Perjantai-iltana se tapahtui. Manchester United vahvisti hyvin romanttisen ja nostalgisen jalkapallosiirron, kun se tiedotti Cristiano Ronaldon palaavan Old Traffordille 12 vuoden poissaolon jälkeen. Viisinkertainen Ballon d’Or -voittaja löi läpi juuri Manchester Unitedissa ennen kuin siirtyi yhdeksäksi vuodeksi Real Madridiin ja sieltä viimeisiksi kolmeksi vuodeksi Juventukseen.

Vaikka portugalilaishyökkääjä voitti Real Madridissa neljä Mestarien liiga -pystiä, ei hänen toiveensa menestysputken jatkamisesta Juventuksessa toteutunut. Juventus ei yltänyt kolmella Cristiano Ronaldon seurassa pelaamalla kaudella lähellekään UCL-menestystä, ja viime kaudella lipsahti Serie A -tittelikin hyppysistä. CR7:n tyytymättömyys kasvoi, ja hän alkoi haikailla uuden seurasiirron perään.

Kun Real Madridilla ei ollut aitoa intoa seuraikonin paluuta kohtaan, huhuttiin jonkin aikaa PSG:stä. Sitten huhut keskittyivät etenkin Valioliigan puolustavaan mestariin Manchester Cityyn, kunnes lopulta osoitteeksi osoittautuikin Manchester United.

The Times puhuu Unitedin ”kaapanneen” siirron Manchester Cityn nenän edestä, ja siltä saaga vaikuttaakin. Timesin mukaan Manchester City empi ja pyysi pohdinnoille lisäaikaa raivatakseen pelaajistoon tilaa. Lopulta olikin liian myöhäistä. The Athletic on koostanut sivuilleen Cristiano Ronaldon siirron aikajanaa, eikä saagasta käänteitä puutukaan.

Solskjaer, Ferguson, Ferdinand ja Evra päällepäsmäreinä

Vielä torstai-iltana vaikutti vahvasti siltä, että Cristiano Ronaldo olisi siirtymässä Manchester Cityyn, Punaisten paholaisten paikallisvastustajaan. Tällöin Unitedin valmentaja Ole Gunnar Solskjaer ryhtyi kuitenkin toimeen, ja värväsi seuran sisäpiirin avukseen.

Norjalaisvalmentaja pelkäsi, että Cristiano Ronaldon siirto kaupungin siniselle puolelle poikisi Unitedille ikäviä seurauksia, olisi pettymys kannattajille ja voisi jopa vaikuttaa ikävästi tuleviin pelaajahankintoihin. Solskjaer näki, että CR7 toisi runsaasti lisää ammattimaisuutta ja kokemusta yhteen Valioliigan nuorimmista joukkueista.

Solskjaer soitti nopeasti Unitedin toimitusjohtaja Ed Woodwardille ja kysyi, olisiko Unitedilla mahdollisuutta toteuttaa hankinta. Keskustelu oli lyhyt. Woodward suostui hankkeeseen heti ja käynnisti neuvottelut Juventuksen kanssa.

Samaan aikaan Manchester Unitedin legendaarinen manageri Sir Alex Ferguson ryhtyi toisaalla tuumasta toimeen, joukko Unitedin entisiä pelaajia tukenaan. Fergusonin kerrotaan näytelleen 24 tunnin aikana merkittävää roolia siirrossa. Skottivalmentaja soitti Cristiano Ronaldolle ja hyödynsi hyviä suhteitaan pelaajan superagentti Jorge Mendesin kanssa Unitedia auttaakseen.

Aktiivisen roolin otti myös entinen huippupuolustaja Rio Ferdinand, jonka kerrotaan toimineen ”siirron välittäjänä”. Ferdinand kävi pitkän keskustelun Cristiano Ronaldon kanssa, ja vastasi tämän huoliin siitä, millainen merkitys City-siirrolla voisi olla supertähden asemaan United-fanien muistoissa.

– Cristiano ei olisi missään tapauksessa tullut Man Unitediin, jollei Sir Alex olisi jutellut hänen kanssaan. Niin yksinkertaista se on, kerrotaan Ferdinandin sanoneen YouTube-kanavallaan.

Ferdinand piti koko ajan yhteyttä myös United-johtoon ja oli hereillä vielä ainakin aamuyöstä kello 1.30, käyden viestinvaihtoa siirtoa edistääkseen. Somepostauksessaan Ferdinand peitteli silmäpussejaan aurinkolaseilla, siirron jo varmistuttua.

Rio Ferdinand

@rioferdy5
What a 24 hours it’s been 🤩

Rio Ferdinand

@rioferdy5
…….

Taivutteluja käytiin samaan aikaan monella rintamalla. ”Agentti Brunoksi” itsensä ristinyt Bruno Fernandes houkutteli maajoukkuetoveriaan Unitediin, ja legendaarinen Patrice Evra lähetti Cristiano Ronaldolle ääni- ja tekstiviestejä WhatsAppissa. Ranskalaispuolustaja myös julkaisi kuvakaappauksen keskustelusta Twitterissä. Myös Ole Gunnar Solskjaer, joka ehti pelata vähän aikaa yhdessä Cristiano Ronaldon kanssa Unitedissa, pani henkilökohtaisesti itsensä likoon. Cristiano Ronaldo sai tuntea itsensä tärkeäksi.

Patrice Evra

@Evra
People have to calm down sometimes!!! He say he’s coming home 🏠 relaxxx man😅😅 now i can post it 🔥♥️🙏🏽🚶‍♂️BIGGEST TRANSFER IN FOOTBALL HISTORY #ilovethisgame @Cristiano @ManUtd #loyalty #positive4evra #manchesterunited

Vaikka Cristiano Ronaldon siirto vahvistettiin vasta lähempänä iltaseitsemää Suomen aikaa, oli The Athleticin mukaan United varma ponnistelujen onnistumisesta jo reilut kolme tuntia aiemmin, noin kello 13.15 perjantaina (paikallista aikaa). Solskjaer piti tuolloin lehdistötilaisuuttaan. Cristianon uskotaan antaneen suullisen suostumuksensa siirtoon samana aamuna kello 10.30.

Näin Solskjaer vastasi The Athleticin kysymyksiin pressissä Cristiano Ronaldoa koskien.

– Cristiano on seuralegenda ja minun mielestäni kaikkien aikojen paras pelaaja. Minulla oli onnea, että sain pelata hänen kanssaan, ja valmensin häntä ensimmäisessä valmennuspestissäni (Unitedin valmennustiimin jäsenenä).

– Katsotaan, mitä Cristianon kanssa tapahtuu. Jokainen hänen kanssaan pelannut on heikkona häneen. Kommunikaatiomme on aina toiminut. Bruno on jutellut hänelle. Hän tietää, mitä ajattelemme hänestä. Jos hän aikoo poistua Juventuksesta, hän tietää meidän olevan täällä.

Kello 16.53 paikallista aikaa siirto oli valmis. United maksaisi tähtihyökkääjästä vain 15 miljoonaa euroa sekä mahdolliset 8 miljoonaa lisää bonuspykälien täyttyessä.

Jorge Mendes käytti Manchester Cityä syöttinä

The Athleticin mukaan Cristiano Ronaldon leiri halusi koko ajan siirtoa nimenomaan Unitediin. Lehti uskoo Jorge Mendesin käyttäneen häikäilemättömästi Manchester Cityä pelinappulana houkutellakseen Unitedin syöttiin. Vielä perjantaiaamuna Cristiano Ronaldo antoi Juventuksen joukkuetoveriensa uskoa, että hän siirtyisi Cityyn. Kaikesta oli jo alustavasti sovittu, mutta kelkka kääntyi viime hetkillä.

The Athletic pitää mahdollisena, että Manchester City jää kantamaan tapahtumien jälkeen kaunaa Jorge Mendesille. Saagalla voikin sen mukaan olla vaikutuksia tulevaisuuden kaupankäynteihin, sillä Mendesin talli on täynnä huippupelaajia.

The Athletic kertoi myös taannoin, että Cristiano Ronaldoa tarjottiin Paris Saint-Germainiin kesällä 2020. Tuolloin PSG kieltäytyi tarjouksesta, sillä seura kyttäsi jo silloin mahdollisuutta napata Lionel Messi riveihinsä. Tänä kesänäkin Mendes vihjasi PSG:lle suojattinsa olevan saatavilla, mutta mitään tukevaa pohjaa Cristiano Ronaldon PSG-huhulla ei lehden mukaan koskaan ollut.

Ensimmäisen kerran Mendesin kerrotaan tarjonneen Cristiano Ronaldoa tosissaan Manchester Citylle puolitoista viikkoa sitten. Tuolloin vastaus oli kuitenkin ”ei kiitos”, koska City uskoi vakavasti, että se onnistuu värväämään Tottenhamista Englannin majaoukkuekapteeni Harry Kanen. Kun tämä siirto kariutuikin, alkoi CR7 uudestaan kiinnostaa.

Cityssä pelaa useita Jorge Mendesin agenttitallin pelaajia, joten neuvotteluyhteys syntyi helposti. Keskustelut Cristiano Ronaldon siirrosta aloitettiin maanantaina. Mendes tapasi Cityn edustajia tiistai-iltana Pariisissa, ja tuolloin Citizens-leirissä uskottiin vakaasti, että siirto tulee tapahtumaan. Siitäkin huolimatta, että yksimielisyyttä kaikilla ei ollut Cristiano Ronaldon sopivuudesta Cityyn tai hänen palkkansa suuruudesta.

Keskiviikkona Mendes lensi Torinoon. Torstaiaamuna hän tapasi Juventuksen seurajohtoa ja teki selväksi, että Cristiano Ronaldo halusi lähteä. Ajankohta siirtoikkunan loppusuoralla ei ollut suotuisa, joten Mendesille sanottiin Juventuksen sanelevan siirron ehdot.

[readmore from=Ronaldo-Cristiano]

Cristiano Ronaldo osallistui Juventuksen vapaaehtoisiin harjoituksiin, mutta poistui treeneistä ensimmäisenä ja tyhjensi kaappinsa pukukopissa. Puoli kolmelta hän lensi Italiasta Lissaboniin lääkärintarkastusta varten.

Perjantaiaamuksi Cristiano palasi takaisin Torinoon ja hyvästeli 40 minuutin aikana joukkuetoverinsa. Tuolloin siis uskottiin vielä, että hyökkääjä siis siirtyisi Manchester Cityyn, ei Unitediin. Toisin kuitenkin kävi, ”kaappauksen” kautta, kuten brittilehdistö asiasta puhuu.

Lähteet: The Athletic ja Transfermarkt