Entinen maalivahti ja pitkäaikainen Haka-luotsi Olli Huttunen solmi syksyllä 2011 kolmen kauden mittaisen valmennussopimuksen Vaasan Palloseuran kanssa. Päävalmentaja vastaa SuomiFutis-sivuston haastattelussa esimerkiksi kysymyksiin, kuinka VPS yltää asettamiinsa tavoitteisiin ja miksi menestys on karttanut Vaasaa viime vuosina.

VPS on linjannut kovat tavoitteet: pääsy viiden joukkoon Veikkausliigassa ja Suomen Cupin voitto. Kuinka näihin tavoitteisiin päästään?

Ensinnäkin tärkeätä on, että joukkue on itse asettanut tavoitteet, eikä seurajohto. Suomen Cupissa ei ole hirveästi menestystä tullut, mutta minä haluan tuoda sen menestyksen Vaasaan. Haluan ihmisten huomaavan kilpailun tärkeyden.

Liigassa viides sija on erittäin haastava, mutta realistinen tavoite. Siellä on monta joukkuetta, jotka ovat tehneet monta vuotta hyvää työtä, joten heidän ohittaminen on hyvin vaikeata. Olemme rakentaneet joukkuetta sillä silmällä ajatellen, että olemme tuoneet joukkueeseen pelaajia, jotka ovat menestys-, johtaja- ja voittajatyyppejä.

Olemme tehneet reilut kolme kuukautta töitä pelitavan kanssa. Olemme pyrkineet muuttamaan pelityyliä sellaiseen suuntaan kuin itse sen näen. Liigacupin perusteella peli on mennyt parempaan suuntaan: joukkue oppii koko ajan ymmärtää paremmin toinen toisiaan ja valmentajaa. Uskon, että meillä on näihin tavoitteisiin realistiset mahdollisuudet.

Minkälaista pelityyliä pyrit rakentamaan Vepsuun?

Yksi tärkeä asia on aktiivisuus. Meitä on jopa kritisoitu siitä, että meiltä puuttuu iso hyökkääjä. Se on kuitenkin ihan suunniteltu juttu: Emme halua pelata pitkää palloa. Me haluamme olla pelaava joukkue. Olemme alusta asti pyrkineet siihen.

Meillä on joukkueessa kokemusta ja kovuutta, mikä varmasti näkyy tarvittaessa. Lisäksi meiltä löytyy luovuutta, taitoa, juoksuvoimaa ja erittäin vahvoja laitapelaajia. Uskon, että tällainen aktiivisuus tulee näkymään molempiin suuntiin. Me tulemme olemaan puolustussuunnassa erittäin aktiivisia, hyökkäyspäässä tulemme ottamaan ylhäältä kiinni, prässäämään ja voittamaan palloja.

Mikä sai sinut palaamaan seurajoukkueen valmennustehtäviin ja miksi juuri Vaasaan?

Vaasa oli viime syksynä yksi potentiaalisimmasta seuroista Veikkausliigassa. Talous kunnossa, alueella runsaasti jalkapallo- ja junioritoimintaa, mutta menestystä ei ollut tullut, jolloin se on valmentajalle otollinen hetki mennä.

Näin seuran ja alueen suuren potentiaalin; menestyminen on mahdollista, kun asiat tehdään oikein. Halusin lähteä siihen mukaan, kun uskon sellaiseen orastavaan buumiin.

Nyt olemme suunnitelleet kolmen vuoden projektin, jonka aikana on tarkoitus kääntää taloudellinen menestys myös urheilulliseksi menestykseksi.

Oletko tyytyväinen joukkueen vahvistuksiin?

Kun otin tehtävän vastaan, siellä oli viisi-kuusi sopimusta voimassa. Nämä pelaajat olivat vielä sellaisia, jotka olisin joka tapauksessa halunnut pitää. Tämän jälkeen olen pystynyt hankkimaan muut pelaajat joukkueeseen. Olen pystynyt paljon vaikuttamaan pelaajahankintoihin ja tämä on ollut yksi tärkeä juttu.

Minun ei ole tarvinnut tehdä taktiikkaa pelaajien ehdoilla. Olen pystynyt alusta asti miettimään omaa ajatusta pelata ja hankkia siihen sitten ne sopivat pelaajat. Aika hyvin olemme onnistuneet tässä. Tietenkin jos taloustilanne olisi vielä parempi, niin olisimme voineet laajentaa vielä hieman rinkiä.

Nyt mennään näillä ja olen hyvin tyytyväinen. Olen saanut hankittua niitä pelaajia, joita olen halunnut.

VPS hankki maaliskuussa senegalilaisen Bouna Coundoulin. Onko hän täyttänyt tonttinsa?

Hän vaikuttaa oikein hyvältä. Hän on erittäin hyvä persoona niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

Hän pitää kentällä hyvin ääntä, ohjaa puolustuspeliä ja pitää joukkueen hereillä. Lisäksi kookkaana maalivahtina hän pärjää hyvin keskityspalloissa, tulee hyvin vastaan ja kun perustorjunnat on hyvällä tasolla ja myös jalalla pelaaminen riittävää, niin perusominaisuudet ovat kunnossa.

Uskon, että kesällä nähdään parasta Coundoulia. Hänen täytyy vielä tottua uuteen ympäristöön, mutta hän on osoittautunut hyväksi hankinnaksi.

Miten Vaasassa on tehty hyvää taloudellista tulosta ja kuitenkin samaan aikaan urheilulliset saavutukset ovat olleet vaatimattomia?

Vaasalaiset ainakin itse selittävät, että he ovat keskittyneet taloudelliseen tulokseen, mutta valmennukseen ei ole satsattu.

Viime vuosina Vaasassahan on ollut tuntemattomia ja kokemattomia valmentajia. Nyt ajatuksena on ollut panostaa myös valmennukseen ja saada sitä kautta hyvää tulosta.

Haastattelu: Jaakko Käyhkö

Unibet tarjoaa lisäjännitystä jalkapallon seuraamiseen myös livevetojen muodossa. Kuittaa 100 euron bonus avaamalla pelitili tästä!