Maaliskuun maaottelut – peruttu. Europelit jäissä. Kansalliset sarjat määrittelemättömän pituisella tauolla lähes kaikkialla ehkä Valko-Venäjää, Australiaa ja joitain Afrikan maita lukuun ottamatta.

Kukaan ei vielä tiedä, milloin koronaviruspandemiassa nähdään edes pieni käänne parempaan. Aivan yhtä heikosti tiedämme, milloin jalkapalloa taas pelataan.

Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n puheenjohtaja Gianni Infantino kehottaakin jalkapalloväkeä ”varautumaan pahimpaan”. Infantinon mielestä ”jokaisen on tehtävä uhrauksia”, vaikka FIFA lupaakin tarjota kansallisille järjestöille mittavia taloudellisia avustustoimia.

– Terveys tulee etusijalla, vasta sitten kaikki muu.

– Se merkitsee, että voimme toivoa parasta, mutta valmistautua pahimpaan. Sanotaan selkeästi ilman panikointia: me pelaamme taas, kun se voidaan tehdä riskeeraamatta kenenkään terveyttä, Infantino arvioi Gazzetta dello Sportin haastattelussa sitä, milloin kausi voisi taas jatkua.

– Palloliitot ja liigat ovat valmiita seuraamaan hallitusten ja (kansainvälisen terveysjärjestön) WHO:n suosituksia. Kiitän lääkäreitä, sairaanhoitajia ja kaikkia, jotka riskeeraavat oman henkensä pelastaakseen muita. He ovat sankareita.

”Tämä on hätätila”

Kun yhteiskunnat ovat poikkeustilassa, pätee sama myös jalkapalloon. Solidaarisuutta ja joustoa tarvitaan.

– Osoitimme jo yhteistyön ja solidaarisuuden henkeä Euroopan ja Etelä-Amerikan välillä (toim. huom. EM-kisojen ja Copa Américan yhtäaikaisilla siirroilla kesään 2021).

– Nyt on aika pohtia maajoukkueiden kalenteria sekä tilapäisiä muokkauksia pelaajien ja pelaajasiirtojen sääntöihin. Meidän pitää suojella sopimuksia ja sopeuttaa siirtoaikoja. Toimenpiteitä tarvitaan, vaihtoehtoja ei ole. Meidän kaikkien on tehtävä uhrauksia.

– Minä en tuomitse ketään. FIFA:lla oli jo neljän vuoden yhteistyöprojekti WHO:n kanssa terveellisten elämäntapojen edistämiseksi. Tämä on kuitenkin hätätila. Aloitimme tietoisuuskampanjan, jossa kuusi huippuvalmentajaa kehottaa kiinnittämään huomiota viiteen avaintaktiikkaan: käsiin, kyynärpäihin, kasvoihin, etäisyyteen ja kontaktiin.

FIFA

@FIFAcom
With the support of the @WHO, we bring you the 5 key tactics to tackle the spread of #COVID19.

ℹ️ More info: fifa.to/J1IW0t9vU4

Infantino kertoi italialaislehdelle myös siitä, millaisia taloudellisia avustustoimia järjestö on käynnistänyt.

– Vakaan taloudellisen tilanteemme ansiosta voimme ryhtyä solidaarisuustoimiin. Kymmenen miljoonaa dollaria WHO:n rahastoon, ja lisäksi olemme perustaneet globaalin jalkapalloavustusrahaston.

– Kiitos viimeisten neljän vuoden, FIFA:n terveystilanne on erinomainen ja resurssimme sallivat sen. Säästöjen tarkoitus on auttaa FIFA:a kriisin aikana, mutta tämä kriisi koskettaa koko jalkapallomaailmaa. Siksi tuntuu selvältä, että meidän on tehtävä kaikki voitavamme.

– Tällaisissa tilanteissa terveys on aina tärkein prioriteetti, ja poikkeuksellisia toimia tarvitaan. Niitä olen tehnytkin. Olen aina valmis auttamaan apua tarvitsevia. Tänään niitä olivat Eurooppa ja Etelä-Amerikka, huomenna niitä voivat olla jotkut toiset. Niin sanoin (UEFA:n puheenjohtaja) Aleksander Ceferinille puhelimessa, Infantino kertoo.

Seurajoukkueiden MM-turnauksen siirrosta isot tappiot

Yksi Infantinon tekemistä myönnytyksistä oli siirtää uusi laajennettu seurajoukkueiden MM-turnaus pois kesältä 2021, jotta EM-kisoille saatiin kalenteriin tilaa. Infantino oli tehnyt turnauksen eteen paljon töitä, mutta nyt EM-kisat ajoivat edelle.

– Päätämme pian, pelataanko ensimmäinen (uudenmallinen) turnaus vuonna 2021, 2022 vai vasta 2023. Ei unohdeta sitä, että me luomme globaalia solidaarisuutta. Seurajoukkueiden MM-turnaus ja MM-kisat ovat suurimmalle osalle palloliittoja ainoa tulonlähde.

– Ilman niitä yli sadassa maassa ei olisi liigoja, junioritoimintaa, naisten jalkapalloilua tai kenttiä. Seurajoukkueiden MM-turnauksen siirtäminen aiheuttaa FIFA:lle ja palloliitoille satojen miljoonien tappiot. Meillä on kyllä keinot näistä tappioista selviämiseen.

– Kansainvälistä kalenteria rakennettaessa pitää kuitenkin ottaa huomioon kaikkien osapuolten intressit. Se on FIFA:n vastuulla. Meidän täytyy keskustella maanosaliittojen, kansallisten liittojen, liigojen, seurojen ja pelaajien kanssa. Olen varma siitä, että kaikki ovat valmiita ottamaan meidän tavoin askeleen taakse, Infantino toteaa.

Vähemmän turnauksia, mutta kiinnostavampia

Sveitsiläinen FIFA:n nokkamies myöntää, että talouslaman riski on FIFA:nkin suhteen olemassa. Voi olla, että koronaviruspandemian väistyessä tarvitaan suuria muutoksia toimintaan.

– Ehkä voimme uudelleenjärjestää maailman jalkapalloilua ottamalla askeleen taakse ja luomalla uudenlaisia formaatteja. Vähemmän turnauksia, mutta kiinnostavampia. Ehkä vähemmän joukkueita, mutta tasaisempia. Vähemmän pelejä pelaajien terveyden suojelemiseksi, mutta kilpailullisempia, Infantino pyörittelee tulevaisuusskenaarioita.

– Olemme etuoikeutettuja siinä, ettei meidän tarvitse tyhjästä aloittaa. Pelastetaan kuitenkin kaikki jalkapallo yhdessä peruuttamattomalta kriisiltä.

[readmore from=Koronavirus]

Infantino lisäsi samassa yhteydessä vielä, että hän viittaa tällä hetkellä kintaalla ökyseurojen omalle ”Superliigalle”. Sen sijaan hän haluaa laajentaa jalkapallon tasoa ympäri maailmaa.

– Tulevaisuudessa meillä pitäisi olla ainakin 50 maajoukkuetta, jotka voivat voittaa MM-kisat. Ei vain kahdeksaa eurooppalaista ja kahta eteläamerikkalaista maata.

– Tarvitsemme 50 seuraa, jotka voivat voittaa seurajoukkueiden MM-kisat, ei vain viittä tai kuutta eurooppalaista seuraa. Näistä 50:stä 20 voi olla eurooppalaisia, mutta se on parempi kuin nykyiset viisi tai kuusi. Nyt ei kuitenkaan ole oikea hetki puhua tästä.

Lähde: Football-Italia