Futiksen kuuma siirtokesä on vasta alkamaisillaan, mutta yksi kaikkein keskeisimmistä siirroista saatiin maaliin jo perjantaina. Tuolloin Real Madrid tiedotti kiinnittäneensä riveihinsä belgialaisen Eden Hazardin viiden vuoden sopimuksella.

Siirtouutinen oli yksi koko kesän odotetuimmista, joten yllätyksestä ei missään tapauksessa voida puhua. Se on kuitenkin myös yksi koko kesän suurimmista seuroista. Real Madrid maksaa Hazardista tiettävästi 100 miljoonaa euroa, mutta bonusten myötä summa voi nousta huikeimmillaan 150 miljoonaan. Siirtosumma saatteli Hazardin jaetulle ykkössijalle Real Madridin kaikkien aikojen hankintalistalla ja riittää globaalissa vertailussa kuutossijaan. Jos kaikki bonuspykälän lankeavat maksuun, on vain Neymar ollut kalliimpi.

Huomionarvoista on sekin, että Hazardista maksetaan sama summa, jonka Real kuittasi Juventukselta viime kesänä Cristiano Ronaldosta. Pannukakuksi osoittautuneen kauden jälkeen moni Real-fani saattaakin miettiä, tapahtuiko siirto vuoden myöhässä.

Takana poikkeuksellisen pitkä siirtosaaga

No, nyt Real Madridin kannattajat ja Florentino Pérez saivat galacticonsa, eikä Hazardiin kohdistuvat odotukset ole todellakaan mitkään ihan pienet. Sympaattisen siirtosaagasta kuitenkin tekee se, miten asiallisesti Hazard koko tarinan hoiti. On helppo kuvitella, että sekä vanhan että uuden seuran faneilla on Hazardia kohtaan lähes pelkkiä lämpimiä ajatuksia ja kiitollisuutta.

Kelataanpa aluksi oikein kunnolla taaksepäin. Selailin SuomiFutiksen juttuarkistoja, ja vanhin juttumme, joka yhdistää Eden Hazardin Real Madridiin on julkaistu joulukuussa 2014. Silloin kirjoitettiin sekä Realin että PSG:n olevan valmis tarjoamaan Hazardista muhkeaa 90 miljoonan euron siirtosummaa (tuolloin ME-siirtosumma oli vain 100 miljoonaa euroa), ja tuplaamaan belgialaisen palkan. Nyt voidaan siis käyttää hyvin perustellusti ilmausta ”siirtosaaga”.

Hazard ei kuitenkaan siirtynyt sen kummemmin Pariisiin tai Madridiin liioin kesällä 2015, 2016, 2017 tai 2018. Joka kesä huhuttiin, mutta aina Chelsea vei voiton. Välillä jouduttiin palkkatasoakin tarkistamaan, mutta kiitokseksi toimivasta yhteistyöstä Hazard johdatti Chelsean ensimmäisten Real-huhujen jälkeen vielä Liigacupin voittoon, FA Cupin voittoon, kahteen valioliigamestaruuteen ja viimeisenä tekonaan Eurooppa-liigan voittoon.

Hazard solmi viimeisen sopimuksensa Chelsean kanssa jo helmikuussa 2015. Palkkaan ei tehty sen koommin indeksikorotuksia, vaikka toki tarjouksia jatkosta belgialainen sai. Real Madridista vokoteltiin Hazardia jokaikisillä kesähelteillä, mutta uskollisuuden taso pysyi edelleen samana. Ei Hazard kiinnostustaan Realissa pelaamistaan kohtaan peitellytkään, kun siitä toimittajat kyselivät. Erityisesti hän flirttaili Zinedine Zidanen suuntaan, muun muassa jo helmikuussa 2016. Silti parhain todiste lojaaliudesta Chelseaa kohtaan oli, ettei suoritustaso koskaan romahtanut.

Avoimesta kiinnostuksesta Real Madridia kohtaan joku saattaa Hazardia arvostella, mutta toisaalta sekin oli vain suoraselkäistä ja kursailematonta kommentointia toimittajien kysymyksiin ja uteluihin. Siirtopyyntöä Hazard ei ikinä jättänyt tai sellaisella uhannut, kunhan piti Realin ja Florentino Pérezin liekkiä yllä. Hazard ei myöskään omaehtoisesti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa Realia sen kummemmin fanittanut, vaan kantoi ylpeydellä Chelsean värejä.

– Muistan kymmenen vuotta sitten, kun Zidane puhui minusta ensimmäistä kertaa (kehuen), se oli uskomatonta. Hän oli minun idolini, kun olin nuori, olen nähnyt tuhansia videoita hänestä ja nyt hän on yhden maailman parhaimman seuran päävalmentaja. Mutta en halua pysähtyä, haluan tehdä kovasti töitä ja tehdä parhaani kentällä ja sitten kyllä, rakastan sitä, kun minua kehutaan, Hazard kertoi Marcalle helmikuussa 2018, mutta lisäsi huhuihin muistutuksen nykyisestä työnantajastaan.

– Jalkapallossa ei koskaan tiedä, mitä tapahtuu. Olen onnellinen Chelseassa ja keskityn täysillä siihen.

Sadan miljoonan läksiäislahja

Välillä huhuissa käytiin jo huimissa 190 miljoonan euron siirtosummissa, mutta siinä saattaa olla lehdistön omaakin lisää. Joka tapauksessa 100 miljoonaa euroa on Hazardilta mitä parahin läksiäislahja Chelsealle. Vaikka Hazard onkin yksi maailman ehdottomasti parhaista pelaajista, on kolminumeroisella summalla edes jonkinlaisia mahdollisuuksia löytää miehelle jossain määrin mitat täyttävä korvaaja.

Kuten todettua, on pitkä ja mutkikas siirtosaaga päätöksessään, mutta mitään sen likaisempia yksityiskohtia ei tähän tarinaan liity. Kyse on oppikirjaesimerkistä jalkapallobisneksessä siitä, miten pelaaja voi parhaimmillaan asiansa hoitaa.

Hazard käsitteli koko pitkän stoorin ajan mediaa ja toimittajakuntaa kunnioittavasti, eikä missään vaiheessa valehdellut, saati vedättänyt tai suututtanut sen paremmin vanhaa kuin uuttakaan työnantajaansa. Turhia lupauksia ei annettu mihinkään suuntaan, ja lojaaliudesta ei voi olla parempaa esimerkkiä kuin se, että antaa jokaisessa pelissä ja jokaisella kaudella kaikkensa.

Tehojen valossa Hazardin viimeinen kausi Chelseassa oli hänen kaikkein parhaansa. 16 maalia ja 15 maalisyöttöä oli saldo, johon pystyi TOP 5 -liigoissa vain pari pelaajaa, ja kaikki kruunautui Hazardin jäähyväisotteluun, Eurooppa-liigan finaaliin Bakussa. Hazard teki kaksi maalia ja syötti yhden, kun Chelsea kukisti Arsenalin 4-1. Heti pelin jälkeen iloisesti hymyillyt Hazard kertoi ottelun olleen luultavasti hänen jäähyväispelinsä, mutta sävy oli edelleen kannattajia aidosti kunnioittava.

Chelsea olisi epäilemättä saanut Hazardin myytyä vielä isommalla summalla jo viime kesänä, mutta kauden päätyttyä pokaalin nosteluun tuskin kukaan on pahoillaan siitä, että johtotähti jäi seuraan vielä vuodeksi. Kovin paljon suurempaa siirtosummaa ei puolestaan 28-vuotiaasta pelaajasta, joka olisi seuraavana kesänä saatavilla ilmaiseksi, voi realistisesti ajatellen vaatia. Ilmaissiirto olisi ollut millä mittarilla tahansa Chelsean kannalta katastrofi.

Hazard teki kevään aikana seuralle ilmeisen selväksi, ettei aio jatkosopimusta allekirjoittaa, vaan edessä on maisemanvaihto. Kevään korvalla Hazard kertoi myös medialle suoraan tehneensä päätöksen jatkostaan. Hän kuitenkin totesi samaan hengenvetoon kertovansa siitä vasta kauden päätyttyä, ja rauhoitti siten tilanteen spekulaatioilta viimeisten pelien ajaksi.

Vielä siirtonsa varmistumisen jälkeenkään ei Hazard ole Twitterissä ylistyslauluja Real Madridille veisannut tai Los Blancosin väreissä poseerannut. Ensin on aika keskittyä vanhan seuran suruaikaan. Jäähyväisviesti on kerännyt Facebookissa vajaat 700 000 tykkäystä ja Twitterissä 111 000. Se kertonee omaa kieltään Hazardin arvostuksesta molempien seurojen parissa.

– Ei ole salaisuus, että Real Madridissa pelaaminen on ollut unelmani siitä lähtien, kun tein pikkupoikana ensimmäisen maalini. Olen tehnyt parhaani, jottei oma ja joukkueeni keskittyminen häiriintyisi median spekulaatioista viimeisten puolen vuoden aikana, Hazard kirjoittaa viestinsä aluksi, kunnes kääntää huomion Chelseaan.

– Chelseasta lähtö on urani suurin ja vaikein päätös. Nyt, kun se on julki, haluan muistuttaa yhdestä asiasta, joka oli minulle selvää: Olen rakastanut jokaista hetkeä Chelseassa, enkä ole koskaan edes harkinnut lähteväni mihinkään toiseen seuraan.

Viesti sisältää paljon kauniita, fiksuja ja tarkoin valittuja sanoja, ja on epäilemättä lukemisen väärti. Hazardin ammattimainen ja kunnioittava asenne on epäilemättä jotain, josta voisi jokainen futismaailman supertähti ottaa opiksi. Eikä se silti tarkoita vakavuutta, vaan pilke Belgian maajoukkuekapteenilla on aina pysynyt silmäkulmassa.

Olemme nähneet viime vuosina vaikkapa Philippe Coutinhon tai Ousmane Dembélén siirtopyyntökiukuttelut. Olemme kokeneet Antoine Griezmannin huomionhakuisen dokumentin, jossa hän pallottelee siirron ja jatkosopimuksen välillä. Olemme nähneet lakkoiluja ja sopimuksen huonolla asenteella loppuun lusimista ennen ilmaissiirtoa rahakkaine allekirjoitusbonuksineen.

Eden Hazardin siirto Real Madridiin oli kuitenkin täysin toista maata. Oppikirjaesimerkki siitä, miten ammattilainen voi miljoonasiirron viedä maaliin kaikenkarvaisesta mediakohusta välittämättä ja silti toimittajien varpaille astumatta. Ei ihme, jos Hazard saa Madridissa lämpimän vastaanoton, ja nousee yleisön suosikiksi myös Espanjassa.

– Olin ja olen yhä Edenin kaveri. Pelasin hänen kanssaan ja kävimme lomallakin yhdessä. Lauantaiaamuna kävimme Belgian jalkapallokeskuksessa yhdessä, joimme kahvit ja sain häneltä liput Belgia-Kazakstan -peliin, Hazardin tavoin pienessä Braine-le-Comten kylässä varttunut lapsuudenystävä Alex Gaspar totesi AS:lle.

– Hän oli aivan kuten aina. Iloinen sopimuksestaan, mutta myös tyyni. Hän kirjoitti minulle perjantai-iltana sopimuksen julkistamisen jälkeen sopiakseen tämän aamun tapaamisesta. Emme puhuneet futiksesta. Hän on hyvin nöyrä, aivan kuten perheensäkin. Aivan kuten sinä tai minä.

Ehkä koko jalkapallomaailma tarvitsisi vähän lisää juuri Hazardilta löytyvää nöyryyttä.