Jalkapallomaajoukkueen hyökkääjä Joel Pohjanpalolta odotetaan kevään A-maaotteluissa paljon. Suomella on edessään kolme viimeistä EM-karsintoihin valmistavaa ottelua, joista ensimmäinen pelataan keskiviikkona Tshekkiä vastaan.

Pohjanpalo on pelannut kolme A-maaottelua, ja saldona on yksi maali. Miehen tarkoituksena on vallata päävalmentaja Mixu Paatelaisen miehistössä avauskokoonpanon paikka.

Muutenkin Tshekki-pelillä on ”Jollelle” suuri merkitys.

Millaisia ajatuksia sinulla on siitä, että voit päästä pelaamaan ensi kertaa Helsingin olympiastadionille?

Erilaisia tuntemuksia. On iso juttu päästä pelaamaan ”stadikalle”. Olen ollut skidinä katsomassa matseja ja katsonut, että jospa joskus pääsisin itse pelaamaan. Nyt siihen on mahdollisuus ja toivottavasti Mixu antaa näyttöpaikan ja pääsisin käymään kentällä.

Jännittääkö tällainen tilanne?

Ehkä siinä kohtaa, kun olen menossa kentälle. Jos kentälle pääsee, niin sitten se jännitys karisee. Toisaalta se jännitys voi tuoda omaan peliin lisää tempoa. En sinänsä jännitä muuten.

Mikä on hienoin muistosi niistä otteluista, joissa olet ollut stadionilla?

Olin pallopoikana, kun Suomi ja Saksa pelasivat tasan 3-3. Se oli iso matsi, ja olin jo lähellä kentän rajaa. Ihan kentälle en vielä silloin päässyt.

”Olen maalintekijä varmempi”

Pohjanpalolla on takanaan nousujohteinen debyytti Saksan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Hyökkääjä paukutti VfR Aalenissa viisi maalia, eli täytti oman tavoitteensa.

Kasvu oli suurta, ja ensi kaudeksi hän siirtyy Fortuna Düsseldorfiin. Sarjataso säilyy samana, mutta kaikki muu muuttuu.

Millä tavalla Saksasta tuli takaisin erilainen Joel Pohjanpalo kuin sinne lähti?

Dynaamisempi. Voimaa ja kaksinkamppailutaitoa tuli lisää. Pikkupoikamaisuus on lähtenyt pois. Olen fyysisesti aivan eri tasolla. Pelinopeus ja pelinlukutaito on parempaa. Menin joka osa-alueella eteenpäin.

Oliko 2. Bundesliiga hyvä taso oppia ison jalkapallomaan tavoille?

Se oli hyvä siirto, ja nyt siirryn 2. Bundesliigan sisällä isompaan seuraan, joka tulee taistelemaan noususta ensi kaudella. Nyt pitää näyttää lisää, että pääsisimme Bundesliigaan ja sitä kautta taas eteenpäin. Tähänastiset edistysaskeleet ovat olleet hyviä. Toivottavasti tämäkin on.

Miten kehityit ihan puhtaasti maalintekijänä?

Olen varmempi maalintekijä. Paikkoja tuli paljon vähemmän kuin Klubissa. Niitä ei ollut varaa tuhlata. Treeneissä opeteltiin sitä, että kun paikka tulee, pallo laitetaan sisään. Siihen on tullut varmuutta.

Mitkä ovat odotukset ensi kauteen?

Haluan saada mahdollisimman paljon peliaikaa ja nousta Bundesliigaan. Tehoja pitää tulla, jos meinaan pelata.

Huuhkajissa ykköskärjeksi?

Päävalmentaja Paatelainen ei tutusti pudottele mitään nimiä aloituskokoonpanosta ennen virallista määräaikaa. Kasper Hämäläisen poissaolo ja Roman Eremenkon viime hetken loukkaantuminen saattavat kuitenkin vankistaa Pohjanpalon asemaa aloituskokoonpanon hyökkääjänä.

Tämä tarkoittaisi hänelle hyvää myös EM-karsintoihin. Pohjanpalo ei välttämättä ole vielä syksyllä aloittava hyökkääjä, mutta karsintojen päätteeksi hän on hyvin todennäköisesti sitä.

Millainen on maajoukkuehyökkääjien kilpailutilanne?

Aika kovaan tahtiin kaikki tekevät maaleja. ”Furkka” (Timo Furuholm) teki 3. Bundesliigassa 12-13 maalia ja Tim (Väyrynen) teki myös viime pelissään maalin. ”Temekin” (Teemu Pukki) teki maaleja. Eikä tässä varmaan omiakaan maaleja kannata unohtaa?

Tai Kasper Hämäläistä?

Hänhän ei ole mukana nyt, mutta hän on tehnyt kovaa jälkeä Puolassa. Ei siinä tule olemaan helppoa kenellekään. Täytyy taistella siitäkin pelipaikasta, näyttää seurajoukkueessa ja maajoukkueessa jos saumoja tulee, että on peliajan arvoinen.

Kuinka paljon uskot, että aloituskokoonpanoon vaikuttaa ihan puhtaasti se, mitä teette maajoukkueen harjoituksissa?

Kaikella on merkitystä. Mitä tekee seurajoukkueessa, kentän ulkopuolella, ja treeneissäkin. Se koostuu pienistä asioista, kun valmentaja päättää, kuka pelaa. Hän näkee, kenellä on eniten itseluottamusta ja kuka on hyvässä vireessä.

Tuntuu siltä, että sinulla on ainakin itseluottamus kunnossa.

Kahdessa viime pelissä tuli kolme häkkiä. Ei ole valittamista. Itseluottamus on erittäin korkealla, ja tein viime maaottelussa maalin. Sekin tuo itseluottamusta tähän matsiin. Toivottavasti päästään siitä jatkamaan ja saadaan sitä kautta lisää itseluottamusta.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen