Euroopan jalkapalloliitto UEFA ilmoitti perjantaina, että se tutkii 76 tällä kaudella europelejä pelanneen seuran talouden. Syynäys perustuu epäilyihin siitä, että nämä seurat eivät ole noudattaneet UEFA:n seurojen taloudelle määräämää Financial fair play – säännöstöä.

Määrä on valtavan suuri, noin kolmannes kaikista europelejä tällä kaudella pelanneista joukkueista. Näiden joukkueiden talouslukemat vuodelta 2012 eivät UEFA:a tyydyttäneet, joten niiltä pyydetään tarkempia selvityksiä vuodelta 2013.

– 76 joukkuetta on suuri määrä, mutta meidän täytyy katsoa asiaa siltä kannalta, mikä lopullinen lukema tulee olemaan, UEFA:n pääsihteeri Gianni Infantino kommentoi.

Manchester City ja PSG rangaistusuhan alla

UEFA ei paljastanut seurojen nimiä, mutta The Scotsman –lehti uskoo, että Mestarien liigassa jyränneet Manchester City ja Paris Saint Germain ovat epäiltyjen seurojen joukossa. Manchester City on tiukasti mukana Valioliigan mestaruustaistossa ja Ranskan sarjaa johtava PSG on jo käytännössä selvittänyt tiensä Mestarien liigan puolivälieriin.

Mahdollisten rangaistusten skaala on laaja. Lievimmillään seura voi päästä varoituksella tai sakoilla, mutta on myös mahdollista, että Uefa langettaa seuroille palkkakaton. Ankarimmillaan seura voidaan sulkea kauden 2014-2015 europeleistä tai siltä voidaan ottaa pois saavutettuja titteleitä.

Uefa nimeää rangaistusuhan alla olevat seurat huhtikuussa. Osa rangaistuksista voidaan määrätä ehdollisena, jotta seura saa vielä tilaisuuden hoitaa asiansa kuntoon. Lopullisesti sanktioista päätetään kesäkuun puolivälissä. Tällöinkin on mahdollista edetä vielä valitusprosessiin, joka päättyy elokuussa ennen europelien arvontoja.