FC Barcelona koki karun kohtalon keskiviikkoiltana, kun se hävisi Mestarien liigan lohkovaiheen päätösottelun vieraissa Bayern Münchenille tylysti lukemin 0-3. Tappio tarkoitti sitä, ettei Barcelonaa nähdä Mestarien liigan jatkopeleissä.

Barcelonaa urallaan edustanut Jari Litmanen on ollut esikuvan roolissa Barcan nykyiselle päävalmentajalla Xaville. Litmanen korosti C Moren studiossa, ettei Barcelonan kelkka käänny tuosta vain. Litmanen puolusti hyvää ystäväänsä ja korosti, että Xaville on annettava aikaa.

Xavi otti komennon Barcelonassa marraskuun alkupuolella, kun Ronald Koeman sai potkut. C Moren studioisäntä Petri Pasanen kysyi Litmaselta, tiesikö Xavi todella, missä tilassa Barcelona tällä hetkellä on, kun hän otti päävalmentajan roolin vastaan.

– Ilman muuta hän tiesi, mutta edelleen toistan tässä itseäni. Odotukset ja halut ovat korkeammalla kuin mihin tämän hetken ryhmän kyvyt antaa myöden.

Litmanen edusti Barcelonaa vuosina 1999-2001. Kuva: Getty Images.

Barcelona on tällä hetkellä murroksessa. Taloudellinen ahdinko on asettanut seuralle tiukat raamit, joiden sisällä joukkueen uudelleenrakennus pitäisi pystyä tekemään. Litmasen mukaan mestaruuksista on turha haihatella lähivuosina.

– Barcelonassa tiedetään hyvin tarkkaan, mitä halutaan. Xavi tietää varmasti hyvin tarkkaan, mitä hän haluaa, mutta se on pidempi prosessi. Se ottaa useamman vuoden, Litmanen totesi.

[readmore from=mestarien-liiga]

Litmanen muistutti, että Barcelonassa on nähty viimeisen kahden vuoden aikana neljä valmentajaa.

– Xavia kuitenkin auttaa se, että siellä on puheenjohtaja, joka on myös aloittanut polkunsa uudestaan. Seuralla on myös reilu miljardi euroa velkaa, mikä tarkoittaa sitä, että ihan hirveän montaa valmentajaa ei tuossa vaihdella, eikä kauheasti pelaajia osteta, Litmanen huomautti.

Barcelonan pelit eurokentillä jatkuvat ensi vuoden puolella Eurooppa-liigan jatkopeleissä. Edellisen kerran Barcelona pelasi Eurooppa-liigassa kaudella 2003-04.