Suomalaismaalivahti Lukas Hradeckyn edustama saksalaisseura Bayer Leverkusen joutui pettymään torstai-iltana, kun se tasasi lukemat 1-1-numeroin Eurooppa-liigan kotiottelussaan venäläistä Krasnodaria vastaan ja tippui sen myötä eurokentiltä.

Ensimmäinen osaottelu oli päättynyt Krasnodarin kotikentällä maalittomana. Lopulta Magomed-Shapi Suleimanovin vapaapotkumaali riitti viemään Krasnodarin jatkoon vierasmaalisäännön perusteella.

– Onko se sitten paha asia jatkoa ajatellen? Olen sanonut samaa joskus aiemmin eri joukkueista, että tippuminen voi olla jopa siunaus. Tässä tapauksessa se voi olla sitä Leverkusenille, Viasatin selostaja Mikko Innanen huomauttaa SuomiFutis-sivustolle viitaten siihen, että nyt Leverkusen voi keskittyä täysillä Bundesliigaan loppukauden ajan.

Leverkusenilla on yhä täydet saumat tapella loppukaudella Bundesliigan neljästä ylimmästä sijasta ja edetä sen kautta ensi kaudeksi Mestarien liigaan. Ennen viikonlopun kierrosta joukkue majaili 22 ottelun jälkeen viidentenä eli Eurooppa-liigaan pääsyyn oikeuttavalla sijalla.

Sunnuntaina Hradecky ja Leverkusen ovat ison haasteen edessä sarjakärki Borussia Dortmundin vieraana. Vierailijan kannalta on hyvä asia, ettei Dortmund ole lainkaan vakuuttanut viime peleissään – ainakaan tuloksellisesti.

Alla on jo viisi peräkkäistä kamppailua ilman voittoa. Maanantaina Dortmund nyhjäsi yllättäen maalittoman tasapelin sarjajumbo Nürnbergin vieraana.

– Selostin Dortmundin ja Hoffenheimin välisen ottelun pari viikkoa sitten. Se päättyi 3-3, vaikka Dortmund johti 3-0. Maanantaina nähtiin surkea nyhjäys Nürnbergia vastaan, vaikka syyskierroksella Dortmund voitti saman joukkueen 7-0. Omituista, Innanen sanoo.

Dortmundin sarjajohto tuntui väkivahvalta kevätkauteen lähdettäessä. Nyt ero kovimpaan kilpakumppaniin Bayern Müncheniin on kuitenkin kaventunut huomattavasti, eikä ero ole keltapaitojen hyväksi enää kuin kolme pistettä.

– Kaikki tuntuu menevän siellä nyt ihan reisille. En pysty sanomaan mitä Dortmundille on tapahtunut, Innanen ihmettelee.

Innanen selosti helmikuun 8. päivä ottelun Mainz-Leverkusen, joka sai hänet häkeltymään. Leverkusen voitti vieraissa 5-1, ja etenkin yksi mies sai selostajakonkarin lumoihinsa.

– Kun maajoukkuepelaaja Julian Brandt otettiin vaihtoon, nousin ylös ja päätin antaa Brandtille aplodit, koska pelaajan esitys siinä ottelussa liikkui jossain häikäisevän yläsfääreissä. Selostuksia on takana varmasti toista tuhatta, enkä ole koskaan selostuksen aikana noussut spontaanisti pystyyn, Innanen kertoo.

Brandtilla oli tuona kyseisenä perjantaina vahva ilta. Hän teki kaksi maalia ja syötti kaksi, joten ei ihme, että 22-vuotiaan saksalaisen esitys vakuutti Innasen – ja varmasti monen muunkin.

– Pallokosketukset, tyhjiin tiloihin meno ja yhteispeli niin Kai Havertzin kuin Kevin Vollandin kanssa oli taidetta. Se oli yksi upeimpia esityksiä mitä olen saanut selostaa tällä kaudella, Innanen kehuu Leverkusenia.

Hradeckyn itseluottamus huipussaan

Näkemissään otteluissa Innanen on vakuuttunut entistä enemmän myös Hradeckyn, 29, otteista. Huuhkajien kiistaton ykkösvahti on osoittanut tälläkin kaudella kuuluvansa Bundesliigan molarieliittiin siitä huolimatta, ettei syyskausi ollut joukkueelle helpoimmasta päästä.

– En sanoisi, että (Dortmundin ykkösvahti) Roman Bürki olisi missään nimessä huono maalivahti, mutta Hradeckyn itseluottamus ja jykevä olemus ovat vakuuttavia. Hän huokuu varmuutta ja dominoi omaa rangaistusaluettaan. Bürkilla ei ole välttämättä ollut ihan sitä samaa, Innanen vertailee.

– Ehkä Hradeckyn otteet pikkuhiljaa johtavat siihen, että hänen sukunimensäkin kirjoitetaan oikein. Kun se kirjoitetaan oikein, niin pikkuhiljaa futiskulttuurimme nousee vähän suurempiin korkeuksiin, hän hymähtää.

Innanen puhuu tammikuun Urheilugaalasta. Kuudenneksi Vuoden urheilija -äänestyksessä tulleen Hradeckyn nimi oli kirjoitettu virheellisesti gaalan tv-lähetyksessä. Turkulaisveskarin sukunimi oli kirjoitettu tulosluetteloon ”Hradezky”.

Joulukuussa Leverkusenin päävalmentajaksi Heiko Herrlichin tilalle tullut Peter Bosz on saanut joukkueen suhteellisen lyhyessä ajassa hyvään lentoon. Kahdeksasta pelistä vain kaksi on päättynyt tappioon ja neljä on voittoja.

Oman mausteensa sunnuntain otteluun tuo sekin, että hollantilainen Bosz on valmentanut urallaan myös Dortmundia. Pesti oli tosin odotettua lyhyempi. Bosz solmi vuoteen 2019 ulottuvan diilin Dortmundin kanssa kesällä 2017, mutta sai lähteä jo saman vuoden tammikuussa. Potkuja edelsi Dortmundin 12 peräkkäisen voitotttoman ottelun kierre.

– Leverkusenin pelaamisessa on ollut hyvin paljon samaa mitä Dortmundissa aiemmin tällä kaudella. Kun saadaan pallo, sitten tullaan pyörremyrskyn lailla. Odotukset ovat tämän ottelun suhteen korkealla, Innanen ennakoi.

Syyskuun lopulla Leverkusen ja Dortmund järjestivät maali-iloittelun Leverkusenissa. Hradecky ja kumppanit johtivat avausjakson jälkeen peliä turvallisen tuntuisesti 2-0, mutta toisella jaksolla Dortmund ryhdistäytyi saatuaan kavennusosuman aikaan 65. minuutilla. Sen jälkeen se teki vielä kolme maalia ja nappasi 4-2-vierasvoiton.

Mikko Innasen selostama Saksan Bundesliigan ottelu Borussia Dortmund-Bayer Leverkusen näkyy sunnuntaina 24.2. kello 18.50 alkaen suorana lähetyksenä Viasat Urheilu -kanavalla ja suoratoistopalvelu Viaplayssa.