Ykkösen kausiennakko 2021, sijat 1-6: Veikkausliigaan tyrkyllä poikkeuksellisen tasainen kuusikko – nämä kaksi nousevat!

6) KPV

KPV putosi kaudeksi 2020 Ykköseen vain vuoden kestäneen veikkausliigavisiitin jälkeen. Se mellasti kauden alla siirtomarkkinoilla Ykkösen selkeästi isoimmalla budjetilla, ja lähti kauteen suvereenina nousijasuosikkina.

Jälleen kerran kausi kuitenkin osoitti, että urheilussa on aina sijansa yllätyksille. Vaikka sarjaa kuinka lyhennettiin, jäi KPV kärkipaikasta jopa 22 pisteen päähän. Putoamisviivaan eroa sen sijaan jäi vain viisi pistettä.

Kahdeksanneksi sijoittunut KPV oli sarjan ylivoimaisesti suurin pettymys. Monet pelaajat kärsivät loukkaantumisista, eikä fyysinen valmennus tuntunut toimineen alkuunsakaan. KPV:n maalivahdit ehtivät joskus valitella julkisestikin maalivahtivalmennusta säästämistä, mutta tämän vuoden alussa maalivahtivalmentajana aloitti tamperelaiaslähtöinen Heikki Kossi.

Kossi on todellinen moniosaaja ja suomalaisessa jalkapalloilussa harvinaisen meriitin vyölleen saanut henkilö. Hän nimittäin tekee työkseen myös äänitehosteita, ja elokuva Sound Of Metal, jota Kossi oli tekemässä, palkittiin huhtikuussa parhaan äänisuunnittelun Oscar-palkinnolla.

KPV:n varsinainen myllerrys kaudella 2020 liittyi valmentajapuolelle. Ykkösessä nähtiin viime kaudella viisi valmentajanvaihdosta, ja niistä kahdesta vastasi KPV. Jani Uotinen sai suomalaisittain poikkeuksellisen näyttävästi lähtöpassit 2. elokuuta, ja kaikkien yllätykseksi tilalle palkattiin suomalaisen jalkapalloilun yksi puhuttavimmista hahmoista, Miika Juntunen.

Juntunen valmensi Pallo-Veikkoja kuitenkin vain kymmenen päivän ajan, kunnes show vihellettiin poikki. Väliin mahtui myös kohu rasistiseksi epäillystä harjoituksesta.

LUE MYÖS: Näkökulma: Iso soppa vaihtui pikanuudeleiksi – Jos KPV ei kestänyt ulkoista painetta, miksi se palkkasi Miika Juntusen?

Ruoriin astui seuran oma kasvatti Niko Kalliokoski, joka oli tuurannut päävalmentajana jonkin aikaa jo Veikkausliigassa kaudella 2019. Kalliokoski jatkaa tehtävässä edelleen, ja muutenkin KPV:ssä toivotaan alkavasta kaudesta vähän vähemmän värikästä. Pieni tyynempi jakso tekisi hyvää.

Niko Kalliokoski valmistautuu ensimmäisen kerran KPV:n päävalmentajan tehtäviin jo kauden alkaessa. Kuva: Juha Tamminen

Vieläkin tärkeämpää KPV:n kannalta oli, että seuran taustalla häärivä taustayhtiö KP Yhtiöt Oy eli käytännössä pääomistaja Matti Laitinen jatkaa edustusjoukkueen taustarahoittajana ja managerina tälläkin kaudella. KPV on menestynyt viime vuosina pitkälti Laitisen rahoituksen ansiosta ja saa näin tällekin kaudelle kilpailukykyisen joukkueen.

Monista muista kärkipäähän povatuista seuroista poiketen KPV:n kohdalla pitääkin muistaa, että kovienkin hankintojen tekeminen on kesken kaudenkin aina mahdollista. Joka tapauksessa kauteen lähdettäessä KPV:n pelaajabudjetti (300 000) euroa on ”vasta” sarjan toiseksi suurin. Pudotusta viime kaudesta on peräti 200 000 euroa, joten vyötä on selvästi kiristetty.

Kokkolassa on totuttu näkemään melkoista pelaajarulettia, ja täksikin kaudeksi joukkue on uudistunut paljon. KPV:stä lähtivät muun muassa kolme viime kauden tehokkainta pelaajaa: Aleksi Tarvonen (KTP), Aleksi Pahkasalo (VPS) ja Aboubacar Doumbia (Maccabi Netanya). Se, miten heidät korvanneilta tulokkailta luonnistuu maalinteko, on vielä arvoitus.

Hyökkäykseen hankittiin kongolainen Dominique Malonga, japanilainen Takanori Yokochi, kolumbialainen laitalinkki Ángel Zapata ja KuPS-laina Eetu Rissanen. Selvästi kovin CV on 32-vuotiaalla Malongalla, joka on pelannut urallaan kolme kautta Italian Serie A:ta, kolme kautta Serie B:tä ja kaksi kautta sekä Espanjan toista sarjatasoa Segundaa että Skotlannin pääsarjaa.

Ansiolista on Suomen Ykköseen todella kova, mutta viime vuodet Malonga on palloillut vaatimattomin peli- ja maalimäärin Kreikan toisella sarjatasolla, Kanadassa ja Bulgariassa.

Dominique Balonga on pelannut Serie A:ta kolmella kaudella. Tässä hän taistelee tammikuussa 2011 pallosta AC Milanin Ignazio Abatea vastaan. Kuva: Getty Images

26-vuotiasta Yokochia ei hankittu sokkona, sillä hän esiintyi edukseen Ykkösessä jo pelatessaan MuSa:ssa kaudella 2019. Tuolloin Yokochi teki 13 ottelussa seitsemän maalia ja antoi neljä maalisyöttöä, ja teki Ykkösen seuraajiin suuren vaikutuksen. Viimeksi japanilainen on pelannut Maltalla.

Poikien maajoukkuerinkiin kuuluva 18-vuotias Rissanen ei ole vielä lyönyt Veikkausliigassa läpi, mutta Ykkösessä hän teki viime kaudella VPS:lle kolme maalia. Jos Malonga ja Yokochi vastaavat korkeisiin odotuksiin, on paitsi KPV:n hyökkäys kunnossa, niin myös Rissasella hyvä tilaisuus oppia kokeneemmilta ammattilaisilta.

Kokkolan omat pojat Sebastian Mannström ja Harri Heiermann jatkavat joukkueessa edelleen. Keskikentän tärkein uusi vahvistus on monipuolinen, Liettuan A-maajoukkueessa 20 ottelua pelannut Karolis Chvedukas. Mannström toipuu vielä loukkaantumisestaan ja pelannee vasta kesäkuussa.

Puolustus on muuttunut melko paljon Jarkko Hurmeen, Samu Laitisen, Juri Kinnusen ja Ulrich Meleken lähdettyä muille maille. Tulopuolella on kuitenkin mitat täyttäviä kavereita.

Laitapuolustukseen hankittiin naapuriseura Jarosta nigerialainen Stanley Amuzie sekä nuori Jusa Ihalainen. 18-vuotias Interistä lainattu toppari Jan Heinonen istui viime kaudella usein veikkausliigajoukkueen penkillä, mutta hakee nyt debyyttiään aikuisten sarjaotteluissa. Tommi Saarisen ja yhdysvaltalaisen Kyle Curingan jatkot KPV:ssä ovat todella hyviä uutisia.

– Meillä on tänä vuonna kokemattomampi joukkue, mutta meiltä löytyy tarpeeksi johtajuutta. Esimerkiksi Mannström, Saarinen ja muutama ulkomaalaisemme ovat kokeneita pelimiehiä, jonka myötä meillä on mielestäni hyvä sekoitus, valmentaja Kalliokoski pohti.

Viime kauden maalivahtikaksikko Miika TöyräsSergey Lazarev jatkaa KPV:ssä edelleen. Nuoria (21 ja 23 vuotta) ovat hekin, mutta erittäin suuri mielenkiinto kohdistuu myös KuPS:sta lainattuun Hemmo Riihimäkeen.

Kesäkuussa 18 vuotta täyttävä Riihimäki on koko Suomen mittapuulla pelipaikkansa suurimpia lupauksia, ja Riihimäki on kiertänyt jo monessa Euroopan huippumaassa testileireillä. Sekä KuPS että Riihimäki toivovat varmasti, että tällä kaudella tapahtuisi jo läpilyönti aikuisten tasolla. Kilpailutilanne maalivahtiosastolla on äärimmäisen kova ja mielenkiintoinen.

Kovan luokan maalivahtilupaus Hemmo Riihimäki hakee läpimurtoa aikuisten tasolle Kokkolasta. Kuva: Juha Tamminen

KPV:n tulokset Suomen Cupista ja harjoitusotteluista eivät ole olleet kaksisia, ja joukkue on tottunut alisuorittamaan odotuksiin nähden. Ehkä se kielii jonkinlaisesta puutteellisesta sitoutumisesta joukkueeseen.

Monessa muussa kärkipäähän povatussa seurassa paikallisuusaste on huomattavasti suurempi, ja KPV tuppaa olemaan usein vähemmän kuin osiensa summa. Hyökkäyksen uudet tulokkaat eivät kuitenkaan Suomen Cupissa vielä pelanneet, joten kenties parempaa on luvassa, kunhan kausi alkaa.

KPV:n suoritustasoa on jälleen melko vaikeaa arvioida. Jos hankinnat onnistuvat ja Malongan maalijyvä on tallella, voi KPV hätyytellä ihan kärkisijojakin. Pelinteon onnistuminen ja puolustuksen sujuvuus ovat silti vähän arvoituksia. Maalivahtitrio vaikuttaa kovalta, mutta töitä torjujilla tulee riittämään.

Olennaista kuitenkin on, että KPV voi vahvistua vielä hyvinkin keskellä kesää. Peli-ilmeen on syytä olla sellainen, ettei Matti Laitisen motivaatio lopu tänä vuonnakaan. Alempaan loppusarjaan jääminen olisi jälleen pahaa alisuorittamista.

  • Stadion: Kokkolan keskuskenttä (3 000 paikkaa)
  • Valmentaja: Niko Kalliokoski, 38 (2. kausi)
  • Avainpelaajat: Kyle Curinga, Tommi Saarinen, Harri Heiermann, Dominique Malonga
  • Tulevat tähdet: Hemmo Riihimäki, Noa Lehtonen, Adam Vidjeskog
  • Pelaajabudjetti kaudella 2021: 300 000 euroa

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.