Ykkösen kausiennakko 2021, sijat 1-6: Veikkausliigaan tyrkyllä poikkeuksellisen tasainen kuusikko – nämä kaksi nousevat!

2) TPS

Turun Palloseuran syksyihin ovat kuuluneet jo kiinteästi kauden päätteeksi pelattavat karsintaottelut. TPS on pelannut viimeisten viiden vuoden aikana karsinnoissa neljästi, vain vuoden 2017 jäätyä väliin.

Arvelemme, että kolme vuotta jatkunut putki ei mene tänä vuonnakaan poikki, vaan TPS taistelee jälleen noususta Veikkausliigaan karsinnoissa syksyn hämärässä.

Sarjanousija TPS:n kausi 2020 Veikkausliigassa alkoi surkeasti. Se hävisi viisi ensimmäistä otteluaan yhteismaalierolla 2-10, ja seurajohto reagoi vaihtamalla valmentaja Tommi Pikkaraisen legendaariseen Jonatan Johanssoniin. Johanssonin johdolla TPS sai voiton heti ensimmäisestä pelistään (RoPS kaatui vieraissa 3-2), mutta sen jälkeen tuli taas kolme tappiota putkeen.

13 ensimmäisen kierroksen jälkeen TPS:llä oli vain yhdeksän pistettä, mutta viimeiset yhdeksän kierrosta toivat 12 pistettä lisää. Toiseksi viimeisen kierroksen 0-3-derbytappio kävi kalliiksi, ja vaikka päätöskierroksella kaatuikin KuPS komeasti 3-2, jäi TPS täpärästi IFK Mariehamnin ja Hakan taakse.

Kausi loppui vähän kesken, kun loppusarjat peruttiin koronatilanteen pahennuttua, sillä etenkin IFK Mariehamn oli tulossa selkä edellä vastaan. Liigakarsinnoissa pelattiin kaksi tasapeliä – Kotkassa 0-0 ja Turussa 1-1 – joten KTP riisti vierasmaalisäännön turvin Tepsiltä pääsarjapaikan.

– Elo-marraskuun pistekeskiarvomme oli riittävän hyvä säilymiseen, mutta putoaminen on vain hyväksyttävä. Meillä oli mahdollisuus karsinnassa. Moni asia johti putoamiseen, mutta meidän täytyy lähteä positiivisin mielin uuteen kauteen, valmentaja Johansson sanoo.

Jonatan Johansson sai pelin aika hyvin uomiinsa, mutta kausi loppui kenties vähän kesken. Kuva: Tiina Pirilä

Turkulaisten viime kauden pelaajista Aldayr Hernández (HIFK), Muhamed Tehe Olawale (IFK Mariehamn), Santeri Haarala (KuPS) ja Niklas Pyyhtiä (Honka) löysivät työpaikan Veikkausliigasta. Etenkin huippulupaavan 17-vuotiaan Pyyhtiän lähtö tekee kipeää. Myös Haarala on esiintynyt vahvaksi edukseen KuPS:ssa.

Luonnollista poistumaakin oli, kun seuraikonit Sami Rähmönen, Mika Ääritalo, Juho Lähde ja Jonni Peräaho lopettivat komeat uransa viime kauteen. Heistä Rähmönen jatkaa silti pelejään edelleen Kakkosessa Kaarinan Poikien joukkueessa. Tatu Varmanen siirtyi Ruotsin toiselle sarjatasolle Östers IF:n joukkueeseen.

Lopettaneiden ja lähtijöiden jälkeen pakka meni koko lailla uusiksi, sillä ainoa joukkueeseen jäänyt yli yhden maalin viime kaudella tehnyt pelaaja oli luottotoppari Rasmus Holma, joka teki kolme osumaa.

Vaihtuvuus TPS:ssä oli muutenkin viime kauden aikana tarpeettoman suurta. Kun tulosta ei tullut, haalittiin syksyn lähestyessä paikkaajia, lainamiehiä ja keikkatyöläisiä vähän sieltä sun täältä. Pysyvyyttä kokoonpanossa ei juuri ollut.

Vaikka muutama iki-Tepsi nappulat naulaan laittoikin, on ryhmässä silti yhä paljon tuttua. Rasmus Holman lisäksi myös Juri Kinnunen, Oskari Jakonen ja Joakim Latonen ovat seilanneet jo usemman vuoden TPS:n mukana Veikkausliigan ja Ykkösen välillä.

Jere Koponen jatkaa yhä selkeänä ykkösvahtina, mutta Santeri Aaltonen ja Ville Seppä ovat kelpo kirittäjiä. Puolustuslinjaan TPS on tehnyt monia liigatason kiinnityksiä: Kalle Taimi (97 veikkausliigaottelua) tuli IFK Mariehamnista, Atte Sihvonen (38) RoPS:sta ja senegalilainen Samba Benga (2) SJK:sta.

Hyvin mielenkiintoinen tulokas on laitapuolustaja Samuel Mahlamäki, joka on pelannut Ykköstä aiemmin KTP:ssä, AC Kajaanissa ja VPS:ssä.

Jere Koponen oli viime kaudella TPS:n ehdotonta parhaimmistoa. Kuva: Juha Tamminen

Käytännössä kaikki merkittävät hankintansa TPS oli tehnyt puolustuspäähän, kunnes reilut pari viikkoa enemmän kauden alkua kerrottiin 20-vuotiaan pelintekijän Sonny Hiltonin heinäkuuhun ulottuvasta lainasopimuksesta. Hilton on pelannut Englannin alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa ja valioliigaseura Fulhamin reservijoukkueessa, joten ainakin meriittien perusteella hänellä on kaikki ainekset olla Ykköseen erittäin kova vahvistus.

Tavallaan uudeksi pelaajaksi voi laskea myös kolumbialaisen kärkimiehen Eliécer Espinosan. Espinosa teki kaudella 2019 TPS:lle Ykkösessä hienot 18 maalia 25 ottelussa. Viime kausi meni kuitenkin kokonaan ohi Espinosan loukkannuttua jo avauskierroksella ja oltuaan koko loppuvuoden sivussa.

Helmikuussa Espinosa teki sopimuksen FC Lahteen, mutta kontrahti kuitenkin purettiin jo pari viikkoa myöhemmin. Niinpä Espinosa palasi takaisin TPS:n miehistöön, ja tehoja odotetaan nytkin.

TPS:n joukkue vaikuttaa jälleen kerran Ykköseen erittäin kovalta, joskin jotenkin epätasapainoiselta. Puolustus on lähtökohtaisesti erinomaisessa kuosissa, mutta syntyykö maaleja tarpeeksi? Päivitys juttuun 7.5. kello 14.25: TPS heitti huolet hyökkäyksen toimivuudesta, kun se tiedotti tehneensä erittäin kokeneen maajoukkuepelaajan Kasper Hämäläisen kanssa 2,5-vuotisen sopimuksen. Hämäläinen on epäilemättä yksi kaikkien aikojen nimekkäimmistä vahvistuksista Ykköseen, ja odotukset ovat varmasti valtavat. Hämäläisen paluu kotimaan kentille tapahtuu heinäkuun alussa.

17-vuotias, kesken viime kauden Groningenista Turkuun palannut Onnipekka Pajula voi hyvin tehdä pyyhtiämäisen läpimurron, ja tarkkaan kannattaa seurata jo nyt myös vain 15-vuotiasta Jasper Jalosta. Jalonen kävi helmikuussa näytillä Bundesliigan Hoffenheimissa. Vaikka sarjataso vaihtuu tasaiseen tahtiin, tuottaa TPS:n juniorimylly koko ajan uusia lupaavia pelaajien alkuja.

Hieman tuntuu oudolta, että TPS:n kausi alkaa ilman Sami Rähmöstä ja Mika Ääritaloa, mutta legendojen väistyminen oli lopulta vain ajan kysymys. Kokeneita pelaajia TPS:n joukkueessa on edelleen, ja ryhmä on hyvin iskukykyinen.

Jonatan Johansson on osoittanut kyntensä valmentajana sekä Skotlannissa että Suomessa, ja TPS tulee varmasti taistelemaan jälleen tiukasti nopeasta paluusta Veikkausliigaan – karsintojen kautta tai ilman. Sarjanousu on myös yksiselitteisesti tavoitteeksi julistettu.

  • Stadion: Veritas Stadion (9 372 paikkaa)
  • Valmentaja: Jonatan Johansson, 45 (2. kausi)
  • Avainpelaajat: Jere Koponen, Rasmus Holma, Joakim Latonen, Eliecér Espinosa
  • Tulevat tähdet: Jasper Jalonen, Sonny Hilton, Onnipekka Pajula
  • Pelaajabudjetti kaudella 2021: 290 000 euroa
Edellinen sivu
Seuraavalla sivulla EIF:n joukkue-esittely


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.