Lukuisat ikävät rasismitapaukset ovat riepotelleet maailman huippujalkapalloilua viime aikoina. Osansa ovat saaneet muun muassa Englannin maajoukkueen ja europelejä pelanneiden huippuseurojen tummaihoiset pelaajat, sekä äskettäin Juventuksen nuori timantti Moise Kean.

Rasististen huutojen ja ääntelyiden kohteeksi on joutunut usein myös Englannin maajoukkueen ja Manchester Cityn tuulennopea laituri Raheem Sterling. 24-vuotias Sterling ei ole kuitenkaan jäänyt sanattomaksi, vaan hän on puhunut usein suoraa kieltä rasismiongelmasta ja vaientanut rasisteja, kuten parhaiten osaa – maaleilla vastustajan verkkoon.

Nyt Sterling kirjoittaa Timesissa kokemuksistaan rasismin parissa ja ehdottaa ongelman ratkaisuksi radikaaleja toimia. Sterlingin näkemyksen mukaan ongelma on viime aikoina ollut vain pahenemassa, ja hän otsikoikin tekstinsä näin: ”En halua seuraavan sukupolven kärsivän omaan tapaani”.

– Kun vartuin pikkupoikana Lontoossa, kävin koulua ja pelasin jalkapalloa, en tiennyt, mitä rasistinen herjaus oli, koska en koskaan kokenut sitä. Siksi tuntuu hullulta, että vuonna 2019 koen tarvetta kirjoittaa sanomalehteen radikaaleista muutoksista rakastamaani peliin. Niin kuitenkin on, koska rasismiongelma jalkapallossa on niin paha ja syvällä, eikä lähelläkään ratkaisua, Sterling kirjoittaa.

”Ongelma päivittäinen puistopeleistä Mestarien liigaan”

Sterling nostaa esimerkeiksi artikkelissa Chelsea-kannattajien pilkan häntä itseään kohtaan, Englannin tummaihoisten pelaajien kokeman buuauksen vieraspelissä Montenegrossa ja Moise Keanin tapauksen, sekä näiden lisäksi loputtomat sosiaalisessa mediassa esitetyt loukkaukset. Sterlingin mukaan nämä ovat kuitenkin vain ”jäävuoren huippu”.

– Joka puolella maailmaa tummaihoiset ja aasialaiset pelaajat, fanit ja valmentajat kärsivät rasismista. Joka päivä puistopeleistä Mestarien liigaan. Minun mielestäni lajin vastuuhenkilöt eivät ole lähelläkään ongelman ratkaisua, Sterling jyrähtää.

Sterling nostaa artikkelissa esiin julistuksen, joka vaatii tummaihoisille, aasialaisille ja muille etnisten vähemmistöjen edustajille lisää valtaa pelin sisällä, sekä ankarampia rangaistuksia rasistisille faneille ja pelaajille. Hänen allekirjoittamassaan julistuksessa vaaditaan myös jyrkempiä toimia sosiaalisen median, median ja sponsorien edustajilta.

[readmore from=Sterling-Raheem]

Sterlingin mielestä tavoitteena tulisi olla, että yllämainittujen ryhmien edustajat saisivat myös päättävissä elimissä yhtä suuren osuuden kuin heitä on kentilläkin. Hänen mukaansa Englannin neljän ylimmän sarjatason pelaajista tummaihoisia on noin 25-30 prosenttia, mutta valmentajissa vain neljä prosenttia ja seurojen johtokunnissa 0,5 prosenttia. Lukemien tulisi yltää samalle tasolle.

– Jos siinä onnistutaan, päättävissä elimissä on ihmisiä, jotka pitävät huolta tummaihoisista pelaajista ja toimivat rasismitapausten sattuessa. Se antaisi myös tummaihoisille pelaajille viestin, että heillä voi olla tulevaisuutta lajin parissa myös peliuran päättymisen jälkeen.

Ennen kaikkea Sterling vaatii kuitenkin ankarampia rangaistuksia rasisteille.

– On hullua, että rangaistus on yleensä sakkorangaistus, kun fanit ovat rasisteja. Olemme nähneet usein, että maa saa fanien rasistisesta käytöksestä pienemmät sakot kuin siitä, että pelaaja esittelee paidassaan vääränlaista sponsoria tai saapuu kentälle myöhässä, Sterling perustelee.

9 pisteen pistemenetys

Manchester Citylle tällä kaudella jo 23 maalia tehnyt Sterling tekee kirjoituksessaan myös konkreettisen ehdotuksen.

– Minustakaan kentältä pois marssiminen ei ole hyvä ratkaisu, mutta pelaajia ei pitäisi rankaista siitä. Rasistien rangaistusten pitää olla ankarampia, sillä raha ei satuta rikkaita seuroja tai jalkapalloliittoja.

– Siksi ehdotan automaattista yhdeksän pisteen pistevähennystä rasistisista huuteluista. Se kuulostaa rajulta, mutta millainen fani ottaisi riskin rasistisen käytöksen takia, jos se johtaisi oman joukkueen putoamiseen tai mestaruushaaveiden kaatumiseen, Sterling kysyy.

– Sen lisäksi seuran pitäisi pelata kolme ottelua tyhjällä stadionilla. Siten se menettää myös tuloja rasistisen käytöksen suorana seurauksena.

– Pienet sakot eivät vahingoita seuroja tai maita, mutta yksi rahoissa kiinni oleva ihmisryhmä, joka voi vaikuttaa heihin, ovat sponsorit. Näkisin mieluusti, että seuraavan kerran, kun seura tai hallintoelin laiminlyö rasisminvastaiset toimet, jokin yritys vetää rahansa pois ja tekee moraalisen kannanoton. Sillä olisi valtava vaikutus ja se saisi ihmiset miettimään, Sterling lisää.

– En tiedä, kauanko muutosten aikaansaamisessa kestää, mutta meidän on aloitettava nyt. En halua seuraavan tummaihoisten pelaajien sukupolven kärsivän tästä julmuudesta.

[readmore from=Rasismi]

Sterlingin artikkelin lopussa on lista henkilöistä ja organisaatioista, jotka ovat jo allekirjoittaneet miehen useaan otteeseen mainitseman manifestin. Listalta löytyvät tunnetuista jalkapallovaikuttajista muun muassa Alan Pardewn, Alex Oxlade-Chamberlainin, Benjamin Mendyn, Daniel Sturridgen, Michy Batshuayin, Phil Fodenin, Rafael Benítezin, Ruud Gullitin, Vincent Kompanyn ja Yaya Tourén nimet. Seuroista julistuksen ovat allekirjoittaneet ainakin Accrington Stanley, Northampton Town ja Peterborough United.

Syrjintää vastustavan Kick it Out -järjestön mukaan syrjintätapauksia tilastoitiin englantilaisessa jalkapalloilussa viime kaudella 11 prosenttia edelliskautta enemmän. 520 raportoidusta tapauksesta 53 prosenttia oli rasistista syrjintää ja 10 prosenttia anti-semitistisiä tapauksia.

Viime kaudella Valioliigan brittipelaajista 33 prosenttia oli tummaihoisia tai muiden etnisten vähemmistöjen edustajia.