Viime kauden päätteeksi 26 vuoden menestysrupeama Manchester Unitedissa päättyi. Vallanvaihto on sujunut kaikkea muuta kuin kivuitta.

Alex Ferguson ehti voittaa valioliigaseurassa uskomattomat 38 pokaalia. Oli selvää, että seuraajaa pohdittaessa valinnasta tulee vaikea. David Moyes on kuitenkin paljastumasssa pakan heikoimmaksi kortiksi. Parempaa olisi varmasti ollut tarjolla.

ManU makaa tällä hetkellä sarjataulukossa sijalla seitsemän, ja kaudesta uhkaa tulla todellinen pannukakku. ManU ei taistele enää mestaruudesta kuin ihmeen avittamana – jopa neljän parhaan joukkoon mahtuminen tulee tekemään tiukkaa.

Jo tässä vaiheessa on selvää, ettei Moyesin pestistä ole tulossa yhtä pitkä ja menestyksekäs kuin edeltäjänsä aikakaudesta. Moyes tarvitsisi ainakin varmasti omasta mielestään aikaa, mutta kannattaako sitä antaa, jos tulevaisuus ei lupaa hyvää?

Siirtomarkkinoiden häviäjä

Moni odottaa Manchester Unitedin olevan kova tekijä jo tammikuun siirtoikkunassa. Viime kesä antoi kuitenkin osviittaa erilaisesta tulevaisuudesta: suuret nimet kiertävät seuran kaukaa.

Fergusonin lähdettyä ManU:n vetovoima siirtomarkkinoilla heikkeni tuntuvasti. Oikeastaan seurassa pitäisi olla enemmän huolissaan isojen nimien pitämisestä kuin niiden haalimisesta.

Jos ManU ei selviä Valioliigassa neljän joukkoon ja Mestarien liigaan, mitä tähtinimi Wayne Rooney mahtaa ajatella? Ensi kesänä englantilaisella on vain vuosi sopimustaan jäljellä, ja jo aiemmin Chelsea on kysellyt pelaajan perään. Eikä Rooney olisi välttämättä ainoa iso lähtijä.

Vastaavia korvaajia ei olisi tulossa tilalle. Ei vaikka Moyesille annettaisiin minkälaiset setelitupot.

Manchester United ei ole tänä päivänä siirtomarkkinoilla houkuttelevampi vaihtoehto kuin vaikkapa Chelsea tai Manchester City. Jopa Arsenal lienee kiinnostavampi. Niin nopeasti ajat muuttuvat.

Mies tappioiden takana

Joidenkin teorioiden mukaan Jose Mourinho olisi ollut ehdolla Fergusonin seuraajaksi. Syystä tai toisesta portugalilaista ei ilmeisesti nähty sopivana managerina seuran sisällä. Sen sijaan vaativaan hommaan kelpuutettiin keltanokka Moyes.

Harva on vaan tajunnut, ettei Moyes ole mikään ”The Special One”. Moyesissa on monella tapaa menneen brittiluotsin kaiku. Vaikka monet pitävät miestä modernina koutsina, on hänellä työkalupakissaan vanhan koulukunnan välineet. Toisin sanoen tiedot kertovat, että harjoituksissa on menty kovempaa kuin koskaan. Siis sellaista perusbrittityylistä aivot narikkaan munaravia.

Moyesin vanhanaikaiset metodit voivat olla esimerkiksi syynä hyökkääjä Robin van Persien loukkaantumisjatkumoon. Ei liene ihme, jos hollantilaiskärki on aavistuksen turhautunut. Voi perustellusti kysyä, onko Moyes riittävän päivitetty versio nykyajan huippufutikseen?

Ihmeellistä on myös, miksi Moyes koki tarpeelliseksi vaihtaa ryhmän taustavoimat omiin suojatteihinsa vastoin saamiansa neuvoja. Moyes ei jostain syystä halunnut paljoakaan Fergusonin menestysreseptistä. Sen sijaan hän toi tilalle mielikuvituksettoman portaiden kapuamisen. Ja vaikka treeneissä mentäisiin kuinka kovaa portaikkoa ylöspäin, ei se estä sitä, että sarjataulukossa suunta on päinvastainen.

Väistämätön yhtälö

On täysin selvää, että Moyes ja Manchester United ei ole pitkäaikainen pari. Vedonlyöntitoimistot jo nyt pähkäilevät seuraavalla manageriehdokkaalla ja siitä, milloin Moyes saa kenkää.

Jopa Fergusonia on veikkailtu takaisin Manchester Unitediin. Tuo vaihtoehto tuskin tulee tapahtumaan. Yleisesti silti jo ymmärretään, että jotain pitäisi tehdä. Moyes nimittäin tekee tällä hetkellä joukkueesta huonomman kuin se onkaan. Tämä jos mikä on huonon luotsin merkki.

Manchester Unitedin lähihistoria ei tunne montaa virhettä, mutta Moyesin palkkaaminen oli yksi niistä. Saattaa olla, että ensi kerralla valmentajalta vaaditaan hiukan kovempia näyttöjä. Toivotaan toivotaan -miehille ei ole kovimmalla huipulla tilaa.

Jaakko Käyhkö (Twitter:@JaakkoKayhko)