SPALin ja Fiorentinan välisessä Italian Serie A:n ottelussa nähtiin sunnuntaina hyvin erikoinen ja harvinainen tapahtumasarja, joka kuumensi tunteita ottelun aikana ja sen jälkeen.

Kohun aiheutti VAR eli tuomarien videoavustusjärjestelmä (video assistant referee) yhdessä erotuomari Luca Pairetton kanssa. Mattia Valoti siirsi 74. minuutilla SPALin 2-1-johtoon, mutta pian Pairetto hylkäsi osuman.

Maalin hylkäys ei ollut ainoa takaisku isäntäjoukkueelle. Pairetto vihelsi pian päätöksensä jälkeen rangaistuspotkun Fiorentinalle SPALin topparin Felipen aiemmasta rikkeestä. Keskusteltuaan videotuomariston kanssa Pairetto katsoi Felipen rikkoneen Fiorentinan hyökkääjää Federico Chiesaa isäntäjoukkueen rangaistusalueella ennen 2-1-maalin syntymistä.

Kyseisen rikkeen jälkeen peli ehti jatkua 35 sekuntia, kunnes Valoti pisti pallon rysään. Sen jälkeen kului vajaat kaksi minuuttia, kunnes Pairetto sai videotuomaristolta vinkin tarkastaa aiempi tilanne ruudulta.

Tilanteen katsomisen jälkeen Pairetto lukitsi päätöksensä. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun vastaavaa koetaan Serie A:ssa.

Jordan Veretout käytti historiallisen sauman hyväkseen ja siirsi Fiorentinan pilkulta 2-1-johtoon. Vierasjoukkue voitti lopulta 4-1.

Serie A:ta Ruudulle selostava Velja Engström ihmetteli ottelun tapahtumia jo kamppailun ollessa käynnissä. Suorana lähetyksenä hän ei ottelua katsonut, mutta liveseuranta oli tuttuun tapaan päällä puhelimessa. Ensin luuri piippasi SPALin 2-1-johtomaalin merkiksi, ja sama toistui pian korjauksen merkiksi. Engström ihmetteli entisestään, kun pian tulikin taas uusi ilmoitus Fiorentinan siirtymisestä johtoon 11 metristä.

[readmore from=Fiorentina]

– Erikoinen tilanne. Olen oikeastaan odottanut, milloin tämä tapahtuu. On jopa jännää, että Italiassa mennään jo toista vuotta VAR:n kanssa, eikä aikaisemmin ole tullut vastaavaa tilannetta. Tämä on ollut vain ajan kysymys, että milloin tuommoinen tulee vastaan, Engström sanoo.

Hänestä erotuomari Pairetton kohua herättänyt ratkaisu oli täysin oikea.

– Ehkä se kontakti rangaistusalueella ei tässä tapauksessa ollut mikään maailman selvin, mutta kyllä se oli mielestäni kuitenkin pilkun paikka. Vastaavista rikkeistä ja kontakteista on tällä kaudella vihelletty videotarkastusten jälkeen hyvin suurella prosentilla (rangaistuspotkuja). Siinä mielessä se on mielestäni hyvin linjassa aikaisempaan.

Erityiset kiitokset Pairetto kerää Engströmiltä siitä, ettei aluksi viheltänyt rankkaria, jos ei kerta ollut varma päätöksestään.

– Tavallaan tämä kertoo hyvin siitä, mitä jalkapallossa voi tapahtua: tuomari tekee täysin oikean tuomion ja vastustaja tekee maalin. Maalin syntyminen korostaa sitä, että tuomio oli täysin oikea.

– Koska jos Pairetto olisikin viheltänyt siitä aluksi pilkun ja tilanne olisi vedetty takaisin VAR:lla, koska kontakti ei olisikaan ollut niin selkeä. Näitäkin on tapahtunut tällä kaudella. Parempi niin, ettei vihelletä jos ei olla ihan varmoja. Siitä vastustaja voi menettää maalin, kuten tässä tapauksessa olisi voinut käydä. Tässä se meni nyt vaan toisin päin, että kaveri menetti maalin.

Täysin toista mieltä Engströmin kanssa oli SPALin seurapresidentti Walter Mattioli, joka purki tuohtumustaan ottelun jälkeen. Seurapomon mukaan heidät ”ryöstettiin”.

– Tänään nähtiin tapauksia, jotka tuomitsivat SPALin ansaitsemattomaan tappioon. Katsoin tilanteen uudestaan todella tarkasti. Jos peli pysäytetään ja käydään läpi edelliset 5-6 minuuttia tuollaisen ”rikkeen” takia, jalkapallosta tulee naurun aihe, Mattioli sanoi Football Italian mukaan.

– VAR teki jälleen väärän päätöksen kohdallamme, niin kuin teki Torinoakin vastaan. Pelin olisi pitänyt jatkua, sillä SPAL meni ansaitusti johtoon.