Tänään torstaina selviää hyvin pitkälti, mitä maita Huuhkajat kohtaa vuoden 2022 maaotteluissaan. Se on ollut selvillä jo entuudestaan, että tammikuussa pelataan Portugalin Algarvessa kaksi harjoituspeliä Ruotsia vastaan. Maaliskuulle lienee haussa kaksi harjoitusottelua, mutta päähuomio ensi vuonna on Nations Leaguessa, Huuhkajien osalta ensi vuoden ainoissa kilpailullisissa otteluissa.

Kokosimme tähän juttuun tärkeimmät perustiedot sekä Nations Leaguesta, sen historian kolmannesta kaudesta että illan arvonnasta.

Aiemmat voittajat ja turnaushistoria

Vuonna 2018 perustettu Nations League – usein suomeksi myös Kansojen Liiga – valmistautuu historiansa kolmanteen kauteen. Kilpailun ensimmäinen voittaja oli Portugali vuonna 2019. Hallitseva mestari on puolestaan Ranska, joka voitti lokakuussa pelatussa loppuottelussa Espanjan.

Ranska juhli edellisen Nations Leaguen voittoa lokakuussa Milanossa. Kuva: Getty Images

Vaihtuvuutta huipulla on ollut sikäli, että kahden ensimmäisen painoksen Final Four -joukkueista yksikään ei ollut mukana molemmissa lopputurnauksissa. Todennäköisintä lienee, että tuo taika menee kauden 2022-2023 Nations Leaguessa rikki.

Nations Leaguen syvintä olemusta ovat tietenkin myös liiganousut ja -laskut, sillä pelataanhan sitä neljällä eri sarjaportaalla. Suomi nousi tunnetusti ensimmäisellä kaudellaan C-liigasta B-liigaan, jossa se myös toisella kaudella säilyi. Vielä juhlavampaa on meno ollut Armenialla ja Unkarilla, jotka ovat nousseet molemmilla kausillaan. Armenia on edennyt D-liigasta B-liigaan ja Unkari C-liigasta A-liigaan.

Yksikään maa ei ole kokenut kahta putoamista peräkkäin, sillä ensimmäiseltä kaudelta ei lopulta pudonnut kukaan, kun formaattia uudistettiin liigojen joukkuemäärien suhteen. Neljä maata (Bosnia ja Hertsegovina, Bulgaria, Ruotsi ja Ukraina) on sen sijaan ollut hississä, eli edennyt ensin ylös ja heti seuraavalla kaudella alas.

Televisiointi

Nations Leaguen televisiointi muuttuu, sillä ensi vuodesta alkaen Huuhkajien pelejä seurataan jälleen Ylen kanavilta. Ylen uusi sopimus Huuhkajien maaottelujen näyttämisestä on voimassa vuosina 2022-2028.

Samalla ajanjaksolla koko muun Nations Leaguen TV-oikeudet – Final Four -lopputurnauksineen ovat C Moren hallussa. C More näyttää myös vuosina 2022-2028 Euroopan maiden MM- ja EM-karsintoja. Suomen maajoukkueen uusi koti on siis Ylellä, mutta muita maaotteluita voi seurata C Moren kautta.

Yle ottaa televisiointiin myös varaslähdön, sillä se näyttää TV2:ssa torstai-iltana suorana lähetyksenä Nations Leaguen lohkoarvonnan. Arvonta alkaa kello 19. Arvonta suoritetaan Sveitsin Nyonissa, koronapandemian vuoksi tällä kertaa ilman yleisöä ja maajoukkueiden ja palloliittojen edustajia.

Liigat ja arvontakorit

Huuhkajat on siis tälläkin kerralla Nations Leaguen B-liigassa. Arvontakorit perustuvat Nations League-rankingiin, joten Suomi viime turnauksessa hyvin sijoittuneena on arvonnan kakkoskorissa. Norjaa, Skotlantia tai Venäjää Huuhkajat ei voi vastaansa saada, sillä ne löytyvät Suomen kanssa samasta arvontakorista.

Ykköskorista Suomi voi saada vastaansa joko äskettäin päättyneistä MM-karsinnoista tutut Ukrainan tai Bosnia ja Hertsegovinan, länsinaapuri Ruotsin tai laskusuuntaisessa vireessä olevan Islannin. Olisiko Islanti useimpien toivearpa tästä korista?

Kolmoskorista Suomelle on tarjolla joko Israel, Romania, MM-kisoihin selviytynyt Serbia tai Irlanti. Serbiaa vastaan Suomi on pelannut kilpailullisia otteluita viimeksi vuonna 2007 ja Israelia vastaan vuonna 1993. Irlanti oli Suomen Nations League -lohkossa myös 2020. Tuolloin Huuhkajat voitti molemmat pelit 1-0.

Neloskorista tuleva vastustaja on joko Slovenia, Montenegro, Albania tai Armenia – kaikki siis viimeksi C-liigassa pelanneita maita. Armenia on Suomelle ainoa viime vuosilta (viime EM-karsinnoista) tuttu maa, mutta jos tie vie Balkanin niemimaalle, on tarjolla tavallaan uusia tuttavuuksia. Sloveniaa vastaan Suomi ei ole pelannut kilpailullisia otteluita ikinä eikä Montenegroa vastaan ylipäätään koskaan (Serbia ja Montenegroa vastaan kylläkin).

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Everything Scotland 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿

@AboutScotlandd
✅UEFA Nations League Group B Pots

1️⃣: Ukraine, Sweden, Bosnia, Iceland
2️⃣: Finland, Norway, Scotland, Russia
3️⃣: Israel, Romania, Serbia, Ireland
4️⃣: Slovenia, Montenegro, Albania, Armenia

What's your dream & nightmare draw? 🤔

 

Talvirajoituksia ei arvonnassa tällä kertaa ole, mutta muita rajoituksia B-liigan arvonnassa sen sijaan on. Ukrainaa ja Venäjää ei voida arpoa samaan lohkoon poliittisista syistä. Kolmikosta Islanti, Israel ja Armenia puolestaan korkeintaan kaksi voidaan arpoa samaan lohkoon pitkien välimatkojen vuoksi.

Alla on listattuna joukkueet ja arvontakorit muiden liigojen osalta. C- ja D-liigan osalta paletti on vielä hieman auki, sillä karsintaottelut pelataan vasta ensi maaliskuussa.

A-liiga:
Kori 1: Ranska, Espanja, Italia, Belgia
Kori 2: Portugali, Hollanti, Tanska, Saksa
Kori 3: Englanti, Puola, Sveitsi, Kroatia
Kori 4: Wales, Itävalta, Tshekki, Unkari

C-liiga:
Kori 1: Turkki, Slovakia, Bulgaria, Pohjois-Irlanti
Kori 2: Kreikka, Valko-Venäjä, Luxemburg, Pohjois-Makedonia
Kori 3: Liettua, Georgia, Azerbaidzhan, Kosovo
Kori 4: Kazakstan/Moldova, Kypros/Viro, Gibraltar, Färsaaret

D-liiga:
Kori 1: Kazakstan/Moldova, Kypros/Viro, Liechtenstein, Malta
Kori 2: Latvia, San Marino, Andorra

Palkintorahat

Nations Leaguessa jaetaan myös mittavia palkintorahoja. UEFA ei ole tiettävästi tulevan turnauksen rahanjakoa vielä julkistanut, mutta jos ja oletettavasti kun suunnilleen entisissä summissa liikutaan, saa Huuhkajat (tai Palloliitto) jo pelkästä B-liigaan osallistumisesta 1,5 miljoonaa euroa. Lohkovoitto tuplaisi summan kolmeen miljoonaan.

A-liigassa summat ovat huomattavasti suurempia. Final Four -turnauksen voittajalle voi olla tarjolla jopa 10,5 miljoonan euron potti.

Miljoonapotti on tosin tarjolla luultavasti lähes kaikille osallistujamaille, sillä A-, B- ja C-liigoihin osallistumisesta on hyvitetty yli miljoonalla eurolla ja D-liigan lohkovoittajienkin palkintosummat ovat nousseet yli miljoonan.

Aikataulu

Koska maaliskuussa pelataan vielä MM-karsintojen playoffeja ja syksyn jalkapallokalenteri on seurajoukkueilla aiempaa ahtaampi loppuvuoden MM-kisojen takia, pelataan Nations League tänä vuonna vain kahden maaottelutauon aikana.

Kesäkuu on todellinen Nations League -kuukausi, sillä tällöin on edessä peräti neljä ottelua. Käytännössä pelejä on noin kolmen päivän välein 2.-14. kesäkuuta.

Loput kaksi pelipäivää ovat sitten edessä syyskuussa, aikahaarukassa 22.-27.9. A-liigan Final Four -turnaus pelataan kesäkuussa 2023.

Otteluohjelma julkaistaan viimeistään perjantaina, jolloin UEFA vahvistaa kalenterin. Voisi olettaa, että Huuhkajat pelaisi kaksi kotiottelua kesäkuussa ja yhden syyskuussa.

Vaikutus vuoden 2024 EM-karsintaan

Kuten aiemmillakin kerroilla, Nations League on nytkin osa arvokisakarsintoja ja tarjoaa parhaille joukkueille niin sanotun ”varapatruunan” EM-karsintoihin. UEFA vahvistaa formaatin ilmeisesti vasta ensi vuoden kesäkuussa, mutta formaatista voidaan jo esittää hyvin perusteltu ennakko-olettamus.

Kun viime kesän EM-kisoihin pääsi Nations Leaguen jatkokarsintojen kautta neljä maata, on määrä tällä kertaa luultavasti kolme, sillä vuoden 2024 EM-isäntämaa Saksan ei tarvitse EM-karsintoihin osallistua. 20 kisapaikkaa pantaneen puolestaan jakoon kymmenestä EM-karsintalohkosta siten, että kunkin lohkon kaksi parasta maata pääsee suoraan EM-kisoihin.

Olettaa siis sopii, että EM-jatkokarsinnoissa pelaisi 12 sellaista Nations Leaguen lohkovoittajaa tai muuten rankingin parasta maata, jotka eivät itse EM-karsinnoista kisapaikkaa lunastaneet. Jatkokarsinnat pelataan maaliskuussa 2024.

Vuoden 2020 (2021) EM-kisoihin karsittaessa jatkokarsintoihin pääsi Nations Leaguesta kaikki A- ja B-liigan maat, jotka eivät EM-karsinnoista kisapaikkaa saaneet. Tuolloin tosin jatkokarsintoihin pääsi 16 maata (nyt luultavasti 12) ja A- ja B-liigoissa pelasi yhteensä 24 maata. Nyt maita on näillä tasoilla 32.

Toisin sanoen Suomelle heltiää EM-jatkokarsintapaikka luultavimmin ainakin siinä tapauksessa, jos se sijoittuu lohkossaan kahden parhaan joukkoon, mikäli kisalippua ei vuonna 2023 pelattavista EM-karsinnoista suoraan heru. Voi olla, että huonompikin sijoitus riittää, mutta lohkovoitolla oltaisiin varmuudella vahvoilla.

Menestyksellä Nations Leaguessa on suuri merkitys niinkin, että mitä parempi sijoitus, sitä helpompi jatkokarsintapolku ja sitä parempi mahdollisuus jatkokarsinnan kotietuun. Lisäksi vähintään B-liigassa pysyminen olisi tärkeää myös tulevien vuosien karsintojen kannalta.

Kuten sanottua, formaatti vahvistetaan vasta kesäkuussa, mutta luultavasti 12 maata jaetaan kolmeen neljän maan playoff-polkuun ja jokaisen voittajalle heltiää EM-kisalippu. Samalla metodilla jaetaan ensi maaliskuussa myös Euroopan kolme viimeistä MM-kisapaikkaa.

Jutun otsikkoa ja juttua on muokattu 16.12. kello 16.50. Korjauksen aiheena oli spekulointi mahdollisesta ”varapatruunasta”. Alkuperäisessä jutussa ei oltu huomioitu riittävän tarkasti, että A- ja B-liigoissa pelaa nyt ahdeksan joukkuetta enemmän kuin vuonna 2018.