FIFA kohautti jalkapallomaailmaa keskiviikkona mätkäisemällä FC Barcelonalle kaksi siirtoikkunaa kattavan siirtokiellon. Tämä uhkaa vesittää Barcelonan suunnitelmat joukkueen vahvistamiseksi etenkin maalivahti- ja toppariosastolla.

FIFA:n langettama ankara rangaistus ei ole kuitenkaan ensimmäinen laatuaan. Kattojärjestö on aiemminkin joutunut soveltamaan tätä rangaistusmuotoa seurojen siirtorikkomistapauksissa.

Tälläkin hetkellä ranskalaisella Nantesilla on päällä vastaava vuoden mittainen siirtokielto, joka sille määrättiin viime helmikuussa. Nantes sai rangaistuksensa houkuteltuaan guinealaishyökkääjä Ismael Bangouran rikkomaan sopimuksensa dubailaisen seuran Al Nasrin kanssa. Bangoura sai lisäksi neljän kuukauden pelikiellon ja Nantes määrättiin maksamaan Al Nasrille kompensaationa 4,5 miljoonaa euroa.

Vastaavanlaisen sopimusrikkomuksen teki Frankfurter Allgemeinen mukaan egyptiläismaalivahti Essam Al Hadari siirryttyään sveitsiläiseen Sioniin vuonna 2008. Vuoden siirtokiellon lisäksi Sionin keittämää soppaa karvastuttivat vielä myöhemmin seurannut sulku Eurooppa-liigasta sekä 36 pisteen pistevähennys Sveitsin pääsarjassa.

Kuuluisin ennakkotapaus on kuitenkin Valioliigan FC Chelsea. Lontoolaisseura sai niin ikään kaksi siirtoikkunaa kattavan siirtokiellon hankittuaan 18-vuotiaan ranskalaispelaajan Gael Kakutan Lensistä vuonna 2009. Prosessi käynnistyi Lensin valituksen myötä. Siirtokiellon lisäksi Kakuta määrättiin neljän kuukauden pelikieltoon ja Chelsea maksamaan Lensille n. 900 ooo euroa.

Edessä anelua, vetoomuksia ja ajanpeluuta

Barcelona asettaneekin nyt kaiken toivonsa edessä olevaan valitusprosessiin. Sille annettiin oikeus valittaa päätöksestä ja epäilemättä seura oikeuttaan myös käyttää. Chelsealle taannoin langetettu siirtokielto lopulta peruttiin seuran päästyä sopuun Lensin kanssa. Barcelona toivoo FIFA:n olevan nytkin yhtä armollinen.

Englantilainen Metro-lehti ei ole erityisen toiveikas Barcelonan valituksen suhteen. Chelsean tapauksessa käsiteltiin vain yhden pelaajan laitonta siirtoa, kun taas Barcelonan tapauksessa on kyse systemaattisista sääntörikkomuksista ja kaikkiaan kymmenestä hankitusta alaikäisestä pelaajasta. Lisäksi Barcelonaa oli varoitettu sääntörikkomuksista jo aiemmin.

Valituksen läpimeno on siis kaikkea muuta kuin selvää, mutta joka tapauksessa jo asian eteneminen kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen olisi Barcelonan kannalta puoli voittoa. Vetoomustuomioistuimen prosessit eivät tunnetusti ole kovin ripeitä, joten kenties lopullisen tuomion täytäntöönpano venyisi syksylle yli seuraavan siirtoikkunan.

Barcelonassa toivotaan myös, että kaksi jo käytännössä tehtyä hankintaa saisivat FIFA:lta hyväksynnän tuomiosta huolimatta. Kesäkuussa 18 vuotta täyttävän Alen Halilovicin hankinnan Barcelona on jo ehtinyt julkistaa. Myös Mönchengladbachin maalivahdin Marc-André ter Stegenin sopimuksesta katalonialaisseuran kanssa lienee joitain todisteita olemassa, vaikkei Barcelona ole siirtoa vielä virallisesti vahvistanutkaan.

Kaikkein suurimmat kärsijät tilanteessa lienevät pienelle peliajalle tällä kaudella jääneet Alex Song, Cristian Tello, Ibrahim Afellay ja Isaac Cuenca. Nelikon on uskottu toivovan maisemanvaihtoa ensi kesänä, mutta pahaksi onneksi FIFA:n kattama siirtokielto koske pelaajahankintojen lisäksi myös pelaajien myyntiä.