Münchenissä alkaa tänään Saksan odotetuin oikeudenkäynti vuosikausiin. Syytetyn penkillä istuu Bayern Münchenin puheenjohtaja Uli Hoeneß, jota syytetään vakavista veropetoksista.

Kiinnostus nelipäiväistä oikeudenkäyntiä kohtaan on valtava. 49 lehdistön edustajille varattua istuinta oikeussalissa tavoitteli peräti 454 journalistia. Paikat jaettiin ”nopein ensin” -periaatteella ja jokainen tuoli varattiin vain 27 sekunnissa.

Hoeneß ilmoitti veronkierrostaan itse

62-vuotias Hoeneß jakaa mielipiteet Saksassa jyrkästi. Osa tuomitsee usein moraaliapostolina ja kunnian miehenä esiintyvän Hoeneßin ankarasti. Seura ja seuran kannattajat puolestaan seisovat yhtenä suurena perheenä miehen takana.

Syytteet Hoeneßia kohtaan ovat todella vakavat. Tapauksia on kaikkiaan seitsemän. Hoeneßin kerrotaan siirtäneen tuottoja yksityiselle pankkitilille Sveitsissä. Tästä tilistä hän vaikeni veroilmoituksessaan. Tilisiirtoja arvioidaan olleen yli 33 000.

Hoeneß ilmoitti rikoksestaan veroneuvojansa ehdotuksesta tammikuussa 2013 itse. Ilmoitus ei kuitenkaan talousvirkailijoille riittänyt, vaan Bayern-pomo pidätettiin takuita vastaan. Oikeudessa keskustellaankin Der Spiegel -lehden mukaan myös siitä, kuinka omaehtoinen Hoeneßin tekemä ilmoitus oli, vai johtuiko se siitä, että Stern-lehden toimittaja oli tiettävästi jo Hoeneßin veronkierron jäljillä.

Vankilaan Hoeneß tuskin joutuu

Hoeneßillä kerrotaan olleen verovelkaa kaikkiaan 3,5 miljoonaa euroa. Suurin osa tästä on jo kuitattu, joten maksettavaa olisi tiettävästi enää n. 800 000 euroa. Summa on sikäli merkityksellinen, että vuonna 2008 asetetun lain mukaan vasta yli miljoonan euron suuruisista veroveloista voidaan langettaa vankeustuomio ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen.

Yleisen mielipiteen mukaan Hoeneß tuskin tulee vankilatuomiota saamaan. Maksimirangaistus veropetoksesta on Saksassa kuitenkin viiden vuoden vankeusrangaistus ja kovempiakin äänenpainoja on kuultu.

– Kuulemiemme seikkojen perusteella kyse on vakavasta veropetoksesta. Siitä minimirangaistus on kuuden kuukauden vankeustuomio, Saksan veroliiton puheenjohtaja Thomas Eigenthaler kommentoi Spiegelille.