Pelätty skenaario toteutui loppiaisena Yhdysvalloissa. Yhdysvaltain kongressin oli määrä kokoontua vahvistamaan Joe Bidenin valinta maan seuraavaksi presidentiksi, mutta kongressin istunto keskeytyi, kun suuri määrä istuvan presidentin Donald Trumpin kannattajia tunkeutui maan kongressirakennukseen.

Kuvat Washingtonin Capitolista ovat herättäneet laajaa huomiota ja kummastusta siitä, kuinka helposti mellakoitsijat pääsivät sisälle hallintorakennukseen. Trump esikuntineen toisteli edelleen keskiviikkona pitävänsä marraskuisten presidentinvaalien tulosta vilpillisenä. Presidentti on myös aiemmissa puheissaan kehottanut kannattajiaan vastarintaan.

Keskiviikon tapahtumia on kuvailtu myös vallankaappausyritykseksi. Twitter päätti tapahtumien johdosta sulkea Trumpin tilin 12 tunniksi, ja uhkasi sulkea tilin lopullisesti, mikäli presidentti ei poista kolmea twiittiään. Facebook poisti jo aiemmin Trumpin videon, jota se piti tilanteen kannalta vaarallisena.

Washingtonin tapahtumissa Capitolin liepeillä on tiettävästi kuollut ainakin neljä ihmistä. Yhtä surmansa saaneista ammuttiin kongressirakennuksen sisällä. Capitolin alueelta löydettiin myös räjähteitä.

Tuoreet tapahtumat vallanvaihdoksen lähestyessä järkyttivät myös Huuhkajien yhdysvaltalaissyntyistä ja USA:ssa kasvanutta laitapuolustajaa Niko Hämäläistä. QPR:n puolustaja uudelleentwiittasi kansalaisoikeusjärjestö NAACP:n twiitin, jossa kyseenalaistettiin jalkapallokentiltä tutun Black Lives Matter -polvistumiseleen kritisointia. Hämäläisen tunteikas saateteksti kuului näin:

– Haluan ihmisten ymmärtävän! Tämä on paljon suurempaa kuin te kaikki luulette tai ymmärrätte…

Niko Hamalainen

@Niko_Hamalainen
I WANT PEOPLE TO UNDERSTAND! THIS IS MUCH BIGGER THEN YALL THINK OR UNDERSTAND...

NAACP

@NAACP
And you thought "Taking A Knee" was too much!?!

23-vuotias Hämäläinen on jakanut Twitter-tilillään myös monia muita mellakointia käsitteleviä julkaisuja. Yhdessä niistä on kuvapari, jossa vierekkäin ovat amerikkalaisen jalkapalloilun tähti Colin Kaepernick, joka tunnetaan polvistumiseleen leviämisen liikkeellepanijana sekä kongressirakennukseen rynnineitä mellakoijia.

Niko Hamalainen

@Niko_Hamalainen
Make it make sense... 😔

Stephanie Tinsley

@AgentTinsley
One of these was called unpatriotic and the other is being called a peaceful protest by Fox News today. (NBC/Getty)