Jo siinä vaiheessa, kun torstaina tehtiin päätös Veikkausliigan loppusarjojen perumisesta, oli HJK:n mestaruus käytännössä 99,9-prosenttisen varma. Mestaruus olisi voinut livetä käsistä vielä kahdella murskatappiolla ja KuPS:n jättivoitolla TPS:stä, mutta tällaista ihmettä ja työtapaturmaa ei tapahtunut, vaan HJK sinetöi tuplamestaruutensa 5-0-vierasvoitolla IFK Mariehamnista.

Mitään varsinaista nokankoputtamista ei jäänyt, vaikka KuPS ja Inter lähes loppuun asti iskuetäisyydellä roikkuivat. Vahvan kauden pelannut HJK on hävinnyt koko vuonna vain kaksi ottelua – Interille Turussa juhannusviikolla sekä syyskuussa kauden ensimmäisessä, ikimuistoisessa Stadin derbyssä, jossa HIFK nousi voittoon maalein 4-3. HJK on tehnyt sarjassa eniten maaleja (52), peräti 15 enemmän kuin toiseksi maaliahnein joukkue KuPS. Vain Honka on puolestaan päästänyt HJK:ta vähemmän maaleja.

Yksi mestarien suurista vastuunkantajista oli MLS:stä täksi kaudeksi Suomeen palannut Huuhkajien keskikenttäpelaaja Rasmus Schüller. Schüller kehui pelin jälkeen Ruudun haastattelussa ennen kaikkea joukkueen yhtenäisyyttä ja tasaisuutta.

– Me oltiin kautta linjan hyvin laadukas ja tasapainoinen, sekä hyvin valmennettu joukkue. Meidän ryhmässä on 25 vastuunkantajaa, viidennen suomenmestaruutensa voittanut Schüller viestitti.

– Meillä oli tosi tasaista suorittamista koko kauden läpi. Välillä oli jotain notkahduksia, mutta pitkässä juoksussa me näytettiin, että ollaan mestaruuden arvoisia.

– Aina, kun ei voitettu jotain peliä, niin reaktio sen jälkeen oli välitön. Suomen historiassa ei ole usein tuplamestaruutta voitettu, joten kova suoritus tämä meiltä oli.

Yksi tasaisen ryhmän ehdottomasti kantavista voimista on ehdottomasti ollut 29-vuotias kärkimies Roope Riski, joka osoittautui todelliseksi nappivärväykseksi. Riski on tehnyt 16 maalia ja on vahvasti kiinni uransa toisessa maalikuninkuudessa.

Saldo on kivikova 22 kierroksen sarjassa. 21 mahdollisesta ottelusta Riski on pelannut 19, joten hän on tehnyt keskimäärin 0,9 maalia/peli. 16 maalia 22 ottelun sarjassa vastaisi viime vuosikymmeneltä tutussa 33 kierroksen sarjassa 24 maalia. Vastaavaa maalitahtia ei ole nähty lähihistoriassa juuri keltään.

Myös Riski kehui haastattelussa ennen muuta HJK:n vahvaa yhteishenkeä. Joukkue kokosi täksi kaudeksi hyvin itsensä viime kauden ankaran pettymyksen jälkeen. Vuosina 2015-2019 HJK voitti viidestä suomenmestaruudesta vain kaksi, mutta nyt se palasi taas ”päiväjärjestykseen”.

– Yksi suuri tekijä on meidän tämän vuoden joukkueen yhteishenki. Me ollaan hyvin hitsauduttu yhteen ja päästy vaikeina aikoina nopeasti yli pettymyksistä. Me oltiin tänä vuonna tosi vahvoja henkisesti, Riski korostaa.

– Ihan varmasti raskas viime kausi oli seuralle iso painolasti, ja varsinkin niille pelaajille, jotka oli täällä viime kaudellakin. Meidän uusien pelaajien tuleminen varmaan auttoi keventämään paineita.

Ennen tätä kautta tuplamestaruus (Veikkausliiga ja Suomen Cup) oli voitettu 2000-luvulla viisi kertaa. Tampere United oli asialla vuonna 2007 ja HJK vuosina 2003 sekä kolme vuoden välein vuosina 2011, 2014, 2017 ja nyt siis 2020. Riskille tuplamestaruus maistui erityisen hyvältä.

– Arvostan tuplamestaruuden älyttömän korkealle. (Valmentaja Toni) Koskela sanoi pelin jälkeen, että sitä ei ole moni joukkue saavuttanut. Asetimme riman korkealle ja tavoitteemme tällä kaudella oli tuplamestaruus.

– Hyökkääjälle on aina tärkeää tehdä maaleja, mutta kauden alussa omakin tavoitteeni oli, että voitetaan se tupla. En tavoitellut maalikuninkuutta tai mitään tiettyä maalimäärää, mutta totta kai multa HJK:n hyökkääjänä odotetaan maaleja. Uskon, että HJK:kin on tyytyväinen siihen, mitä ne on minulta saaneet, Riski arveli uskottavasti.

Tyytyväisyys on Riskin mukaan molemminpuolista, sillä hänkin on asettunut hyvin Helsinkiin. Hyvä niin, sillä Riskin sopimus kattaa myös ensi kauden.

[readmore from=HJK]

– Tämä on ollut ihan uskomattoman hyvä ympäristö, ja vastannut kaikkiin odotuksiini.

– Totta kai tiesin jo aika paljon seurasta, kun Riku-veli oli täällä jo aiemmin. Yritin seurata viime kaudella melkein kaikki pelit. Rikun kautta olin saanut paljon informaatiota, ja kaikki minulla olleet odotukset ovat käyneet toteen.

– Mahtava seura, isoin seura Suomessa, hienoja ihmisiä ympärillä ja kaupunkinakin mulle sopiva, Riski hehkutti tuoreena suomenmestarina nykyistä työympäristöään.