Maaliskuu oli AS Romalle tuskaisempi kuin moni olisi varmasti osannut odottaa.

Se hävisi viidestä pelistään peräti neljä ja voitti yhden, senkin putoamisuhan alla olevaa Empolia vastaan niukasti 2-1. Sen lisäksi joukkue koki nolon 0-3-tappion Laziolle Derby Della Capitalessa ja karsiutui Mestarien liigasta häviämällä vieraissa Portolle jatkoajalla toisessa osaottelussa.

Eikä siinä kaikki. Portolle kärsityn tappion jälkeen joukkue antoi päävalmentaja Eusebio Di Francescolle potkut ja tilalle tuli loppukaudeksi viimeksi seuraa kausina 2009-11 valmentanut italialaiskäskijä, Leicester Cityn sensaatiomaiseen mestaruuteen Valioliigassa kauden 2015-16 päätteeksi luotsannut Claudio Ranieri.

Ranierin pesti käynnistyi 11. maaliskuuta voitolla Empolista, mutta sen jälkeen on tullut kahdesti tukkaan. Ensin sarjapaikastaan pelaava SPAL onnistui kukistamaan Roman kotonaan 2-1. Sen jälkeen Roma jäi jyrän alle viime viikonloppuna hävitessään kotonaan Napolille 1-4.

– Ei ole Ranierin aikakausi alkanut kovin hyvin sitä ensimmäistä voittoa lukuun ottamatta. Peli ei ole näyttänyt siltä, että se olisi oikeastaan mennyt eteenpäin maaottelutauon aikana, tai siltä se ei ainakaan näyttänyt Napolia vastaan, Ruudun Serie A-selostaja Velja Engström kertoo SuomiFutis-sivustolle.

Hänen mielestään Roman avainpelaajat eivät suoriudu tällä hetkellä toivotulla tasolla. Roma taistelee kovasti neljännestä sijasta eli paikasta, joka oikeuttaisi pääsyn ensi kaudeksi Mestarien liigan lohkovaiheeseen. Nyt ero nelossijaan on neljä pistettä.

Tällä hetkellä Engström ei näe merkkejä siitä, että Roma löytyisi kauden päätteeksi edes neljänneltä sijalta.

– Siellä on niin paljon asioita, mitkä mättäävät ja niin moni pelaaja on kaukana siitä tasosta mikä sen pitäisi olla, jotta se top4-sijoitus voisi sieltä vielä tulla, hän sanoo jatkaen:

– Katseet kääntyvät aika paljon esimerkiksi Edin Dzekon suuntaan, joka on ollut kuin varjo edellisistä kausista. Ei ole saanut sellaista tulosta aikaan, ja ajoittain on ollut pientä kiukuttelua ja vähän jotain punaista korttia silloin tällöin. Ja muutenkin hän on pelannut huonosti, niin kuin moni avainpelaaja. He eivät pelaa sillä tasolla, että Roma voisi kääntää kurssinsa.

Tasapelit eivät riitä Romalle

Roma kohtaa keskiviikkona Fiorentinan. Tasapelit eivät enää tässä vaiheessa Engströmin mielestä Romalle europaikkataistossa riitä, vaan voittoja on tultava.

Mielenkiintoinen seikka otteluun lähdettäessä on tammikuussa pelatun keskinäisen kohtaamisen lopputulos. Tuolloin Fiorentina nöyryytti Romaa Italian cupissa peräti 7-1-lukemin.

– Jos Roma ei nyt kotiyleisönsä edessä halua ottaa revanssia tästä ja pysty sitä ottamaan, niin kyllä se kertoo mielestäni kaiken oleellisen siitä joukkueesta, mikä Romalla on tällä kaudella. Ei mennä asioiden edelle, mutta jos Roma ei pysty näpäyttämään ja iskemään takaisin Firenzessä tullutta nöyryytystä, niin ei se silloin ansaitsekaan Mestarien liigan paikkaa, Engström lataa.

Engström näkee, että Romalla on sauma kääntää kurssi viime aikoina kehnosti pelannutta Fiorentinaa vastaan, vaikka oman pienen lisähaasteensa kotipeliin tuo luotettavan kreikkalaistopparin Kostas Manolasin poissaolo varoitustilin täyttymisen myötä.

– Fiorentinan edellisestä voitosta on kulunut 1,5 kuukautta, ja valmentaja Stefano Pioli sanoi muutama päivä sitten lehdistötilaisuudessa, ettei eurosijoituksista tai muusta voi haaveilla, jos on sellainen joukkue, joka ei ole niin vahva, että pystyy kääntämään tasapelejä voitoiksi. Sehän on Fiorentinalla ollut ongelmana koko kauden, että otteluiden lopussa ei olla pystytty kääntämään tiukkoja pelejä voitoiksi vaan se on mennyt nyhjäämiseksi.

Henkisen kantin uupuminen voi johtua myös Fiorentinan nuoresta joukkueesta. Kansainvälisen urheilun tutkimuskeskuksen CIES:n jalkapallo-osaston tekemän tutkimuksen mukaan Fiorentinan joukkue on keski-iältään nuorin tällä kaudella maailman viidessä suurimmassa jalkapalloliigassa pelaava joukkue. Sen keski-ikä oli lokakuussa julkistetussa tutkimuksessa 23,79.

Fiorentina on käytännössä pakkovoiton edessä, jotta se voisi selviytyä kauden päätteeksi kuuden parhaan joukkoon. Nyt se on kymmenentenä 38 pisteellä eli yhdeksän pistettä kolme sijaa ylempänä majailevan Roman takana.

AS Roman ja Fiorentinan välinen ottelu alkaa keskiviikkona kello 22.