuudella ylempään divisioonaan nousee Ukraina, joka on voittanut kaikki kolme peliään. Muut kolme nousijaa selviävät marraskuussa.

”Pelkääjän paikalla”, eli B-liigassa lohkonsa jumboina majailevat tällä hetkellä Slovakia, Ruotsi, Pohjois-Irlanti ja Irlanti.

Tulevaisuuden pikkujättiläiset?

Varsinkin D-liigan maille Nations League on portti taivaaseen, sillä divisioonassa on useita joukkueita, jotka eivät ole ikinä käyneet lähelläkään arvokisoja.

Jokaisen liigan voittaja saa paikan EM-kisoihin voittamalla Nations Leaguen jatkopeleissä ensin välierän ja sitten finaalin. Jos jokin lohkonsa voittaneista joukkueista selviytyy EM-kisoihin jo karsintojen kautta, nostetaan sen tilalle Nations Leaguen jatkopeleihin liigan seuraavaksi korkeimmalle rankattu joukkue.

Marraskuuhun lähdettäessä divisioonan lohkoja johtavat Luxemburg, Kosovo, Makedonia ja Georgia, joka on jo varmistanut nousunsa C-liigaan.

Monissa lohkoissa kamppailu on ollut odotetun tasaista, ja vain San Marino on neljän ottelun jälkeen vailla pisteitä. San Marinon lisäksi nousuhaaveensa ovat hukanneet myös Andorra, Kazakstan, Malta ja Mixu Paatelaisen luotsaama Latvia.

Ensi kerraksi D-liigaan putoaa varmuudella Liettua, joka on hävinnyt kaikki pelinsä C-liigan neloslohkossa.