Maalivahtien toimintaa rangaistuspotkuissa koskeva sääntö on laitettu hyllylle naisten MM-kisojen ajaksi. Jalkapallon säännöistä vastaava elin Ifab on hyväksynyt Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan pyynnön.

Kisojen aikana kritiikkiä on poikinut sääntö, jonka mukaan maalivahdille pitää antaa keltainen kortti, jos maalivahti irtoaa maaliviivaltaan ennen rangaistuspotkun laukomista. Sääntö kieltää myös seisomisen maaliviivan takana.

Jo kolme maalivahtia on joutunut varoitetuksi turnauksen aikana säännön takia.

Kenties huomiota herättänein esimerkki nähtiin Skotlannin ja Argentiinan välisessä alkulohkon ottelussa. Skotlannin maalivahti Lee Alexander torjui toisen puoliajan lisäajalla pilkun joukkueensa johtaessa 3-2. Videotarkistuksesta kuitenkin selvisi, että Alexander oli maaliviivan etupuolella jo laukauksen lähtiessä, joten pilkku uusittiin ja Argentiina tuli tasoihin. Tasapelin myötä Skotlanti putosi kisoista.

Säännön hyllytys koskee vain rangaistuspotkukilpailuja. Varsinaisen peliajan aikana maalivahti voi yhä saada keltaisen kortin säännön rikkomisesta.

Sekä Ifab että Fifa olivat yhtä mieltä siitä, että olisi epäreilua, jos maalivahti jouduttaisiin poistamaan kentältä rangaistuspotkukilpailussa kyseisen säännön takia.

Lähteet: Evening Standard, Sky Sports