Helsingin Jalkapalloklubin kapteeni Ville Wallén on suuressa roolissa, kun helsinkiläiset aloittavat kautensa sunnuntaina. Maalivahti on viimeisten vuosien aikana sementoinut asemansa ryhmän ykkösvahtina, joten tuttu puheenparsi kajahtelee Töölön Jalkapallostadionilla myös tällä kaudella.

Wallén pohti SuomiFutis-sivuston haastattelussa joukkueen iskukykyä kauden alla. Veräjänvartijan mukaan ryhmä on koko ajan löytämässä paremmin virettään. Rivien välistä voi lukea, että sarjakaudella 2012 nähdään jälleen nälkäinen helsinkiläisryhmä.

Viime vuonna sinut valittiin Veikkausliigan parhaimmaksi maalivahdiksi. Kuinka hanakasti haluat pitää tuon tittelin?

Ei tuolla tittelillä oikeastaan merkitystä ole. Joukkueen menestyminen on etusijalla, vaikka kiva huomionosoitus tuo on.

Maalivahdin työssä annan eniten arvoa koko joukkueen puolustamiselle. Jos koko joukkue puolustaa hyvin ja kaikki toimii, se helpottaa tietenkin maalivahdin työtä huomattavasti.

Klubin puolustuslinjassa on tapahtunut joitakin muutoksia. Juhani Ojala lähti viime kesänä Sveitsiin ja Rafinha Belgiaan. Minkälaisena näet puolustusrintaman iskukyvyn?

Kyllä näen tilanteen ihan hyvänä. Vaikka muutoksia on tullut, niin meillä on kuitenkin esimerkiksi Mathias Lindström ja Rami Hakanpää, jotka olivat jo viime vuonna keskuspuolustajina. Lisäksi Tuomas Kansikas ja Mikko Sumusalo voivat pelata molemmilla laidoilla.

Ei tuo linja loppuen lopuksi ole niin hirveästi muuttunut, joten näkisin että puolustus tulee toimimaan – ja on jo toiminutkin hyvin.

HJK-ryhmä on kärsinyt suuresta vaihtuvuudesta. Onko joukkue mielestäsi yhtä iskukykyinen kuin vuosi sitten kauden alla?

Olen itsekin tätä paljon miettinyt. Mutta kyllä meillä oli myös viime vuonna keväällä tietynlaisia ongelmia; peli ei ollut ihan valmista talvella tai alkukeväästäkään. Viime vuonna leirin jälkeen peli alkoi loksahdella kohdalleen ja sitten alkoi tuntua siltä että nyt mennään ja kovaa.

Nyt on vähän samanlainen fiilis kuin vuosi sitten. Turkin leirin jälkeen on tuntunut siltä, että palaset ovat osumassa kohdalleen. Tietenkin meillä on suuria haasteita, koska joukkue on muuttunut paljon. Nyt tuntuu kuitenkin hyvältä ja olen täysin luottavainen, että olemme täydessä kunnossa Veikkausliiga-kauden pyörähtäessä käyntiin.

Joukkueestanne poistui paljon kokemusta ja tietotaitoa Aki Riihilahden lopetettua uransa. Kuinka itse kokeneena pelaajana pyrit täyttämään tuota aukkoa? Minkälainen mentori olet joukkueen nuorille pelureille?

HJK:ssa on ollut kautta aikojen huippuyksilöitä nuorista lähtien, joten he tekevät päivittäin nöyrästi töitä päästäkseen vielä eteenpäin. Nuoret haluavat päästä pitkälle ja tavoitteet ovat asetettu korkealle, niin he ymmärtävät työnteon merkityksen.

Meidän vanhempien pelaajan työ on sitä, että teemme asiat joka harjoituksessa niin hyvin kuin mahdollista. Tätä kautta näytämme esimerkkiä nuorille pelaajille ja toivomme, että tuo asenne ja suoritustaso tarttuu nuoriin.

Mitä mieltä olet kokeneena veräjänvartijana Suomen maalivahtitilanteesta? Suuria nimiä ei ole viime vuosina putkahdellut esiin. Onko mielessäsi jotain yksittäisiä asioita, joita valmennuksessa voisi tehdä toisin?

Mielestäni meillä on ihan hyvä maalivahtitilanne. Meillä on paljon nuoria ja lupaavia maalivahtia niin Suomessa kuin maailmalla.

Mitä juniorityöhön tulee, niin miksi seurat eivät arvosta maalivahtivalmentajan roolia? Lisäksi löytyy jopa miesten joukkueita, joissa ei panosteta tarpeeksi maalivahtien valmennukseen. Joistain miesten ryhmistä puuttuu jopa kokonaan säännöllinen maalivahtivalmennus. Kun sanotaan maalivahdin olevan puoli joukkuetta, niin en oikein ymmärrä sitä yhtälöä, jossa veskareiden valmennuksesta säästetään.

Pääsit viime vuonna Huuhkajien matkaan. Kuinka tärkeä juttu tuo oli sinulle?

Olihan se hieno homma. Tiesin kyllä mitä siinä oli taustalla. Otto Fredriksonille tuli yllättävä loukkaantuminen, joten pääsin tuuraamaan.

Tuo keikka oli ainoastaan kertaluonteinen apu.

Haastattelu: Jaakko Käyhkö

Jalkapallon seuraamiseen saat lisäjännitystä Nordicbetin vetokohteilla. Avaa pelitilisi tästä ja kuittaa samalla 100 euron bonus!