HJK isännöi torstai-iltana azerbaidžanilaista Qarabağia Töölössä Eurooppa-liigan kolmannen karsintakierroksen jälkimmäisessä osassa.

Qarabağ voitti viime viikolla Bakussa pelatun avausosan 2-1.

Otteluparin voittaja etenee Eurooppa-liigan playoff-kierrokselle ja varmistaa samalla paikkansa Konferenssiliigan lohkovaiheessa. HJK:n ja Qarabağin välisen otteluparin voittaja kohtaa Eurooppa-liigan playoff-kierroksella slovenialaisen Olimpija Ljubljanan.

Häviäjä sen sijaan kohtaa Konferenssiliigan playoff-kierroksella todennäköisesti romanialaisen Farul Constanțan, joka voitti oman otteluparinsa avausosassa virolaisen Floran tyylipuhtaasti 3-0.

SuomiFutis-sivusto haastatteli keskiviikkona HJK-luotsi Toni Korkeakunnasta Töölössä. Korkeakunnaksen mukaan Veikkausliigasta on hyvin vaikea löytää joukkuetta, joka pelaisi edes etäisesti samalla tavalla kuin Qarabağ.

– Qarabağ on hyvin erityyppinen ja hyökkäysorientoitunut joukkue. Qarabağilla on todella paljon yksilötaitoa ja vauhtia ylänelikossaan. He ovat pelanneet nyt pari liigamatsia eri pelaajilla. Heillä on paljon eteläamerikkalaisia ja ranskalaisia taitavia pelaajia. Qarabağin peli perustuu yksilöiden yhteiseen tekemiseen. On vaikea löytää samanlaista veikkausliigajoukkuetta vertauskohdaksi.

Korkeakunnas myös muistuttaa, että HJK:n ja Qarabağin budjetit ovat hyvin erilaisia.

– Jos laitetaan perspektiiviin sitä, millaisia resursseilla he liikkuvat, niin heidän pelaajien cv:tä katsoessa huomaa, miten kovia jätkiä he ovat. Ne tulee tänne kuorma-autoilla, parilla bussilla ja muutamalla luksusmersulla, kun me mennään yhdellä bussilla sinne, Korkeakunnas kuvasi budjettieroja huumorilla.

– Sieltä on 60 hengen seurue tulossa tänne. Ne ovat toki toisarvoisia asioita. Heillä on todella laadukkaita pelaajia. Omat kotimaan pelaajat ovat A-maajoukkueen pelaajia. Toki meilläkin on entisiä, nykyisiä ja tulevia maajoukkuepelaajia, joten siinä mielessä jotain samaa meissä on. Siihen se melkein jää, Korkeakunnas naurahti.

Hyökkäyspelin eteen on tehty paljon töitä ja se alkaa tuottaa tulosta

Qarabağ hallitsi avausosan pelitapahtumia. Rohkeasti hyökkäävä Qarabağ jättää usein paljon tilaa selustaan. HJK yrittää iskeä siihen.

– Qarabağ on hyvin erityyppinen joukkue kuin täältä (Suomesta) löytää. He pitivät varsin hyvin tasapainoa ajoittain, mutta sitten siinä on mukana pientä ylihyökkäämisen vaaraa, mihin me pyrimme iskemään. Qarabağ on hyvä pallonhallintajoukkue ja siellä pyörii aikamoiset rotaatiot. En tiedä, kuinka paljon sitä on harjoiteltu vai kuinka paljon kyseessä on taitavien pelaajien omia toistenlukemisia. He lukevat paljon toistensa liikkeitä.

HJK on saanut kuluvalla kaudella varsin paljon kritiikkiä mielikuvituksettomasta ja tehottomasta hyökkäyspelistään. Korkeakunnaksen mukaan sen eteen on tehty paljon töitä ja se alkaa kantaa hedelmää.

– Aluksi juoksimme heidän perässään, mutta sitten muutimme puolustamistamme ja saimme sen myötä paremmin peliä kontrolliin. Toinen puoliaika oli selvästi parempi. Tauolla saimme rohkaistua sitä, että me olemme myös pallollinen joukkue. Emme voi pärjätä Euroopassa, jos pallollinen pelimme ei ole riittävän hyvää. Hyökkäyspelin organisoinnin eteen on tehty todella paljon töitä ja me ollaan saatu luotua aika paljon maaliodottamaa- ja tilanteita – muun muassa IFK Mariehamnia vastaan kymmenen syötön ketjun maali. Qarabağiakin vastaan saimme luotua vieraissa varsinaiset maalintekopaikat.

– Katsoimme paljon liikkuvia hyökkäyksiämme. Viimeiset ratkaisut eivät olleet riittävän hyviä. Jos olisimme malttaneet vähän enemmän, emmekä olisi antaneet liian aikaisin syöttöjä, niin olisimme saaneet luotua lisääkin maaliodottamaa. Kyse ei ole pelkästään paikoista, vaan siitäkin, että nyt alkaa näkemään sen, että hyökkäyspelin eteen on tehty paljon hommia. Uskon niiden alkavan muuttua enemmän tuloksiksi.

HJK:n hyökkäyspelaaminen on näyttänyt viime aikoina astetta vapautuneemmalta. Vaisun kauden pelannut Santeri Hostikka iski hiljattain kaksi maalia IFK Mariehamnin verkkoon. Kuva: Juha Tamminen

HJK:lla oli avausosassa loistavia maalipaikkoja, mutta viimeistely ontui. Helsinkiläiset saivat pallon muun muassa tolppaan ja Qarabağin maalivahti Shahrudin Mahammadaliyev seisoi päällään torjuttuaan lukuisia HJK:n maalintekoyrityksiä. Korkeakunnas tiedostaa, miten aggressiivisesti ja aktiivisesti hyökkäävä joukkue on kyseessä.

– Qarabağ ei puolustanut hyvin, mutta joskus voi myös ajatella niin, että mekin hyökkäsimme ihan hyvin. Olemme kiinnittäneet paljon huomiota siihen, että kyse on hyvin voimakkaasti hyökkäysorientoituneesta joukkueesta. Jos heidän fokuksensa on hyökkäämisessä, voi se olla samalla jostain muualta poissa. Pääsimmekin Qarabağin selustaan. Laitapakitkin nousevat todella voimakkaasti. Tasapaino jää oikeastaan toppareihin ja keskikentän pohjaan. Siellä on tiloja. Kun he tulevat vauhdilla alas, on organisointi vaikeampaa.

– Hyökkäysvoittoisena joukkueena he eivät ole valmiiksi alhaalla odottamassa (HJK:n hyökkäyksiä) tai sitten he yrittävät voittaa pallon liian nopeasti takaisin, kun mentaliteetti on se, että halutaan pelata pallon kanssa.

Viime viikon ottelu pelattiin tuoreella luonnonnurmella. Keskiviikkoiltapäivänä Helsinkiin saapunut Qarabağ joutuu totuttelemaan tekonurmelle. Korkeakunnas pitää sitä HJK:n etuna.

– Meidän matto voi olla heille jonkinlainen shokki. He voivat ihmetellä sitä jonkun aikaa. Se lähtee jo kenkävalinnoistakin. He ovat varmaan joutuneet hankkimaan jokaiselle jätkälle uudet nappikset. Bakussa oli todella pehmeä ja juuri uusittu nurmi. Pallo käyttäytyi siellä hyvin omituisesti. Oletus on se, että täällä peli on nopeampaa. Toivon mukaan saamme kentän hyvin kasteltua. Olemme tottuneet kotinurmeemme. Vastustajat ovat olleet siinä aika koville ihan AS Romasta ja Real Betisistä lähtien viime vuonna. Kyse on kuitenkin niin eri pelistä (tekonurmen vuoksi), eikä heillä ole kokemusta siitä, joten kyllä se on meille etu.

Viime syksyn ratkaisija pääsi takaisin omalle pelipaikalleen – Korkeakunnas ei pidä Olusanyaa laitapelaajana

Anthony Olusanya viimeisteli viime syksynä HJK:lle useita tärkeitä voittomaaleja Veikkausliigan puolella, jotka johdattivat seuran lopulta mestariksi. Kuluvalla kaudella Toni Koskela peluutti Olusanyaa laidalla, eikä pelaaja saanut itsestään parasta irti. Olusanya näytti jäävän pelin ulkopuolelle ja tehot jäivät nolliin.

Korkeakunnaksen alaisuudessa Olusanya on pelannut viime kauden tapaan keskemmällä. Se on tuonut tulosta, sillä hyökkääjä on viimeistellyt viimeisen reilun kahden viikon aikana kauden ensimmäiset kolme maaliaan.

– Sain viime vuonna hyvän kontaktin häneen. Meillä on hyvä suhde Anthonyn kanssa. Kyse on pelaajasta, jolla on valtavat ominaisuudet, mutta puhumme myös tyypistä, joka tarvitsee hieman rohkaisua. Olemme keskustelleet paljon. Minulle hän on keskiakselin pelaaja. Hän voi olla sentteri tai hieman sisempänä vapauksien kanssa. Minulle Olusanya on selkeästi viimeisen linjan pelaaja.

Korkeakunnaksen mukaan Olusanya tarvitsee äijämäisyyttä peliinsä. Silloin latu on auki vaikka mihin.

– Olusanya on tehnyt fyysisesti hyvin töitä ja olemme puhuneet siitä, että hänen pitäisi osoittaa vielä vähän kovemman jätkän preesensiä. Anthony on nasta ja kiltti jätkä. Kentällä kun saadaan vielä ripaus äijämäisyyttä, niin hän voi tehdä ihan mitä vain. Anthony on hyvä viimeistelemään päästessään paikoille ja nyt hän on saanut rohkeuden uskaltautua hakeutumaan sinne (maalipaikoille). Minulle Olusanya ei ole laitapelaaja.

Anthony Olusanya on löytänyt kadoksissa olleen maalijyvänsä. Viimeiseen neljään otteluun on syntynyt kolme maalia. Suoraa seurausta pelipaikan vaihtumisesta? Kuva: Juha Tamminen

HJK:n uusi vahvistus tuottaa päänvaivaa omille puolustajille harjoituksissa

HJK tiedotti hiljattain hankkineensa Hassane Bandén ranskalaisesta Amiensista. Burkina Fason A-maajoukkuepelaaja on ollut joukkueen mukana viikon päivät.

24-vuotias vasen laitahyökkääjä on kärsinyt viime vuodet epätasaisuudesta urallaan. Ajax hankki Bandén peräti 8,25 miljoonalla eurolla belgialaisesta Mechelenistä kesällä 2018. Bandé loukkasi vakavasti polvensa välittömästi Ajax-siirtonsa jälkeen, eikä onnistunut tekemään läpimurtoa hollantilaisjätin riveissä. Aikoinaan 11 maalin kauden Belgian pääsarjassa pelannut Bandé on sittemmin pelannut muun muassa Sveitsissä ja Kroatiassa. Viime kausi sujui Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Amiensissa, mutta vastuu jäi vähäiseksi.

Korkeakunnaksen mukaan Bandé on pelikunnossa, sillä hän suoritti kesällä harjoituskauden Amiensissa.

– Hän on kokoonpanossa mukana ja voi pelata. Bandé on vetänyt täyden harjoituskauden Amiensin kanssa ja oli käynyt kentällä muutamassa harjoitusottelussa. Bandé ei ole tietenkään vielä 90 minuutin kunnossa, mutta on varmasti käytettävissä. Hän tuo joukkueeseemme arvaamattomuutta ja topikeskismäistä nopeutta. Se on hänen selkeä erityisominaisuus.

Hassane Bandé on ollut niin terävä prässääjä, että omatkin joukkuetoverit ovat saaneet kokea sen. Kuva: HJK

Päävalmentaja kertoo Bandén aiheuttaneen harmaita hiuksia HJK:n puolustajille harjoituksissa.

– Harjoituksissa Bandé on hieman pilannut pelinavaamistamme, kun hän on prässännyt niin hyvin. Bandé on vähän pilannut hyökkäyspelitreenejämme, kun hän on ollut niin terävä ja rohkea, Korkeakunnas nauroi.

Korkeakunnas tiedostaa, ettei Bandé pelaisi HJK:ssa, ellei pelaajalla olisi ollut vaikeampi jakso takana urallaan. Taitoa nimittäin riittää vaikka muille jaettavaksi.

– Bandélla on todella nopeat ensimmäiset askeleet. Hyvin terävä kaveri. Hänellä on vähän samanlaisia piirteitä kuin Olusanyalla, eli hän tarvitsee vähän rohkaisua. Bandélla on ollut vähän vaikeampi kausi Ranskassa. Hän on todella sympaattisen oloinen ja erittäin motivoitunut. Kun katsoo Bandén historiaa, niin hänen pitäisi pelata ihan jossain muualla. On asioita, jotka eivät ole menneet niin kuin olisi pitänyt. Luulen, että tämä on meille winwin-tilanne. Pystymme auttamaan häntä. Tässä staffissa lähestymistapamme on se, että pyritään jeesaamaan jokaista pelaajaa lähelle omaa huippuaan ja sitä kautta meillä on aika paljon parempi joukkue.

– Räjähtävät ensimmäiset askeleet ja pallo pysyy hyvin hallussa. Hänellä ei ole mitään louhikkokosketusta. Tuskin Ajaxkaan olisi aikoinaan maksanut louhikosta seitsemää miljoonaa euroa.

HJK ei lähde yltiöpäisesti Qarabağin kimppuun – maltti on valttia

Torstaisen ottelun panokset ovat valtavat. Pelin henki on myös selvä. HJK:n on voitettava ottelu yhdellä maalilla viedäkseen kamppailun jatko-otteluun. Suurempi kuin yksimaalinen voitto tietäisi jatkopaikkaa. Korkeakunnaksen mukaan HJK ei aio lähteä suurella riskillä Qarabağin kimppuun.

– Meillä on ainakin se 95-100 minuuttia aikaa tehdä maali. On itsemurha lähteä hullun lailla prässäämään ja ryntäilemään noin taitavaa joukkuetta vastaan. Totta kai pyrimme prässäämään pykälää rohkeammin kuin avausosassa. Hyväksymme myös sen, että välillä olemme matalammalla. Olemme käyneet läpi tilanteenvaihtopelaamistamme ja nopeita hyökkäyksiämme. Meidän on parannettava rohkeuttamme sen suhteen, ettemme pelaa vain nopeiden etenemisten kautta, vaan pyrimme myös houkuttelemaan vastustajaa kuorestaan.

– Ottelun kuva ei tule varmasti hirveästi muuttumaan avausosasta. Pallonhallinnan osalta se vähän tasoittuu. Meidän on pystyttävä olemaan ajoittain vähän rauhallisempia ja pidempiä aikoja pallossa, mutta edelleen uskon siihen, että tilanteemme tulevat nopeista hyökkäyksistä, kun Qarabağ on epätasapainossa. Kyllä Qarabağ osaa puolustaa, kun he ovat muodossaan.

HJK:n ja Qarabağin välinen Eurooppa-liigan kolmannen karsintakierroksen ottelu potkaistaan käyntiin torstaina Töölössä kello 19.00.

Tuukka Ikkeläjärvi