Huuhkajien suureksi tavoitteeksi on asetettu kesän 2016 EM-kisat. Uusi karsintasysteemi ei kuitenkaan puhu sen puolesta, että sinivalkoinen ryhmittymä näissä kisoissa nähtäisiin.

Ranskassa pelattavat kisat operoidaan ensi kertaa 24 maan voimin. Kun joukkoon otettiin uudistuksen myötä kahdeksan maata lisää, Suomen uskottiin olevan vahva ehdokas kisamaaksi. Tiistai-iltana näihin haaveisiin tuli kuitenkin ensimmäinen särö, kun Romanian jalkapalloliitto vuoti ennen aikojaan uuden karsintasysteemin.

Huuhkajat lähtee tavoittelemaan kisapaikkaa neljännestä arvontakorista, joten tavoite on ison kiven takana. On vaikea uskoa, että Suomi voisi olla lohkon kahden parhaimman joukossa tai edes paras lohkokolmonen. Ehkäpä realistisin mahdollisuus piilee siinä, että Suomi olisi kahdeksan muun lohkokolmosen porukassa ja selvittäisi sitten tiensä jatkoon jatkokarsinnoissa.

Saavuttaakseen himoitun tavoitteen Suomi tarvitsee tuuria paitsi arvonnoissa myös todennäköisesti peleissä. Kolmesta ensimmäisestä korista ei juuri Suomea heikompia maita löydy, joten sinivalkoisten olisi ylitettävä itsensä päästäkseen edes lohkokolmoseksi. Tavoite tuskin helpottuisi yhtään ratkaisevassa jatkokarsinnassa.

Unelmalohkosta jatkoon?

Jos Suomella kävisi kaikkien aikojen munkki, voisi se parhaimmillaan saada lohkoonsa Kreikan ja Irlannin tapaisia maita kahdesta ensimmäisestä korista. Siltikin fakta on se, että tällä hetkellä Suomi on pieni altavastaaja näitäkin ryhmiä vastaan. Kolmannesta korista voisi parhaimmillaan tulla Montenegro, joka ei sekään ole mikään ylikäveltävä lilliputti.

Kylmä fakta on, ettei Suomi edes ole tällä hetkellä Euroopassa 24 parhaimman futismaan joukossa – ja juuri tästä syystä kisapaikka saattaa olla sinivalkoisille ylivoimainen haaste. Ei ainakaan kannata pettyä, jos sinivalkoiset voimat eivät vyöry Ranskassa vuonna 2016. Tässä vaiheessa todennäköisempää on, että kisavaihe jää tälläkin kertaa vain haaveeksi.

Suomalaisen jalkapallofanin ei kannata ladata liikaa toivoa mahdolliseen kisapaikkaan – toisaalta paljon muuhun kuin toivoon ei tuo kisapaikka perustukaan. Mikään muu paitsi kauan sitten asetettu tavoite ei varsinaisesti puhu sen puolesta, että Suomi olisi matkalla Ranskaan. Vuosi 2016 on todennäköisemmin jälleen yhden uuden projektin syntymävuosi. Projektit vaihtuvat, tavoite ei.

Toisaalta ei se aivan mahdotonta ole, että Suomi venyisi ja saisi nauttia hiukan hyvästä tuurista. Himoittu kisapaikka lepääkin tuurin ja oman tason ylityksen varassa.

Milloinkohan EM-kisoihin pääsee 32 maata?

Jaakko Käyhkö (Twitter:@JaakkoKayhko)