Jose Mourinho kommentoi keskiviikon maalittoman West Ham -valioliigaottelun olleen ”1800-luvun jalkapalloa”.

Chelsea iski päätään vastustajan rangaistusalueelle parkkeerattua bussia vastaan, voitti laukaukset 38-1 ja hallitsi palloa 70-prosenttisesti ilman tehoja. 0-0.

Tämä on jotenkin kaikki tuttua, kun portugalilaisen joukkueet ovat kentällä, tosin monesti juuri Mourinhon oma joukkue on lähestynyt otteluita muita kärkijoukkueita vastaan samankaltaisella taktiikalla.

Mourinhon pitäisi tutkia jalkapallohistoriaa hieman tarkemmin, kun haukkuu vastustajien pelin olevan siltä ajalta, kun jalkapallo nykyisen kaltaisena lajina syntyi.

Itse asiassa 1800-luvun joukkueiden taktiikat olivat erittäin hyökkäysvoittoisia. Arvostetun brittiläisen jalkapallotoimittajan ja -kirjailijan Jonathan Wilsonin teoksessa ”Inverting the pyramid”, on hahmotettu historian saatossa käytettyjä kenttäryhmityksiä.

Kaikkien aikojen ensimmäisessä maaottelussa, mikä pelattiin Skotlannin ja Englannin välillä vuonna 1872, isäntäjoukkue käytti kenttäryhmitystä 2-2-6 eli kahta puolustajaa, kahta keskikenttämiestä ja kuutta hyökkääjää. Englanti puolestaan oli vielä asteen aggressiivisempi 1-2-7-muodostelmallaan.

Toki kenttäryhmitykset eivät suoraan kerro taktiikasta ja tämäkin ottelu päättyi maalittomasti. Peli alkuaikoina oli pitkälti pallon perässä juoksemista edestakaisin eikä hyökkäysvoittoiset taktiikat sittenkään tarkoittaneet runsasmaalisia otteluita.

Dr Jekyll, Mr. Hyde

Palataan takaisin nykypäivään. Chelsea pelaa ensi maanantaina mestaruustaisteluun jo merkittävästi vaikuttavan ottelun keskiviikkona Valioliigaan kärkeen nousseen Manchester Cityn kanssa.

City voitti Tottenhamin 5-1-lukemin ja on pisteen edellä Arsenalia, joka jäi tiistaina 2-2-tasapeliin Southamptonin vieraana. Chelsea on kolme pistettä kärjestä kolmantena. Yksi näistä kolmesta on Valioliigan mestari lähes varmuudella.

Mourinhoon palaten. Tiedättekö tarinan Tohtori Jekyllistä ja herra Hydestä? Robert Louis Stevensonin klassikkoromaani – sekin 1800-luvun tuote – kertoo tiedemiehestä, jolla on kaksi persoonaa – mukava tohtori Jekyll sekä häijy herra Hyde.

Saatamme hyvinkin nähdä nämä kaksi ”persoonaa” Chelseasta vajaan viikon sisään. Keskiviikon West Ham -pelissä Chelsea oli iloista peliä esittävä tohtori Jekyll, mutta vieraspelissä Cityä vastaan joukkue ottaa ankeuttajan roolin hyökkäysvoimaista isäntäjoukkuetta vastaan.

Pata kattilaa soimaa, musta kylki kummallakin!

Kai Lintinen
Twitter: @kailintinen