Suomalaisselostaja purkaa Mestarien liigasta jälleen katkerasti pudonneen Roman kriisiä – ”Tätä keskustelua ei nyt käytäisi”

© Kuva: Getty Images
Bundesliga palaa tauolta! Lunasta mojova talletusbonus!

Keskiviikkona pelattu Mestarien liigan neljännesvälierien toinen osaottelu Porto-AS Roma on nostattanut tunteita ilmaan vielä ottelun jälkeisenä päivänäkin.

Roman puheenjohtaja James Pallotta ei sulattanut tapaa, jolla Porto voitti ottelun pitkän kaavan kautta 3-1. Pelin ratkaisu nähtiin jatkoajan toisen puoliajan loppuminuuteilla, kun Alex Telles osui rangaistuspotkusta.

Rankkari tuomittiin vasta videotuomarointisysteemi VAR:n videotarkastuksen jälkeen. Erotuomari Cüneyt Cakir kävi katsomassa kentän laidalla olleesta ruudusta tilanteen, jossa roomalaisten Alessandro Florenzi repi Fernandon kumoon rangaistusalueella melko harmittoman näköisessä tilanteessa ja tuomitsi pitkän harkinnan jälkeen pallon 11 metriin.

Roman kannalta tuomio oli raju siinäkin mielessä, että Fernando ei olisi ehtinyt oikealta maalin edustalle tulleeseen syöttöön vaikka Florenzi ei olisi riuhtaissut brassia paidasta. Florenzin ajattelematon ratkaisu johti kuitenkin siihen, että avauskohtaamisen 1-2-tappion kiinni kuronut Porto selviytyi kahdeksan parhaan joukkoon maailman arvostetuimmassa seurajoukkuekilpailussa.

Erityisen kuumana Pallotta kävi edustamansa joukkueen tshekkiläishyökkääjän Patrick Schickin tilanteesta. Pallotta avautui Roman Twitter-tilillä närkästyneenä siitä, miksei Cakir viheltänyt Schickiin rangaistusalueella kohdistunutta rikettä jatkoajalla.

Kostas Manolasin antaman haastattelun mukaan VAR-kopista oli sanottu Cakirille, ettei siinä (Schickin tilanteessa) mitään ole, ettei tarvitse sen takia mennä katsomaan. Mutta kun katsotaan tuota hidastusta tarkasti, niin kyllä siinä ihan pieni kontakti on – Schickin jalka osuu Porton pelaajan pohkeeseen ja sitten tasapaino menee, Ruudun Serie A-selostaja Velja Engström huomauttaa SuomiFutis-sivustolle.

VAR-virhe vai ihmillinen virhe?

Vieläkin enemmän Roman seurajohdon ja pelaajien tuskan ymmärtää, kun muistelee viime vuonna samassa kilpailussa Liverpoolia vastaan pelattua otteluparia. Silloinkin VAR nousi suureen rooliin. Liverpool eteni välieräparista Mestarien liigan finaaliin yhteismaalein 7-6, ja jälkimmäisessä osassa nähtiin useita puhuttaneita tilanteita, joiden jälkeen alkoi jossittelu siitä, olisiko Roma ansainnut mennä finaaliin Real Madridia vastaan.

Tuolloinkin Pallotta osoitti mieltään koettuaan epäoikeudenmukaisuutta toisessa osaottelussa.

– On täysin selvää, että VAR tarvitaan Mestarien liigaan, koska tällaista ei saisi tapahtua, Pallotta sanoi toisen Liverpool-kamppailun jälkeen.

Engström ymmärtää Pallottan ja kumppanien tuohtumuksen pettymyksen jälkeen. Roomalaiset ovat nyt pudonneet kahdesti peräkkäin Mestarien liigasta todella kirvelevällä tavalla.

– Liverpoolia vastaan oli viime vuonna pari sellaista tilannetta, mistä olisi voitu viheltää Roman suuntaan rankkareita VAR:n avulla. Nyt sitten tämmöinen peli, niin ymmärrän kyllä hyvin, että Roman leirissä ollaan aika pettyneitä tähän.

– Mielestäni Daniele De Rossi sanoi sen hyvin eilisen pelin jälkeen, että tämä ei ole VAR-virhe vaan inhimillinen virhe. Että vaikka VAR on täällä, se ei silti poista sitä aspektia, että inhimillisiä virheitä voi vieläkin syntyä.

Di Francescon tulevaisuus päävalmentajan paikalla uhattuna

Tappion myötä potkuhuhut Roman päävalmentajan Eusebio Di Francescon ympärillä sen kun yltyivät. Di Francescon erottamisesta tai irtisanoutumisesta päätetään italialaismedian mukaan tänään torstaina.

– Eilen pelin jälkeen Di Francesco oli kävellyt joukkueensa bussiin eikä antanut mitään haastatteluita kellekään, vaan istui yksin bussissa. Diego Perotti oli jossain haastattelusssa lipsauttanut pelin jälkeen ja sanonut Di Francescosta, että tämä päättää mitä haluaa tehdä ja että on aina taistellut Roman ja koko miehistön puolesta, Engström kertoo ja jatkaa:

– Tuonhan voi tulkita hyvinkin niin, että Di Francesco on jo mahdollisesti puhunut ennakkoon tai pelin jälkeen pelaajien kanssa. Football Italiassa oli artikkeli, jossa kerrottiin Di Francescon pohtivan itse irtisanoutumista.

Di Francescon potkut ovat olleet tapetilla jo kuukausia. Luotsi on tuntunut olevan lähes jatkuvasti tuli hännän alla. Viime aikoina italialaismedia on spekuloinut ennen lähes jokaista ottelua, että jos nyt tulee tappio, valmentaja vaihtuu.

Engström ei syytä keskiviikon tappiosta ainoastaan valmentajaa, vaikka Roman suoritus ei häntä vakuuttanutkaan.

– Pitää muistaa, että tilanne oli aika vaikea myös Di Francescolle. De Rossi meni kesken pelin rikki ja oli muitakin haasteita, niin ei nyt pelkästään Di Francescoa voi tästä syyttää. Vaikkakin Roma pelasi mielestäni aika passiivisesti – antoivat Porton pyörittää liikaa ja päästä liikaa paikoille, ja se lopulta kostautui.

Romalla riittää jossiteltavaa, sillä jatkoajalla sillä oli pari loistotilaisuutta tasoittaa ottelu ja mennä sillä tuloksella puolivälieriin.

– Jos Edin Dzeko olisi jostain paikastaan saanut sisään, voi hyvin olla, että tätä keskustelua ei nyt käytäisi. Mutta ei tehnyt, ja nyt Di Francescon aikakausi Romassa on mahdollisesti lopussa.

Pettymyksestä ylipääsyyn aikaa maanantaihin

Roman ottelut Serie A:ssa jatkuvat maanantaina Empolia vastaan. Vaikka Empoli on 20 joukkueen sarjassa juuri ja juuri putoamisviivan yläpuolella sijalla 17, Engström ennustaa europaikoista taistelevalle Romalle vaikeuksia.

– Ei tarvitse olla mikään suuri mestari jos uskoo, että Empolia vastaan heille ei todellakaan tule helppoa ottelua. Empolilla on isot panokset, ja Romalta pelikiellossa ovat Dzeko, Aleksandar Kolarov ja Federico Fazio. Sen lisäksi De Rossi loukkaantui eilen, hänkään tuskin pelaa. Mikä on sitten Ivan Marcanon tilanne? Hän tuli eilen vaihtoon kramppien takia. Siellä on aika monta avauksen pelaajaa nyt sivussa, Engström sanoo.

Romalla riittää haastetta koota rivinsä rajun pettymyksen jälkeen. Ennen europeliä joukkue oli hävinnyt Laziolle Rooman derbyssä noloin 0-3-lukemin, mikä kertoo sekin joukkueen pelillisistä haasteista.

Roman onni on, että se pelaa maanantaina kotonaan ja juuri Empolin kaltaista sarjataulukon tyvipään joukkuetta vastaan. Ennakkosuosikista ei ole epäselvyyttä.

– Nyt kun tuohon olisi sattunut vastaan joku vähän kovempi joukkue, siinä olisi oikeasti todella vaikea paikka Romalle. Mutta ottaen huomioon pelikiellot ja eilisen ison pettymyksen, niin kyllä siellä pitää paljon tapahtua, jotta kolme pinnaa tulee maanantaina.

Empoli pääsee Engströmin mukaan pelaamaan käytännössä ykköskokoonpanolla. Sarjapaikastaan taisteleva joukkue yrittää ryöstää vieraspisteet 31-vuotiaan maalipyssynsä Francesco Caputon johdolla. Italialaiskärki on iskenyt tällä kaudella sarjassa 12 maalia.

– En tiedä, kuinka moni odotti Caputon tekevän tuollaisen määrän maaleja tällä kaudella. Hän on pelannut niin hyvän kauden, että siirto voi olla vielä edessä johonkin isompaan seuraan. Hän pelasi pitkään Serie B:ssä ja on nyt monen vuoden tauon jälkeen taas Serie A:ssa, ja yhtäkkiä tekee näin kovaa jälkeä, Engström kehuu.

Caputon on Engströmin mielestä onnistuttava heiluttamaan verkkoa, jotta Empolilla on sauma yllättää.

– Hän on pystynyt jatkamaan viime kauden huippuformiaan ja se on ollut Empolille henkireikä, millä he ovat pystyneet noita pisteitä tällä kaudella ottamaan. Jos Caputo ei onnistu, niin varsinkaan isoja joukkueita vastaan Empolilla ei ole yleensä ollut hirveästi palaa. Hänen onnistumisestaan on paljon kiinni. Jos niitä tulee ja hän pelaa hyvän pelin ja pystyy tekemään maalin, niin Empolillakin on mahdollisuus ottaa tästä pelistä pisteitä.

Christos Zavros
Twitter: @CZavros

» Serie A:n huippujoukkueiden kaikki ottelut Ruudusta!

Bundesliga palaa tauolta! Lunasta mojova talletusbonus!