Ensimmäiset kolme peliä tuskailtiin ja neljännen jälkeen ylistettiin. Miten HJK:n taivalta Eurooppa-liigassa voi todellisuudessa arvioida ja millainen on seuran tulevaisuus?

HJK on pelannut siis tähän mennessä neljä peliä Eurooppa-liigassa. Kasassa on yksi voitto, kun torstaina Serie A -seura Torino kaatui Töölössä 2-1-lukemin. Ennen peliä äänet HJK:ta kohtaan olivat kriittisiä, vähintään epäileviä. HJK kuitenkin maksimoi mahdollisuutensa ja teki suomalaista futishistoriaa.

Jokunen viikko sitten vitsailin Mika Lehkosuolle, että kannattaisi jäädyttää Töölön muovimatto ennen torinolaisten kohtaamista. Olisivat pohjoisitalialaiset ihmeissään. Ei kenttä sentään ihan jäässä ollut, mutta joka tapauksessa torinolaisilla oli alustan kanssa sulateltavaa.

Vaikka voitto Torinosta oli komea, ei siitä kannata sokaistua. HJK:lle tutun alustan lisäksi Torino tuli otteluun lepuuttaen osaa avainmiehistään. Etu oli siis HJK:n puolella, mutta eihän tämä voiton arvoa vähennä. Ja olihan se muovimatto liukas myös Klubille.

Pisteiden maksimointi

Europelit ovat paljastaneet, että ainoastaan osalla Klubi-pelaajista riittävät rahkeet kovemmalle eurooppalaiselle tasolle. Ei se tavallaan mikään ihme ole. Ei pelaajien rutiinitaso näihin karkeloihin voikaan olla kovin korkea.

HJK:n kohdalla näkyy, että seura pääsi tavallaan kuin puskista kovaan kisaan mukaan. HJK kulkee toisin sanoen edellä aikatauluaan. Lehkosuon prosessi joukkeen kehittämisen kanssa on kesken, eivätkä Aki Riihilahden puhaltamat uudet tuulet seurassa voi vielä juuri näkyä edustusjoukkueessa asti.

Koska organisaatio ei ole vielä valmis aivan näihin karkeloihin, joutuu HJK luottamaan täsmäiskuihin menestyäkseen. Toisin sanoen HJK on tarvinnut voittaakseen erinomaisia täsmähankintoja (kuten Annan ja Doblas) ja yhtä lailla pisteet maksivoimaa inhorealistista taktiikkaa.

HJK on Eurooppa-liigassa mukana pitkälti kahdesta syystä, tiiviisti organisoidun puolustuksen sekä erinomaisten erikoistilanteiden ansiosta. Eikä tämä ole mikään häpeä, se on ollut pelkästään viisautta.

Valtava potentiaali

Varmasti HJK:n visioissa on yksilöiden ja sitä kautta joukkueen perustason parantaminen. Oleellista onkin yhtä lailla se, mitä tapahtuu pelikentällä kuin sen ulkopuolella seuratasolla.

Jos Lehkosuo johtaa joukkoja pelikentällä Eurooppa-liigassa lyhytnäköisyydellä mutta tehokkaalla älykkyydellä, tekee Riihilahti samaa seurassa laajemmin kauaskantoisella viisaudella. Tällä hetkellä tämä on johtanut nopealla aikavälillä siihen, että kaikista joukkueen puutteista huolimatta HJK taistelee edelleen jatkopaikasta Eurooppa-liigassa.

Suomessa ei ole montaa urheiluseuraa, jossa on niin suuri potentiaali kansainvälisesti kuin HJK:ssa. Hyvän organisaation tunnusmerkki on henkilöstö. Oikeiden ihmisten on oltava oikeilla paikoilla. Jos Klubi on yksittäisissä euro-otteluissa maksimoinut todennäköisyytensä, on se alkanut tehdä samaa myös seuratasolla.

Tämän vuoden Eurooppa-liiga on HJK:lle pelkkää bonusta, koska helsinkiläisten matka kovemmalle eurooppaiselle huipputasolle on vasta alkanut. Todellinen mittari onkin se, mitä HJK on viiden tai kymmenen vuoden päästä.

Jaakko Käyhkö
Twitter: @JaakkoKayhko