Ykkösen kausiennakko 2021, sijat 1-6: Veikkausliigaan tyrkyllä poikkeuksellisen tasainen kuusikko – nämä kaksi nousevat!

1) VPS

Vaasan Palloseura koki karvaan pettymyksen kaudella 2019, kun se putosi sarjajumbona Veikkausliigasta. Joukkue hajosi melko pahasti 14 vuoden pääsarjaputken katkettua, joskin riveihin jäi edelleen muun muassa Sebastian Strandvallin ja Steven Morrisseyn kaltaisia seuraikoneita.

Kausi 2020 oli kuitenkin Vepsulta tasapaksu. VPS ei lähtenyt kauteen suurimpana nousijasuosikkina, mutta kuudes sija ja 14 pisteen ero karsijan paikkaan oli silti pettymys. Koronapandemian vaikeuttamaan loppukauteen mahtui pakollinen karanteeni ja ottelusiirtoja myös Vepsulle, ja loppusyksystä nähtiinkin erikoinen kymmenen katsojan sarjapeli, johon VPS huutokauppasi pääsylippunsa.

Lähtökohtaisesti VPS vaikuttaa viime kautta selvästi vahvemmalta. Koronakriisistä huolimatta seura teki positiivisen taloustuloksen ja joukkuetta on rakennettu viisaasti.

Kaksi kannattajien rakastamaa joukkueen sielua Strandvall ja Morrissey jatkavat Raidassa edelleen ja kannustavat joukkuetta esimerkillään. Strandvallin ja Morrisseyn puntit eivät tutise tiukassakaan paikassa, ja molemmat haluavat varmasti päästä vielä juhlimaan sarjanousua ennen uran päättymistä.

Jamaikalainen Steven Morrissey aloittaa VPS:ssä jo 11. kautensa. Kuva: Juha Tamminen

VPS lähtee kauteen uudessa valmennuksessa. Noin puolitoista kautta joukkuetta käskyttänyt Christian Sund sai väistyä, ja tilalle palkattiin 2+2-vuotisella sopimuksella MYPA:ssa aiemmin hyvää työtä tehnyt Jukka Karjalainen, joka valmensi viime kaudella Kultsua.

– VPS on perinteikäs ja iso seura, jolla on äärimmäisen kovat tavoitteet. Kuten on käynyt ilmi, haluaa joukkue takaisin Veikkausliigaan, ja siinä on jo omat haasteensa. Mutta kyllä näen olevani valmis tällaisiin haasteisiin, ja ilomielin tartun niihin, Karjalainen kommentoi marraskuussa sopimusjulkaisun yhteydessä.

Karjalaisen valmennustiimin täydentävät kaksi entistä huippupelaajaa, A-maajoukkueessakin pelanneet Jussi Nuorela ja maalivahtivalmentaja Henri Sillanpää.

Maalivahtiosastolle nuori Tuomas Pöyhönen sai seurakseen KPV:sta tulevan Teppo Marttisen, kun Rasmus Leislahti palasi takaisin Veikkausliigaan. Kauden alkajaisiksi 24 vuotta täyttävä JJK-kasvatti Marttinen on pelannut 45 ottelua Veikkausliigaa. Kilpailutilanne kahden maalivahdin välillä vaikuttaa kutkuttavalta.

Puolustus on kokenut muutoksia, kun kokenut Ville Koskimaa ja Ian Garrett ovat väistyneet, ja Samuel Mahlamäki siirtyi TPS:ään. KuPS-taustainen Mikko Pitkänen (tuli AC Kajaanista), gambialainen Alieu Ceesay (PEPO:sta) ja Trinidad & Tobagon maajoukkueessakin nähty Kareem Moses (FC Edmontonista) vaikuttavat kuitenkin erinomaisilta vahvistuksilta.

Keskikenttä vaikuttaa lujittuneen viime kaudesta selvästi. Pahoja menetyksiä ei koettu, ja ryhmään palasi HJK:ssa pieneen rooliin jäänyt oma kasvatti Joonas Vahtera. Vahteralle ja kymppipaikalla parhaiten viihtyvälle KPV:stä saapuneelle Aleksi Pahkasalolle on tarjolla iso vastuu Vepsun pelintekemisestä. Pahkasalo on ollut kevään harjoitusotteluissa ja Suomen Cupissa erittäin tehokas.

Nuoret hyökkääjät Momodou Sarr (Ilves) ja Samu Alanko (AC Oulu) saivat ansaitusti tilaisuuden pääsarjatasolla, mutta huolet tulivoimavajeesta Vepsu heitti hankkimalla kärkeen Ykkösen kolminkertaisen maalikuninkaan ja kaikkien aikojen maalintekijän Kalle Multasen. Multasella on kaikki eväät taistella tälläkin kaudella maalikuninkuudesta. Kaiken lisäksi Multasella ja Pahkasalolla on jo aiempaa näyttöä onnistuneesta yhteispelistä.

Yltääkö Kalle Multanen jo uransa neljänteen Ykkösen maalikuninkuuteen? Kuva: Juha Tamminen

Kokeneet Strandvall ja Morrissey tekivät viime kaudella yhdeksän maalia mieheen, ja ovat osoittaneet pysyvänsä edelleen erinomaisesti Ykkösen vauhdissa mukana. Kummallakin on palava VPS-sydän, ja Strandvall antaa edelleen sarjan vaarallisimpia vapareita.

Multasen tulon myötä joukkueessa on kolme yli kolmekymppistä maalipyssyä. Samba Sillah, Fabrice Gatambiye ja Giuseppe Lo Giudice ovat kiinnostavia eteenpäin meneviä nuoria seurattaviksi.

– Meiltä lähti hyviä pelaajia, mutta olemme saaneet hyviä paikkaajia, ja saimme joukkueen ajoissa kasaan. Olemme päässeet rakentamaan sellaista joukkuetta, kun haluamme, joten tyytyväinen täytyy olla, Jukka Karjalainen totesi kauden alla.

VPS esiintyi vahvasti Suomen Cupissa ja on paikannut mukavasti viime kauden puutteitaan. Karjalaisen valmennuskausi on alkanut hyvin, ja seura tähyilee määrätietoisesti takaisin Veikkausliigaan. Siitä kielii myös Ykkösen suurin pelaajabudjetti 310 000 euroa.

Kenties viralliseksi tavoitteeksi asetettu nousu Veikkausliigaan toteutuu jo tällä kaudella. Eväät siihen näyttäisivät Vepsulla olevan kunnossa.

  • Stadion: Elisa Stadion (6 005 paikkaa)
  • Valmentaja: Jukka Karjalainen, 37 (1. kausi)
  • Avainpelaajat: Kareem Moses, Sebastian Strandvall, Aleksi Pahkasalo, Kalle Multanen
  • Tulevat tähdet: Tuomas Pöyhönen, Fabrice Gatambiye, Samba Sillah
  • Pelaajabudjetti kaudella 2021: 310 000 euroa
Edellinen sivu
Seuraavalla sivulla TPS:n joukkue-esittely


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.