Wales voitti Huuhkajat 3-1-lukemin Nations Leaguen B-liigan päätösottelussa keskiviikkona. Tappiosta huolimatta on syytä pitää kirkkaana isompi kuva.

Tappio oli sikäli turhauttava, että Suomi joutui heti alkuun miehen vajaalle, kun Jere Uronen sai punaisen kortin kaadettuaan Harry Wilsonin läpiajotilanteessa avauskympin jälkeen. Tilannetta edelsi Huuhkajien äärimmäisen surkea erikoistilannepelaaminen, jossa pallo nostettiin boksiin suoraan Walesin maalivahti Danny Wardin syliin. Wilson lähti pystyjuoksuun jo Suomen keskityksen lähdettyä, ja Ward sai avattua pallon hänelle läpiajoon.

Tilannehan oli painitilanne, kuten Markku Kanerva ottelun jälkeen kommentoi. Uroselle tilanne oli vaikea. Toisaalta tuolla tavalla ei voi puolustaa läpiajoa, vaan tilanne pitäisi kääntää Wilsonin rikkeeksi esimerkiksi kontaktia liioittelemalla.

Aapo Mutanen

@aapmut
A) Uronen menee tilanteeseen aggressiivisesti, jolloin punainen, joka antaa ko. tilanteessa ~1 maalin edun, toteutuu 85%, ja maali 5% (vapari).

Walesin maaliodottama 0,90

B) Uronen päästää Wilsonin läpi, jolloin punainen 0% ja maali 70%.

Walesin maaliodottama 0,70

#Huuhkajat

Samaan aikaan tilanne on varsin harvinainen ja vaikea päätöksenteoltaan, kuten sosiaalisessa mediassa todettiinkin. Aggressiivista puolustamista on silti huomattavasti haastavampaa vetää enää pois.

Näin ollen punainen kortti nousi tilanteessa noin 85-90% todennäköisyydellä. Sikäli jos Wilson olisi päästetty läpi, maali olisi kuitenkin ollut suhteellisen varma, noin 70% todennäköisyydellä. Maaliodottama ei siis olisi merkittävästi laskenut, vaikka Uronen olisi Wilsonin päästänyt laukomaan. Tilanne olisi antanut joka tapauksessa Walesille noin yhden maalin edun.

Urosen päätöksentekoa voidaan kritisoida, mutta se ei ehkä ole tarkoituksenmukaista. Kyse on isommasta kontekstista, ja kääntäisin huomion tilanteeseen, joka edelsi maalia. Se ei ollut huonoa tuuria, kolikonheittoa tai vaikeaa valintaa, se oli yksinkertaisesti surkeaa pelaamista ja ansaitsisi enemmän ruoskintaa kuin Urosen selkä. Sitten aina voidaan jossitella sitä Daniel O’Shaughnessyn ohjausta kolmesta metristä…

O’Shaughnessyn volley epäonnistuu. Kuva: Getty Images

Selväksi kuitenkin kävi, että tie voittoon oli vaikea punaisen kortin ja Walesin avausmaalin jälkeen. Toisen puoliajan alkuun isännät iskivät heti toisen maalin varsin tyhjentävällä tavalla.

Siitä huolimatta toisella puoliajalla tapahtui sellaisia asioita, jotka suoristivat ainakin oman ryhtini. Kanervan Huuhkajat näytti taas asioita, joita ei olla ennen nähty suomalaisessa jalkapallossa. Miesvajaalla, vieraskentällä, selkeässä tappioasemassa se loi tilanteen, joka olisi kauniimmalla käsikirjoituksella siivittänyt vielä Suomen tasoihin.

Teemu Pukin tasoitus oli kokonaisuudessaan maailmanluokan maali. Robin Lodin syöttö kelpaa kansainvälisiin kohokohtakoosteisiin. Huuhkajat pelasi rohkeasti ja sai vaihtamalla 4-4-1-ryhmitykseen luotua maalipaikkoja. Kanerva haki laitapelaajia kymppialueelle ja laitapuolustajien taustajuoksuja.

Alkuperäinen 3-5-2/5-3-2 oli perusteltu sikäli, kun Kanerva haki sillä esimerkiksi keskikentän ja puolustuksen ylivoimia Walesin 3-4-3-muotoa vastaan.

Jussi Vainikka

@j_vainikka
Ei tullut lohkovoittoa, mutta tuli hienoja tuloksia ja uusia läpimurtoja. Lisäksi maajoukkue tuntuu kiinnostavan nyt enemmän kuin koskaan. Siihen kelpaa lähteä rakentamaan EM-kisavuotta. #huuhkajat

Joka tapauksessa on syytä todeta, ettei Huuhkajat ole menossa mihinkään muuhun suuntaan kuin ylöspäin. Se voi voittaa kenet tahansa, mutta pelaajien on pidettävä huoli siitä, ettei virheitä tapahdu isoissa otteluissa. Samalla viimeistelyn pitää olla kliinistä ja erikoistilannepelin tulee olla ennemmin värisuora kuin huono käsi.

[readmore from=huuhkajat]

Lohkovoitto olisi ollut muikea suoritus, mutta näköjään kaikkea ei voi saada, ainakaan miesvajaalla. Huuhkajat tarjosi silti kuudessa ottelussaan herkullisia suorituksia niin yksilö- kuin joukkuetasollakin.

Suomella on hieno joukkue, ehkä hienompi kuin koskaan, ja siitä pitää olla myös ylpeä. Kolmoskorista MM-karsinnan arvontaan, hallitsevan maailmanmestarin kaataminen, huippulaatua jokaisella kentän eri osa-alueella ja selkeä, erinomaisesti toimiva pelitapa.

Kuten todettua, ensi vuotta kelpaa lähteä rakentamaan loistavista lähtökohdista.

LUE MYÖS: