Man Citylle rukkaset antanut brittijunnu: ”Keltaisen seinän edessä pelaaminen on unelmien täyttymys”

© Kuva: Getty Images

Tohtisitko sinä sanoa Manchester Citylle ja Pep Guardiolalle ei, jos olisit 17-vuotias jalkapallon huippulahjakkuus? Harva tohtisi, mutta Jadon Sancho teki niin.

Kohti valioliigamestaruutta marssiva City halusi pitää englantilaishyökkääjän riveissään tällä kaudella, mutta Sancho päätti toisin. Tarjouksia hän sai myös Barcelonasta ja Real Madridista, mutta lopulta nuorukainen valitsi seurakseen Borussia Dortmundin. Siirtosummana City kuittasi tiettävästi kahdeksan miljoonaa puntaa.

– Edustusjoukkueessa pelaaminen keltaisen seinän edessä on minulle unelmien täyttymys, maaliskuussa 18 vuotta täyttävä Sancho kommentoi BBC:n haastattelussa.

Valittiin jo tammikuun tulokkaaksi

Eikä Sanchon ole tarvinnut siirtoaan katua. Hän hurmasi talenttiskoutit jo lokakuussa Intiassa pelatuissa alle 17-vuotiaiden MM-kisoissa, joissa hän oli mukana johdattamassa Englantia loppuotteluun. Voitokasta finaalia Sancho joutui kuitenkin seuraamaan televisiosta, sillä Dortmund kutsui Sanchon etuajassa takaisin Saksaan.

Nyt minuutteja on alkanut tulla Bundesliigassakin, sillä Sancho on pelannut jo kuudessa bundesliigaottelussa, joista kolmessa avauksessa. Näistä hänelle on tilastoihin merkitty yksi maalisyöttö. Sancho valittiin myös tammikuun tulokkaaksi Bundesliigassa.

Dortmundin alusta lähtien osoittamasta luottamuksesta selkeä osoitus oli se, että Sancho peri joukkueessa Barcelonaan myydyn Ousmane Dembélén pelinumeron 7.

– Minulle olisi kelvannut mikä tahansa numero, mutta seiskan saaminen kasvatti itseluottamustani. Tulin tänne todistamaan osaamiseni, Sancho jatkaa.

Jatkuuko englantilaisjunnujen virta Saksaan lähivuosina?

Sancho siirtyi Manchester Cityyn Watfordin junioreista 14-vuotiaana. Vanhoista juniorien pelikavereista Phil Foden ja Brahim Díaz ovat saaneet tällä kaudella Cityn edustuksessa tilaisuuksiaan, mutta Sancho janosi isoa roolia vielä nopeammin.

Haasteita nuorimies ei pelkää kentän ulkopuolellakaan, sillä Sancho opiskelee jo ahkerasti saksaa. Tuekseen hän sai ulkomaille muuttaessaan oman isänsä, joka asuu hänen kanssaan Dortmundissa.

Kaksi vuotta sitten Sanchoa 2,5 vuotta vanhempi Marcus Rashford teki tuloaan Manchester Unitedin edustusjoukkueeseen ja nousi lopulta yllättäen mukaan Englannin vuoden 2016 EM-ryhmään. Ensi kesän MM-kisoista Sancho ei sentään vielä haaveile.

– Olisi suuri kunnia, jos minut valittaisiin, mutta ei. En ole ajatellut asiaa lainkaan, Sancho naurahtaa.

On yleisesti tiedossa, kuinka vaikeaa nuorten englantilaispelaajien on murtautua Valioliigan kärkiseurojen pelaavaan kokoonpanoon. Sanchon lisäksi Bundesliigaan täksi kaudeksi siirtyivät Englannin nuorten maajoukkuepelaajista myös Ademola Lookman (RB Leipzig) ja Reece Oxford (Borussia Mönchengladbach), ja voi hyvin olla, että lähivuosina trendi yleistyy. Sanchon esimerkki ainakin on kannustava.