Nations League jatkuu Huuhkajien osalta tiistaina 7.6., kun Montenegro saapuu vieraaksi Olympiastadionille. Ottelu käynnistyy kello 19.

Suomi avasi Nations Leaguen 1-1-tasapelillä Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan viime lauantaina kotikentällään. Suomi oli pitkään voitossa kiinni, mutta Bosnia nousi lisäajan kolmannella minuutilla tasoihin. Tulos oli kirpaiseva viime hetken tasoituksen takia, mutta ottelutapahtumiin nähden reilu.

Montenegro avasi Nations Leaguen upeasti kotikentällään, kun se kaatoi ennakkosuosikki Romanian maalein 2-0. Montenegro on näin ollen ensimmäisen ottelukierroksen jälkeen lohkon piikkipaikalla.

Suomi ja Montenegro eivät ole kohdanneet aiemmin. Montenegro on FIFA-rankingissa sijalla 70, kun Suomi on sijalla 57. Montenegro nousi B-liigaan viime Nations League -kaudella, jolloin se voitti oman lohkonsa (Luxemburg, Azerbaidžan, Kypros) kolmen pisteen erolla Luxemburgiin. Montenegro voitti lohkossaan neljä ottelua, pelasi kerran tasan ja hävisi kotonaan Luxemburgille.

Viime MM-karsinnoissa Montenegro pelasi samassa lohkossa Alankomaiden, Turkin, Norjan, Latvian ja Gibraltarin kanssa. Kisoihin lohkosta eteni Alankomaat ja jatkokarsintoihin selviytyi Turkki, joka ei kuitenkaan selvinnyt kisoihin asti. Montenegro oli lohkossaan neljäs. Kovimmat tulokset olivat tasapelit Turkin ja Alankomaiden kanssa.

Montenegron joukkueesta löytyy muutamia kovan luokan tähtipelaajia, kuten Atlético Madridin toppari Stefan Savic, Djurgårdenissa lainalla pelaava hyökkäävä keskikenttäpelaaja Sead Hakšabanovic sekä Hertha Berlinin keskushyökkääjä Stevan Jovetic. Savic joutui jättämään kesäkuun maaottelut väliin loukkaantumisen takia.

Kuntopuntari

Ei keskinäisiä otteluita.

Suomi (T, H, T, H, V, )

  • 4.6. Suomi – Bosnia ja Hertsegovina 1–1 (Nations League)
  • 29.3. Suomi – Slovakia 0-2 (harjoitusottelu)
  • 26.3. Suomi – Islanti 1-1 (harjoitusottelu)
  • 16.11.2021 Suomi – Ranska 0-2 (MM-karsinnat)
  • 13.11.2021 Bosnia ja Hertsegovina – Suomi 1-3 (MM-karsinnat)

Montenegro (V, V, H, H, T)

  • 4.6. Montenegro – Romania 2–0 (Nations League)
  • 28.3. Montenegro – Kreikka 1–0 (harjoitusottelu)
  • 24.3. Armenia – Montenegro 1-0 (harjoitusottelu)
  • 16.11.2021 Montenegro – Turkki 1-2 (MM-karsinnat)
  • 13.11.2021 Montenegro – Alankomaat 2-2 (MM-karsinnat)

Poissaolot

Suomi

Suomen pelaajatilanne on hyvä ennen Montenegro-ottelua. Rasmus Schüllerillä on ollut pientä takareisikireyttä päävalmentaja Markku Kanervan mukaan, mutta hän on silti pelikunnossa.

Montenegro

  • Stefan Savic
  • Stevan Jovetic (epävarma)

Savic joutui jäämään kesäkuun maaotteluista pois loukkaantumisen takia. Stevan Jovetic ei ollut kokoonpanossa Romaniaa vastaan.

Mistä näet pelin?

Kaikki Huuhkajien Nations League -ottelut näkyvät Yleltä ja Yle Areenasta. Montenegro-ottelu näkyy Yle TV2 -kanavalta. Ottelun studio-osuus käynnistyy kello 18.15 ja itse ottelu kello 19.

Ottelun selostaa Matti Härkönen.

Toteutuneet avauskokoonpanot

Suomi

Pukki, Pohjanpalo
Lingman, Kamara, Lod
Niskanen, R. Jensen, Ivanov, L. Väisänen, Granlund
Hradecky (C)

Montenegro

Duranovic, Beciraj (C)
Radunovic, Vukotic, Savicevic, Šcekic
Šipcic, Tomaševic, Vujacic, Vukcevic
Petkovic

Arvioidut avauskokoonpanot

Kirjoitettu ennen toteutuneita avauskokoonpanoja.

Suomi

Nations Leaguen kesäkuun ottelutahti on hurja. Kanervalla riittää pohdittavaa, miten pelaajien kuormitus ei kasvaisi liian suureksi, ja toisaalta miten joukkueen laatu ei laskisi liikaa. Jo Bosniaa vastaan nähtiin, kuinka Suomen pelin taso heikkeni, kun Schüller otettiin vaihtoon ja tilalle tuli keskikentän pohjalle Thomas Lam.

Turkin Superliigassa huippukauden pelannut Joel Pohjanpalo istui koko Bosnia-pelin penkillä. Kanerva vahvisti maanantain lehdistötilaisuudessa, ettei penkityksen takana ollut loukkaantumista, ja että Pohjanpalo on iskussa Montenegroa vastaan. Luultavasti Pohjanpalo löytää tiensä avauskokoonpanoon tiistaina.

Suuria muutoksia Suomella ei ole varaa tehdä. Viiden pelaajan puolustuslinjassa saatetaan nähdä joitain muutoksia, mutta tuskin kahta pelaajaa enempää vaihdetaan Bosnia-ottelusta, jos sitäkään. Pelin edetessä puolustuslinjassa nähtäneen vaihtoja, toisin kuin Bosnia-ottelussa, jossa koko puolustuslinja urakoi täydet 90 minuuttia.

Keskikentällä Kanervan on luultavasti pakko tehdä rotaatiota. Schüller tuskin pystyy pelaamaan kokonaisia ysikymppisiä. Glen Kamara urakoi Bosniaa vastaan täydet minuutit, joten luultavasti hänkään ei koko Montenegro-peliä pelaa. Kanervalla riittää haastetta korvata kaksikko, sillä Suomen pallollisen pelaamisen kannalta Kamara ja Schüller ovat elintärkeitä.

Onni Valakari saanee minuutteja Montenegroa vastaan, mutta riittääkö esimerkiksi Lucas Lingmanilla rahkeet vielä avaukseen? Kanervalla on edessään vaikeita valintoja.

Suomen kokoonpanosta löytyy laidoille juoksuvoimaa. 3-4-2-1-hyökkäysmuodossa laiturit pelaavat sisempänä. Lassi Lappalainen, Ilmari Niskanen ja Mikael Soisalo eivät suoranaisesti istu tähän rooliin. Yksi vaihtoehto on pelata selkeämmillä laitureilla 4-4-2-muodossa, mikä mahdollistaisi myös rotaation useammalla pelipaikalla.

Jossain vaiheessa Suomen laituriosastolle on pakko antaa minuutteja, jotta paljon pelaavien pelaajien kuormitus ei kasvaisi liialliseksi. Lappalainen ja Niskanen ovat käyttökelpoisia myös wingbackin rooliin.

Sinänsä Suomen hyökkäyspelaaminen ei olennaisesti muutu, vaikka perusmuoto olisikin 4-4-2. Se voisi kuitenkin tuoda Montenegroa vastaan ylivoimien luomiseen laitakaistalle yhden lisäpelaajan. Varsinkin, kun Montenegro ryhmittynee 4-4-2-puolustusblokkiin, jossa ylös jää vain kaksi pelaajaa, ja heistäkin toinen pudottaa melko alas.

Jossain kohtaa kesäkuun ottelusumaa Kanerva antanee peliaikaa maalinsuulla myös Jesse Joroselle, jolla on vahva kausi allaan Serie B:ssä Brescian riveissä. Lukas Hradeckylle on luultavasti luvassa huilivuoro jossain kohtaa, mutta onko sen aika vielä Montenegroa vastaan?

Hradecky on joukkueen kapteeni ja toki äärimmäisen tärkeä pelaaja Huuhkajille, mutta eipä Suomi maalivahtipeliin tule kaatumaan, vaikka tolppien välissä olisikin Joronen.

Suomen avauskokoonpanon suhteen on paljon kysymysmerkkejä ilmassa. Muoto ja pelaajavalinnat ovat näin kovassa otteluruuhkassa vaikeita ennustettavia. Montenegro-ottelua saatettiin lähestyä alunperin tilaisuutena antaa peliaikaa vähemmän pelanneille, mutta Montenegron voitettua Romanian, tilanne on saattanut muuttua.

Kotivoitto Montenegrosta on nousemassa avauskierroksen jälkeen yllättävän tärkeäksi lohkovoiton kannalta. On selvää, että Suomen pelaamisen taso laskee, mikäli useampi Bosnia-pelin avauksessa ollut pelaaja jää vaihtopenkin puolelle. Kääntöpuolella on toki lepuutus ja toisaalta mahdollisuus vähemmän pelanneille näyttää osaamistaan.

Arvio Huuhkajien avauskokoonpanosta Montenegroa vastaan.

Montenegro

Joukkueen ykköstähti, toppari Stefan Savic joutui jäämään sivuun joukkueesta vamman takia. Myös ykköshyökkääjä Joveticin pelaaminen Suomea vastaan on epävarmaa. Joukkueen päävalmentaja Miodrag Radulović totesi melko suoraan Romania-voiton jälkeen, että kokoonpano tulee muuttumaan Suomi-peliin.

Hertha Berliniä edustava Jovetic ei Bosniaa vastaan pelannut, joten jos hän on vain kunnossa, saatetaan hänet nähdä tiistaina Suomea vastaan kentällä. Lopullista avauskokoonpanoa on kuitenkin lähes mahdoton ennustaa näissä olosuhteissa.

Montenegrolla on samanlaisia haasteita kokoonpanovalinnoissaan kuin Suomella. Joukkueen laatu heikkenee oleellisesti, mikäli avainpelaajat ovat vaihtopenkin puolella. Montenegron hyökkäyspelaamisen kannalta Sead Hakšabanovicin merkitys on suuri. Kärjen alapuolella pelaava Hakšabanovic on usein luomassa Montenegron vaarallisimpia tilanteita.

Montenegro on luottanut pitkälti klassiseen 4-4-2-muotoon, ja hyökätessä toinen hyökkääjistä, Hakšabanovic on hakeutunut kärjen alle ja laiturit pitävät leveyttä. Montenegro elää keskityksistä. Pääasiallisesti Montenegro hakee laidoilta keskityksiä boksiin, minkä lisäksi se on vaarallinen erikoistilanteissa.

Mikäli Montenegro pyrkii murtautumaan keskustasta, on Hakšabanovic suuressa roolissa. Hänellä on myös vahva laukaus, joka lähtee tulisesti kauempaakin.

Puolustaessa Montenegro vetäytyy melko tiiviiksi 4-4-2 blokiksi, jossa tilaa jää laidoille. Montenegron prässitaso ei ole lähtökohtaisesti kovin korkealla, mutta se saattaa ajoittain lähteä aggressiivisesti prässäämään. Se antaa pallonhallinnan mielellään vastustajalle ja odottaa harhasyöttöjä tai vaikeita syöttöjä, joihin iskeä.

Riskitasot ovat melko matalalla. Hyökkäyksiin ei lähdetä yltiöpäisesti, jolloin puolustukseen jää aina vähintään 5-6 pelaajaa. Positiivisissa tilanteenvaihdoissa Montenegron laiturit pyrkivät tekemään nopeasti aloitteita selustaan. Lisäksi keskustasta yksi pelaaja lähtee pystyyn.

Kommentit

Markku Kanerva lupaili muutoksia kokoonpanoon.

– Voin sanoa, että Bosnia-pelistä tulee muutoksia Montenegro-peliin. Mietimme pelaajakohtaisesti, mikä se kuormitus on. Seuraamme hyvin tarkkaan pelaajien palautumista ja fiiliksiä pelien ja harjoitusten jälkeen, Kanerva kertoi maanantain lehdistötilaisuudessa.

Pohjanpalon istuminen penkillä koko Bosnia-pelin herätti kysymyksiä. Kanervan mukaan ratkaisussa ei ollut taustalla minkäänlaista loukkaantumista.

– Vaihdot tehdään aina tilanteen mukaan, mikä se pelitilanne on ja mitä se vaatii. Viime pelissä tehtiin sellaisia vaihtoja, että Jolle ei ollut kentällä. Mistään loukkaantumisesta ei ole hänen kohdallaan kysymys, hän on hyvässä tikissä.

Montenegron pelaamista on tutkittu ja analysoitu. Peluutuksen osalta riittää kysymysmerkkejä, mutta joukkueen eri muotoihin on varauduttu.

– He ovat pelanneet myös kolmella topparilla. Nyt on tullut pari hyvää tulosta kahdella topparilla. Molempiin ryhmityksiin olemme valmistautuneet.

Huuhkajien kapteenistoon kuuluva Rasmus Schüller kertoi seurajoukkuekaveristaan Sead Hakšabanovicista.

– Olemme jopa fiilistelleet kevään mittaan, että päästään pelaamaan vastakkain Kansojen liigassa. Hän on hyvä joukkuekaveri ja todella hyvä jalkapalloilija. Meidän pitää olla hereillä hänen kanssaan, koska hän on hyökkäyssuuntaan vaarallinen. Hän on hyvä 1vs1-tilanteissa ja hyvä tekemään juoksuja linjan taakse. Se ei tule meille yllätyksenä.

Miodrag Radulovic

– Meillä on selvä idea siitä, miten meidän on pelattava se ottelu. Suuri osa tämän ottelun pelaajista todennäköisesti lepää Suomea vastaan, koska sen jälkeen meitä odottavat ottelut Bosnia-Hertsegovinaa ja Romaniaa vastaan, Radulović totesi Vijestille Romania-ottelun jälkeen.

Sead Hakšabanovic

– Olen pelannut nuorempana Suomea vastaan (toim. huom. Ruotsin juniorimaajoukkueessa). Suomi on vahva joukkue. He ovat aina taistelleet kovaa ja juosseet paljon. Heidän joukkueessaan on laatua.

– Pelaan nyt Rasmus Schüllerin kanssa, ja olen pelannut aiemmin Nikolai Alhon kanssa Halmstadissa. Tunnemme Teemu Pukin, jota on pidettävä silmällä koko pelin ajan, sillä hän voi ratkaista pelin.

– Keskitymme kuitenkin huomenna omaan tekemiseemme. Jos kaikki antavat sata prosenttia, voimme saada täältä hyvän tuloksen.

– Romania-peli oli meiltä erittäin hyvä, pelasimme täysin pelisuunnitelman mukaan. Puolustimme todella vahvasti ja saimme joitain maalipaikkoja, joista teimme kaksi maaliakin. Koko joukkue osoitti taistelutahtoa. Sitä tarvitaan huomennakin, sillä Suomi on hyvä ja vahva joukkue.