Elämä hymyilee viime kevään Mestarien liiga -finalisti Borussia Dortmundin valmentajalle Jürgen Kloppille. Vaikka Saksan-mestaruus on karannut käsistä aikoja sitten, on miehen kansansuosio mittaamaton.

Siksi ei olekaan ihme, että Klopp alkaa olla kotimaassaan Saksassa maan suosituin mainoskasvo.

46-vuotias Jürgen Klopp on Bundesliigan toiseksi parhaiten tienaava päävalmentaja, heti Bayernin Pep Guardiolan jälkeen. Kuuden miljoonan euron ansiotuloihin tulee mukavasti lisää mainosmaailmasta, sillä Klopp on antanut persoonansa usean suuryrityksen käyttöön. Welt-lehden mukaan Klopp ansaitsee mainoksistaan vuositasolla peräti 2,3 miljoonaa euroa lisää palkkansa päälle.

Mainostajat jonottavat Kloppin pakeille

Kloppin tunteikkuus, aitous, huumori ja urheilumenestys ovat tehneet hänestä suositun paitsi Saksassa niin myös koko Euroopassa. Kloppin tuntevat nykyään kaikki. Welt kuvaileekin Kloppia mainosarvonsa puolesta ”saksalaisfutiksen uudeksi Franz Beckenbaueriksi”, joskin nykyaikaan päivitettynä. Dortmund-luotsista on tullut Saksan vientivaltti, jonka kainaloon itse Zlatan Ibrahimovickin haluaisi kehräämään.

Klopp mainostaa kasvoillaan ja persoonallaan pankkeja, partateriä, autoja ja urheiluvaatteita. Miljoonat virtaavat sisään eikä mies enää edes solmi alle kolmen vuoden pituisia markkinointisopimuksia.

Urheilumenestys kaiken perusta

Nopeasti asiat eivät Kloppinkaan kohdalla tapahtuneet. Hän mainosti ns. ”verkkaripalkalla” Niken tuotteita vielä kymmenen vuotta sitten ja valmensi pikkuseura Mainzissa. Maine alkoi kasvaa television asiantuntijakommentaattorin työn myötä, mutta vasta Dortmundin menestyksen mukana miehestä tuli ”koko kansan Klopp”.

– Emme koskaan ajatelleet tuotteistaa Jürgen Kloppia. Kyse on hänen tekemästään työstä ja hänen luonteestaan. Urheilumenestys on silti hyvän markkinoinnin perusta, Kloppin yhteistyökumppani Marc Kosicke perustelee.

– Jürgen Klopp myy hyvin. Hän on ulospäin suuntautunut tyyppi, jonka kanssa voi tehdä kaikenlaista. On helppo uskoa hänen ajelevan Opelilla. S-luokan Mercedesiin hän ei vain sovi, André Bühler Saksan urheilumarkkinointi-instituutista täydentää.

Ennen maineensa leviämistä Klopp teki pienen budjetin tv-mainoksia maali- ja tapettikaupoille. Nyt nuo ajat ovat ohi. Maailman parhaiten myyvä futisvalmentaja ansaitsee mainoksistaan jo yli 2,3 miljoonaa eikä käyrä tule lähiaikoinakaan kääntymään laskuun.