Koska lähestulkoon kaikki Euroopan jalkapallosarjat on pantu koronaviruspandemian vuoksi toistaiseksi tauolle, uhkaa jalkapallokalenteri täyttyä jossain vaiheessa pahemman kerran. Kauden pelaamisesta loppuun isoissa liigoissa tai eurokentillä ei ole takeita, mutta uusia yrityksiä uuteen starttiin saatetaan tehdä esimerkiksi toukokuussa.

Mikäli Serie A ja muut Euroopan isot sarjat aktivoituvat taas myöhemmin keväällä, on viimeistään silloin ilmassa vahvoja merkkejä siitä, ettei EM-turnausta voida pelata kesällä 2020 suunnitelmien mukaan. Toki on todennäköistä, että EM-kisat päätetään siirtää jo pelkän pandemiatilanteen takia, vaikkeivät eurosarjat jatkuisikaan.

Kerroimme jo torstaina esillä olleesta skenaariosta, että EM-kisat siirrettäisiin pelattavaksi vuotta myöhemmin kesällä 2021. Telegraph kuitenkin kertoo, että toisena vaihtoehtoisena ajankohtana on ehdotettu EM-turnauksen pelaamista joulukuussa 2020.

Kisojen siirto mahdollistaisi Euroopan talvisarjojen pelaamisen loppuun – edellyttäen, että epidemiatilanne sen sallii – joten on hyvin todennäköistä, että UEFA tällaisen päätöksen tiistaisessa 55 jäsenvaltion välisessä videokonferenssissaan tekee. Vain lopullinen ajankohta on vielä auki.

Kisojen siirto kesälle 2021 lienee todennäköisintä muun muassa meteorologisista syistä, eikä ensi kesän kalenterissa olekaan vielä muita miesten merkittäviä arvoturnauksia. Kisojen pelaaminen joulukuussa saattaisi kuitenkin olla FIFA:n intresseissä.

[readmore from=EM-2020]

Jos kisat päätettäisiin pelata joulukuussa, jäisi kesälle 2021 edelleen paikka pelata uusi laajennettu seurajoukkueiden MM-turnaus alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti. Tällainen aikataulu toimisi myös ”testinä” vuotta 2022 varten. Tuolloin MM-turnaus on määrä pelata Qatarin kuumuudessa marras-joulukuussa, joten eurooppalaiset talvisarjat ovat joka tapauksessa pakotettuja huomattavan pitkään talvitaukoon kesken kauden.

Alkuperäisen suunnitelman mukaisesti EM-kisat piti pelata 12.6.-12.7. Avausottelu oli määrä pelata Roomassa, mutta COVID-19 on kohdellut rankimmin juuri Italiaa. Huuhkajat saanevat näillä näkymin kuitenkin odotella arvokisadebyyttiään vielä jonkin aikaa.