Veikkausliiga alkaa: Tässä kaikki, mitä tarvitset tietää – SuomiFutis-sivuston suuri ennakkopaketti

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliiga käynnistyy tänään, lauantaina, kello 15. Kausi avataan Vaasassa, jossa VPS saa vastaansa FC Interin Turusta. Lauantain toinen ottelu pelataan Seinäjoella kello 17, jossa kohtaavat SJK sekä PS Kemi. Koko kauden otteluohjelman näet täältä.

SuomiFutis-sivusto on koko viikon ajan ennakoinut tulevaa kautta. Jokaisesta joukkueesta on kirjoitettu kattava joukkue-ennakko, minkä lisäksi on tehty erilaisia top-listauksia sekä haastattelujuttuja.

Tässä artikkelissa kokoamme kaikki tähän mennessä julkaistut jutut kasaan. Muutama haastattelu tulee vielä sunnuntaina, jotka lisätään vielä tähänkin artikkeliin.

HJK mestari, PS Kemi putoaa

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

HJK lähtee taas ennakkosuosikkina. Kuva: Juha Tamminen.

Joukkue-ennakot ovat julkaistu sen pohjalta, monenneksi olemme arvioineet joukkueen sarjataulukossa kauden päätteeksi. Alla arviomme lopullisesta sarjataulukosta. Pääset myös lukemaan linkin takaa jokaisen joukkueen ennakon.

 1. HJK
  Hallitseva mestari lähtee tähänkin kauteen selkeänä ennakkosuosikkina. HJK:lla on laaja ja tasokas materiaali Veikkausliigaan, eikä mestaruuden uusiminen pitäisi tuottaa suuria vaikeuksia. Haasteita on kuitenkin myös ilmassa. Joukkueen rakentaminen venyi selvästi myöhempään kuin viime kaudella. Onko HJK yhtä sitoutunut ja yhtenäinen kuin viime kaudella? Lue HJK:n joukkue-ennakko tästä.
 2. KuPS
  Kuopiossa juhlittiin viime kauden päätteeksi hopeamitaleita. Kausi oli uuden päävalmentajan Jani Honkavaaran alaisuudessa lähes täydellinen, sillä mestaruustaistelu kuoli jo ennen kuin se ehti oikeastaan alkaakaan. Tällä kaudella KuPS:a pidetään HJK:n vahvimpana haastajana. KuPS on vahvistunut viime kaudesta ja joukkue on iskukykyinen. Miksi sitten Kuopiossa lähtökohdat kauteen ovat silti epäreilut? Lue KuPS:n joukkue-ennakko tästä.
 3. SJK
  Seinäjoella viime kausi oli todellista vuoristorataa. Valmentajia tuli ja meni, eikä joukkue suorittanut kentällä missään vaiheessa sillä tasolla, mitä siltä vaadittiin. Nyt on kuitenkin eri ääni kellossa. Tommi Kautosella on todellinen näytön paikka ja nyt hänellä on myös liigan toiseksi parhaimmat pelaajat käytettävissä. Mikä voisi mennä pieleen? Lue SJK:n joukkue-ennakko tästä.
 4. FC Inter
  Inter on ollut talvikauden yllättäjä. Turussa on nostettu odotuksia alkavaa liigakautta kohti loistavilla tuloksilla Suomen Cupissa. Inter haluaa unohtaa viime kausien konttaamisen ja siihen on myös eväät olemassa. Herääkö seuraikoni Mika Ojala myös tarvittavalle tasolle? Lue FC Interin joukkue-ennakko tästä.
 5. Ilves
  Tampereelta ryöstettiin joukkueen tähdet viime kauden jälkeen, mutta Jarkko Wiss ei pienistä hätkähdä. Ilves tekee liigatasolla erinomaista työtä nuorten pelaajien kanssa. Se näkyy myös tuloksissa. Tälläkään kaudella Ilvekseltä ei odoteta paljoa, mutta niin vain Tampereella osataan saada tuloksia aikaiseksi. Kuka on seuraava tähti, joka Ilveksestä ryöstetään kauden jälkeen? Lue Ilveksen joukkue-ennakko tästä.
 6. FC Lahti
  Viime kaudella Euro-peleihin koko sarjan viimeisillä sekunneilla yltänyt Lahti on pysynyt melko hyvin kasassa viime kaudesta. Lahti sai kuin saikin kiinnitettyä ykköstorjuja Aleksandr Vasjutinin kesäkuun loppuun saakka ulottuvalla lainasopimuksella. Vasjutin tuo keväällä pisteitä, mutta miten käy kesäkuun jälkeen? Ja mitä tapahtuukaan, jos pari runkopelaajaa loukkaantuisi? Lue FC Lahden joukkue-ennakko tästä.
 7. IFK Mariehamn
  Saarella on luvassa pientä pudotusta viime kaudesta. Ruotsista on löydetty jälleen todella hyviä vahvistuksia, mutta talven pelit osoittivat, että pelaamisessa on vielä rutkasti parannettavaa. IFK on kuitenkin tukevasti jälleen kerran keskikastissa, mutta euro-paikat saattavat olla utopiaa. Onko maalivahtiosasto liian kokematon? Lue IFK:n joukkue-ennakko tästä.
 8. FC Honka
  Sarjanousija lähtee kauteen suurin tavoittein. Pelaajista on huokunut itseluottamus ja jopa terve uho, eikä täysin syyttä. Honka osoitti Suomen Cupissa, ettei se tule Veikkausliigaan nöyristelemään. HJK:n ja SJK:n voittaminen oli vahva osoitus siitä. Honka tarvitsee kuitenkin vielä aikaa noustakseen huipulle. Ja uuden stadionin! Lue Hongan joukkue-ennakko tästä.
 9. VPS
  Viime kauden karmiva sulaminen kummittelee yhä Vaasan Elisa Stadionilla. VPS on muokannut hieman pelitapaansa joustavammaksi, joka mahdollistaa erilaisia hyökkäämismalleja. Vaasassa on silti pitkä tie vielä siihen, että pelitapa tuottaisi tulosta. Petri Vuorisen Vaasaan luoma identiteetti ja pelifilosofia on hieno ja ylväs, mutta onko se jopa liian idealistinen? Lue VPS:n joukkue-ennakko tästä.
 10. RoPS
  Toni Koskela ottaa ensiaskeleet pääsarjatasolla päävalmentajana. Suurin osa pelaajista on Koskelalle tuttuja jo aiemmilta vuosilta Klubi 04:sta ja HJK:n organisaatiosta. Nuoria ja lupaavia pelaajia kehittävä RoPS on sarjan yllätyskortti. Jos kaikki menee nappiin, saatetaan Rovaniemellä tasitella jopa ylemmässä keskikastissa. Mutta jos asiat eivät mene suunnitellusti… se voi viedä Rovaniemen liigakartalta Lue RoPS:n joukkue-ennakko tästä.
 11. TPS
  Sarjanousija TPS lähtee liigaan sarjan pienimmällä pelaajabudjetilla. Sillä on lähestulkoon sama joukkue kuin viime kaudella Ykkösessä, joten toimintatavat ovat tutut. TPS ei tule päästämään maaleja, siitä pitää huolen ensi kaudella läpimurron tekevä Miro Tenho. Mutta kuka tekisi TPS:n maalit, kun ”hyper” Mikko Hyyrynen on penkin päässä valmentajana? Lue TPS:n joukkue-ennakko tästä.
 12. PS Kemi
  Vuodesta toiseen sama ralli. PS Kemin päävalmentaja Jari Åhman varmasti naureskelee partaansa lukiessaan eri medioiden tekemiä ennakoita. Joka vuosi Kemi on ennakoissa ollut lähes varma putoaja, silti Kemissä tänäkin vuonna pelataan Veikkausliigaa. Ei tosin ihan heti, koska roudan pitäisi ensin sulaa Sauvosaaressa. Voiko ”Kirurgi” pelastaa riutuvan potilaan? Lue PS Kemin joukkue-ennakko tästä.

Tähtiloistoa, maaleja sekä hiomattomia timantteja

TOP-listaukset ovat jalkapallon suola. Spekulointi maalikuninkuudesta tai ensi kauden läpimurrosta on suorastaan kutkuttavaa näin kauden alla. Teimme usean listauksen, jotka esittelemme alla.

Potentiaaliset maalikuninkaat
Ensi kaudella maalikuninkuudesta taistellaan jälleen tasaväkisesti. Viime kauden maalikuningas Aleksei Kangaskolkka saa onnistua täydellisesti, mikäli haluaa pitää tittelistään kiinni. Lue tästä, kuka voittaa ensi kauden maalikuninkuuden.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Lyökö Maximo Tolonen itsentä läpi tällä kaudella SJK:ssa? Kuva: Juha Tamminen

Kirkkaimmat (hiomattomat) timantit
Veikkausliigassa kasvaa tulevallakin kaudella useita lupaavia pelaajia, joita kannattaa seurata silmä kovana. Kuka tekee suurimman vaikutuksen tällä kaudella? Läpimurron kynnyksellä on useampi nuori pelaaja, joka saattaa puhjeta kukoistukseen. Katso tästä ensi kauden nuoret läpimurtopelaajat.

Flopit
Aino löytyy myös niitä, joiden kausi ei olekaan yhtä juhlaa. Pallo ei mene avopaikastakaan sisään. Ulkomailta tullaan höntsäilemään Veikkausliigaan ja huomataan, ettei taso riitäkään. Tästä näet ensi kauden flopit.

Parhaat uudet ulkomaalaiset
Veikkausliigassa saadaan tulevallakin kaudella nähdä todella mielenkiintoisia ulkomaalaisvahvistuksia, jotka nostavat heittämällä sarjan tasoa. Katso tästä, ketkä saavat jakaa nimikirjoituksia pelien jälkeen.

Seuraavat Huuhkajien vakiokasvot
Vaikka Suomen A-maajoukkueen runko tuleekin nykyisin ulkomailta, suurin osa pelaajista on tehnyt ensin läpimurron Veikkausliigassa. Maajoukkueen portteja kolkuttelee jo useampi nuori suomalaispelaaja, joka saattaa olla sen kuuluisan yhden askeleen päässä A-maajoukkueesta. Lue tästä, ketkä voivat nousta ensi kaudella A-maajoukkueen mukaan.

Muut ennakkojutut

HJK lähtee ennakkosuosikkina kauteen jo pelkästään siitä syystä, että Klubin pelaajabudjetti on aivan omilla luvuillaan. HJK:n ja sarjan alimman seuran (TPS:n) pelaajabudjetin erotus on peräti 1,15 miljoonaa euroa. Täältä näet seurojen pelaajabudjetit alkavalle kaudelle. 

RoPS:sta kasvoi Juha Malisen aikakaudella tulevaisuuden pelaajien hautomo. Nyt ruoriin hyppää verrattain kokematon valmentaja Toni Koskela. Onko Rovaniemeltä luvassa uusia Stavitskeja tai Tayloreita? Mitä Koskela haluaa muuttaa RoPS:n toiminnassa. Lue tästä Koskelan haastattelujuttu.

Veikkausliigassa on nähty talven aikana upeita markkinointitempauksia. Pohjoisessa RoPS ja PS Kemi ovat tehneet todella kovaa jälkeä kausarihaasteiden osalta. Muutenkin pöhinä suomalaisen jalkapallon ympärillä on ollut lupaavaa. Toimittajamme Heikki Kuparinen paneutui tarkemmin liigaseurojen markkinointiin ja pohti olisiko jopa yleisöennätys mahdollista. Lue kommentti tästä.

KuPS lähtee tällä kaudella HJK:n vahvimpana haastajana kauteen. Viime kauden menestys on nostanut odotuksia Kuopiossa ja sen tiedostaa myös päävalmentaja Jani Honkavaara. Mutta onko Kuopiossa vielä vaadittavaa voittamisen kulttuuria? Lue Honkavaaran haastattelun pohjalta tehty pidempi artikkelit tästä.

Tekijät:
Juho Hirvonen, Heikki Kuparinen, Ville Liimatta