Liverpoolin kannattajat pelkäävät, että joukkue joutuu juhlimaan Valioliigan mestaruutta ilman kannattajiaan.

Britannian kulttuuriministeri Oliver Dowden kertoi BBC:lle, että kovaa vauhtia leviävä koronavirus tuskin vaikuttaa maan urheilutapahtumiin, mutta aiheesta keskustellaan vielä tänään, maanantaina. Urheilutapahtumia saatetaan sulkea yleisöltä ja massatapahtumat voidaan kieltää, jos tartuntoja rupeaa esiintymään hälyttävään tahtiin.

Suljettujen ovien takana pelaaminen olisi painajainen Liverpoolin kannattajille, jotka pääsevät tällä kaudella todennäköisesti todistamaan, kun seura juhlii Valioliigan mestaruutta 30 vuoden tauon jälkeen. Liverpool johtaa Valioliigaa 25 pisteen erolla Manchester Cityyn, joka on pelannut ottelun vähemmän.

Valioliigassa ei ole ryhdytty vielä yhtä mittaviin toimenpiteisiin kuin esimerkiksi Italian Serie A:ssa, jossa ottelut pelataan kuukauden ajan tyhjille katsomoille, mutta Englannin pääsarjassakin havahduttiin viime viikonloppuna viruksen leviämiseen.

Pelaajat eivät kätelleet viime viikonloppuna toisiaan ennen ottelua, mutta toimenpiteelle lähinnä naureskeltiin, koska jalkapallossa on mahdotonta välttyä kontaktilta. Lisäksi pelaajat kättelivät ja halailivat joka tapauksessa toisiaan otteluiden jälkeen.

The Athleticin mukaan Liverpool järjesti stadionillaan perinpohjaisen siivouksen ja rajoitti ihmisiltä pääsyn tietyille alueille, kun joukkue kohtasi lauantaina Valioliigassa Bournemouthin. Ottelun parhaaksi pelaajaksi valittu James Milner ei saanut hakea palkintoaan perinteisesti legendojen aulabaarista, koska se nähtiin turhana riskinä keskikenttäpelaajan kannalta.

Osa kannattajista oli varautunut Liverpoolin ja Bournemouthin väliseen otteluun hengityssuojaimen kanssa. Kuva: Getty Images

Liverpoolin kannattajayhdistyksen puheenjohtaja Joe Blott kertoi The Athleticin haastattelussa, että kaikkien kannattajien mielessä oli lauantaina yksi ja sama asia.

– Jokainen kanssani puhunut kannattaja sanoi samaa, mestaruuden voittaminen suljettujen ovien takana on pahin pelkomme. Kaikki puhuvat siitä.

– Ensimmäinen pelko oli alunperin se, että voittaisimme mestaruuden, koska Manchester City mokaa. Me haluamme kokea sen pelaamalla ja mieluiten kotikentällä.

[readmore from=Koronavirus]

– Nyt meillä olisi mahdollisuus siihen kotona Crystal Palacea vastaan (21.3.), mutta samaan aikaan puhutaan siitä, että kannattajat eivät ehkä pääse osallistumaan juhliin.

– Se olisi näin pitkän odotuksen ja uskomattoman kauden jälkeen todella surullista. Siitä tulee historiallinen hetki, johon kaikki haluavat osallistua. Me vain toivomme, että asiat eivät etene siihen pisteeseen.

Liverpool ei todennäköisesti saisi lupaa järjestää mestaruusparaatia kannattajilleen, jos se voittaisi Valioliigan, sillä kaupungin kaduille kerääntyisi miljoonia ihmisiä. Blottin mukaan kannattajien kokoontumisia on kuitenkin joka tapauksessa vaikea välttää käytännössä.

– Me keskustelemme asiasta seuran kanssa ja me tiedämme, että he tekevät kaikkensa auttaakseen viruksen pysäyttämisessä.

– Tietysti tämä on paljon isompi asia kuin jalkapallo-otteluiden pelaaminen, ja tilanne muuttuu koko ajan. Me emme ole terveysalan asiantuntijoita.

– Heidän on pidettävä mielessä, että kannattajat yrittävät silti päästä mahdollisimman lähelle Anfieldia, vaikka stadionin ovet pysyisivät suljettuina. Jokainen baari tulee olemaan täynnä.

On yliyksinkertaista sanoa, että virus pidetään kurissa, jos stadion suljetaan, koska kannattajat kerääntyvät silti yhteen. Kannattajat kerääntyisivät koolle vielä ahtaampiin ja luultavasti tartuntavaarallisempiin tiloihin.