Mestarien liigan lohkovaiheessa on ollut viime vuosina melko hiljaista suomalaisedustuksen suhteen. Helmarien laitapuolustaja Tuija Hyyrynen, 33, on pelannut Juventuksen lohkovaiheen peleissä Naisten Mestarien liigassa, ja Huuhkajien entinen kapteeni Niklas Moisander pelasi seitsemän minuuttia Malmön kolmannessa ottelussa, Chelsean vieraana Stamford Bridgellä.

Kumpikaan konkareista ei kuitenkaan ollut ensimmäinen kokoonpanossa ollut suomalaispelaaja Mestarien liigan lohkovaiheen otteluissa tällä kaudella. Sen kunnian sai hallitsevan mestarin Chelsean lupaava maalivahti Lucas Bergström, joka oli Chelsean kokoonpanossa lohkovaiheen ensimmäisessä ottelussa, kotipelissä Zenitiä vastaan. Ottelu pelattiin 14. syyskuuta, reilu viikko Bergströmin 19-vuotispäivän jälkeen.

Chelsean maalilla torjui tuossa ottelussa ykkösvahti Edouard Mendy ja penkillä oli lisäksi espanjalainen Kepa Arrizabalaga. Bergströmin kentälle pääseminen ei siis ollut todennäköistä, mutta joka tapauksessa Mestarien liiga -kokoonpanossa oli kova juttu noinkin nuorelle maalivahdille. Varsinkin yhdessä maailman huippujoukkueista.

Miltä sitten tuntui kuunnella Mestarien liigan -hymniä kentän laidalla pelitamineissa ja lämmitellä Stamford Bridgellä täyden katsomon edessä noin merkittävässä ottelussa? Sitä SuomiFutis kysyi puhelinhaastattelussa Bergströmiltä itseltään.

– Oli se hieno ilta. Hyviä muistoja siitä jäi. ”Tsämppäri” on seurajoukkueiden isoin kilpailu. Se on sitä, mistä on unelmoinut, että haluaa voittaa sen ja pelata Tsämppäreissä.

– Olin edellisellä viikolla mukana kolmosveskarina myös Valioliigassa (toim. huom. kokoonpanoon merkittiin vain kaksi maalivahtia), mutta oli se hyvä fiilis, kun sai oman paidan ja oli se pieni minimaalinen mahdollisuus, että tarvitsisi mennä kentälle, Bergström kertoi mietteistään syyskuun ottelussa.

Kunnon motivaatiobuusti

Nuori suomalaistorjuja tiedostaa, että Chelsean pelaavaksi maalivahdiksi on vielä pitkä taival kuljettavana. Ilmapiirin haistelu Mestarien liigassa antoi kuitenkin runsaasti uskoa ja motivaatiota tulevaisuutta varten.

– Oli ylipäätään hyvä juttu olla siinä ympäristössä ja olla niiden pelaajien kanssa. Siitä sai motivaatiobuustin, että ”tuonne minä haluan”. Samalla kuitenkin huomasi, että sinne on vielä pitkä matka, vaikka se olikin lähellä. Vaatii paljon duunia, että pääsee oikeasti sinne pelaamaan.

 

Stamford Bridgellä järjestettiin Mestarien liiga -avauksessa myös ilotulitus Chelsean viime kevään finaalivoiton kunniaksi. Kuva:Getty Images

Olisiko Bergström sitten voinut kuvitella pärjäävänsä, jos edustusjoukkueen maalivahdit olisivat vaikkapa äkillisesti sairastuneet ja kutsu olisikin käynyt Zenitiä vastaan pelaamaan?

– Aika vaikea kuvitella, millainen tunne olisi ollut, jos olisinkin päässyt kentälle. Uskon, että jotenkin olisi jännittänyt mennä ekaa kertaa Stamford Bridgelle täyden katsomon eteen, mutta kyllä siinä olisi pärjätty. En usko, että isompia ongelmia olisi tullut.

– Vaikea kuitenkin kuvitella sitä debyyttiä. Meitä oli kolme maalivahtia, joten se tsäänssi oli niin minimaalinen. Pakko on silti olla aina valmiina, koska koskaan ei tiedä, mitä tapahtuu.

Hyvä kemia maalivahtien kesken

Virallisesti Bergström on tällä kaudella vielä reservijoukkueen maalivahti. Maalivahtihierarkiassa edellä on Mendyn ja Kepan lisäksi myös edustusjoukkueen kolmosvahti Marcus Bettinelli.

Tällä kaudella hän on pelannut kakkosjoukkueen maalilla viidessä Premier League 2:n ottelussa. Viiden ottelun saldona on yksi voitto, kaksi tasapeliä ja kaksi tappiota. Maaleja Bergström on päästänyt 11, joista kuusi teki yhdessä ottelussa Arsenal. Lokakuun puolivälissä hän pelasi nollapelin, kun Chelsea kukisti Derbyn 2-0.

– On ollut hyviä ja huonoja pelejä, niin kuin aika monella nuorella maalivahdilla. Loppua kohti on alkanut mennä paremmin minulla ja koko joukkueella. Alku oli vähän nihkeä. Kun joukkue pelaa paremmin, niin myös yksilöt pelaa paremmin. Tällä hetkellä ollaan paremmalla polulla, Bergström kertoo kaudestaan.

Chelsean maalia syyskuisessa Zenit-ottelussa vartioinut Edouard Mendy palkittiin ottelun alla UEFA:n viime kauden parhaan maalivahdin palkinnolla. Kuva: Getty Images

Vaikka pelejä onkin tullut toistaiseksi vasta reservijoukkueen mukana, on Bergström päässyt treenaamaan edustuksen kanssa. Maailmanluokan maalivahdeilta on paljon opittavaa.

– Jo siinä ympäristössä olemalla oppii paljon. He ovat kaikki vähän erilaisia maalivahteja. Mendy muistuttaa eniten minua. Hänkin on tosi pitkä ja vähän samantyyppinen kuin minä, Bergström arvioi.

– Kepa on vähän lyhyempi, mutta vähän parempi jalalla ja hänellä on vähän paremmat reaktiot. Hänellä on toisenlaiset raajat. Bettinelli on perusbrittimaalivahti, ”solid” niin sanotusti.

LUE: Ykkösessä pelataan ensi vuonna peli, johon Chelsean suomalaisvahti haluaa ehdottomasti paikalle – TPS vai PIF? ”Vaikea valinta”

Bergström kertoo tulevansa kaikkien kokeneempien kollegojensa kanssa hyvin juttuun, eikä ole kenenkään kanssa läheisempi kuin muiden.

– Kaikilta oppii. Jokaiselta voi oppia just niitä juttuja, joista tuntuu, että niitä pystyy itse käyttämään. Kun tuossa ympäristössä on, pitää vaan kerätä niin paljon informaatiota ja kokemuksia kuin pystyy. Sitten käyttää niitä juttuja, jotka tuntuvat toimivan itselle. Sen, mikä ei toimi itselle, voi jättää pois. Huippupelaajien kanssa olemalla oppii paljon.

– Aika samalla lailla kaikkien (maalivahtien) kanssa juttelen. Niiden kanssa treenaa aika ison osan treeneistä, kun edustuksen mukana olen. Veskakoutsit ovat myös hyviä tyyppejä. Siinä porukassa on hyvä kemia.

Chelsean Mestarien liigan voittoon valmentanutta Thomas Tuchelia Bergström kuvailee maailmanluokan valmentajaksi.

– Tosi hyvä valmentaja. Muistan, kun meillä oli eka peli preseasonilla, ja hän alkoi selittää, miten halusi meidän pelaavan. Minä ostin sen ajatuksen heti ja tykkäsin siitä tyylistä. Hän saa pelaajista ulos juuri sen, mitä tarvitsee.

Lainalle lähtö todennäköistä

Bergström siirtyi Chelseaan kolme vuotta sitten, ollessaan 16-vuotias. Akatemiasopimus vaihtui ammattilaissopimukseksi viime tammikuussa, kun Bergström allekirjoitti nelivuotisen jatkopahvin.

Bergström antaa nuoreksi jalkapalloilijaksi hyvin huolellisia, perusteltuja vastauksia. Kaikesta kuulee, että jalat ovat tiukasti maassa, mutta tavoitteet korkealla. On selvää, että oppimisjano on suuri ja Bergströmillä on selvä käsitys siitä, millä keinoin hän haluaa kehittyä kohti huipputasoa.

Sen hän tiedostaa, ettei pelipaikka Chelsean edustusjoukkueessa luultavasti aukea nopeasti. Todennäköisenä hän pitääkin sitä, että välillä minuutteja haetaan lainapestin kautta.

– Luultavasti se laina tulee ensi kaudella, mutta koskaan ei tiedä, mitä muutoksia tapahtuu. Voi olla joku suunnitelma, joka muuttuukin seuraavana päivänä. Isossa kuvassa näyttää siltä, että laina tulee.

– Valioliigadebyyttiin on vielä matkaa. Se voi tulla nopeasti, tai siinä voi kestää. Ei koskaan tiedä.

– Se voi olla kahden viikon päästä, jos kaikki veskat loukkaantuu tai se voi olla seitsemän vuoden päästä, jos ura menee muuhun suuntaan ennen kuin tulee takaisin. Tavoite sinne (Valioliigaan) on ainakin mennä, mutta saa nähdä, miten sinne päästään.

Lucas Bergstöm pitää todennäköisenä, että josssain vaiheessa lähivuosina on lainapestin aika. Kuva: Getty Images

Seitsemän vuotta kuulostaa jalkapalloilijan uralla pitkältä ajalta, mutta Bergström ei höntyile. Unelma on kirkkaana mielessä, ja sen toteutumista odotellessa tarvitaan kärsivällisyyttä ja määrätietoisuutta.

– Totta kai olen valmis odottamaan, mutta pitää vain jatkaa. Jos menee koko ajan oikeaan suuntaan, niin loppujen lopuksi sinne pitäisi päästä. Tavoite on pelata Premier Leaguessa.

205-senttinen Bergström on noussut maajoukkueurallaan jo Suomen U21-maajoukkueeseen. Toistaiseksi hän on istunut kaikissa otteluissa vaihdossa Viljami Sinisalon kannettua vastuuta Pikkuhuuhkajien EM-karsintapeleissä, mutta Bergström voi ikänsä puolesta pelata vielä seuraavissakin karsinnoissa.

Oppia myös Petr Cechiltä

Chelsean harjoituskentällä, pukukopissa ja stadiontiloissa liikkuessa vastaan tulee helposti yhtä sun toista seura- ja jalkapallolegendaa. Bergström ei pystykään suoralta kädeltä sanomaan, kuka heistä olisi tehnyt häneen suurimman vaikutuksen. Lopulta hän mainitsee edustusjoukkueen maalivahtivalmentaja Henrique Hilárion sekä Chelsean teknisenä neuvonantajana toimivan Petr Cechin, joka valittiin uransa aikana muun muassa neljä kertaa Valioliigan vuoden maalivahdiksi.

– Heillä on aina ideoita ja heidän kanssaan on kiva keskustella.

– Kaikilta valmentajilta eri ikäryhmissä aina nappaa jotain. Ei sillä ole väliä, onko se legenda vai ei, mutta kaikki informaatio, taktiikka ja tekniset jutut pitää vain poimia. Lopulta tekee sitten omat päätökset, että mihin uskoo ja mihin ei, Bergström tähdentää.

[readmore from=Bergström-Lucas]

39-vuotias Cech lopetti pelaajauransa vuonna 2016, mutta tshekkiläislegenda yllätti viime talvena, kun hän pelasi yhden joukkueen Chelsean reservijoukkueen maalilla Premier League 2:ssa. Tapaus jäi hyvin Bergströminkin mieleen.

– Olin siinä pelissä penkillä. Olin tavannut hänet jo ennenkin, joten tuttu kaveri hän oli. Kiva kokemus sekin oli.